For afsindigt lang tid siden har 10 små snyltehvepse sat sig lidt uheldigt på et forhistorisk træ.
En klump harpiks er gledet over de små væsner, der er blevet foreviget og gemt i harpiksen i mellem 35-45 millioner af år, indtil en mere end almindelig ivrig rav-entusiast har indlejret dem i sin samling på tusindvis af ravstykker.
En samling, som Statens Naturhistoriske Museum købte i 2018. Nu er de 10 små snyltehvepse blevet identificeret som tilhørende arter, der ikke tidligere er kendt af videnskaben.
Det skriver Statens Naturhistoriske Museum.
Hvepsene er opkaldt efter de tre fonde, der har støttet museet med at købe den store, private samling på hele 60.000 stykker rav med fortrinsvis insekter, men også andre dyregrupper og planter, skriver museet.

»I dette tilfælde har vi valgt at opkalde tre af de nye arter af snyltehvepse i rav efter de fonde, der har støttet købet af ravsamlingen, og dermed gjort registreringen og udforskningen af dem mulig. Det har resulteret i navnene Basalys villumi, Belyta knudhoejgaardi og Pantolyta augustinusii efter henholdsvis VILLUM FONDEN, Knud Højgaards Fond og Augustinus Fonden,« fortæller Lars Vilhelmsen, der er kurator på samlingen og forfatter bag den videnskabelige artikel, der er udgivet i European Journal of Taxonomy.
Hvepse-fundet er den første af flere forskningsartikler, som Statens Naturhistoriske Museum håber på at udgive på baggrund af den store samling.
tkt