Simon Høj Lange og Kristian Sidelmann, studerende fra DTU, har smidt sig i skyggen af deres skralde-sækkestoletårn i DTU’s Sustainable Zone på festivalpladsen.
På en stor, blød pude fyldt med skrald fra campingpladsen ved Roskilde Festival holder de en kort pause fra solen.
På festivalen sidder man som regel på hårde strandstole, ujævne ølkasser, punkterede luftmadrasser eller bare den støvede jord, og det har en øm og beskidt bagside.
Men i år kan man sidde blødt og rart, hvis man er villig til at være miljøbevidst og lære noget nyt.
Gulerødder og bløde stole
De to studerende har designet de bæredygtige Trash Boys, der under mottoet ’One mans trash – another mans chair’, lærer festivalgæsterne at sortere skrald.
»Vores målgruppe er festivalgæsterne, der alligevel kaster rundt med skraldet. Vi vil gerne lære dem at sortere affaldet efter gulerodsprincippet. Når de har samlet og sorteret skraldet, bliver de belønnet med en blød stol,« siger Simon Høj Lange, der med sin projektmakker Kristian Sidelmann, studerer ved Design & Innovation på DTU.
Hvert år producerer festivalen omkring 1.600 tons skrald – og det er en større opgave at sortere så store mængder affald. Derfor er sækkestolene designet til sortering af fire slags genanvendeligt materiale, papir, pap, hårdt og blødt plastic.
Alt fra knækkede havestole, indkøbsposer, presenninger eller pappet fra en ramme øl kan omsættes til en blød stol, og når festivalen slutter, tømmes affaldet i hver sin container – klar til genbrug.
Hvis det virker på Roskilde…
Hvert år deltager omkring 70 studerende fra DTU på Roskilde Festivalen med projekter, der på sigt skal hjælpe til at gøre festivalen mere funktionel og klimavenlig.
Men i år har DTU også fokus på, hvorvidt de forskellige projekter kan gøre nytte i verdens fattige områder.

»På Roskilde er der gode muligheder for at teste vores projekter. Det er den hårdeste og bedste test, fordi folk går så meget til den. Så vi plejer at sige, at hvis det virker på Roskilde, så virker det også i Afrika,« siger Lasse Skovgaard Jensen, der er projektansvarlig for DTU’s Grøn Vision på Roskilde Festivalen.
Hvert år omdannes markerne ved Roskilde til at være Danmarks fjerdestørste by i en uge, og det giver store udfordringer til blandt andet sikkerhed og vand- og strømforsyning.
Det giver de studerende mulighed for at prøve kræfter med løsninger og forslag til festivalens struktur, men også muligheden for at videreudvikle projekter, der kan hjælpe andre steder i verden.
Blødt er bedre end hårdt
Tilbage i sækkestolene spekulerer Simon Høj Lange og Kristian Sidelmann på, om de også ville kunne lave kompostbunker af madaffald i sækkestolene, som de i øvrigt selv har brugt tre dage på at sy sammen.
»Men det kan man nok ikke, det tager for lang tid at lave en ordentlig bunke kompost. Måske ville sækkestolene lække, og det ville ikke være så lækkert,« siger Kristian Sidelmann.
Både han og Simon Høj Lange indrømmer blankt, at de i begyndelsen kun brainstormede projekter for at få et festivalarmbånd, men at de efterhånden er blevet meget tilfredse med udfaldet af deres Trash Boys-projekt.
»Affald er jo et kæmpe problem på festivalen, og vi synes selv, at det her er en god måde at få folk til at sortere på,« siger Kristian Sidelmann.
Du kan finde Trash Boys og andre DTU-projekter i Sustainable Zone ved Odeon-scenen på Roskilde Festival.