Sådan søger forskerne efter liv i rummet
Søgen efter liv i rummet handler ikke om små, grønne aliens, men om at finde en fjern planet med de helt rigtige leveforhold. Professor Sara Seager fortæller i denne TED-talk om jagten på exoplaneter og liv langt fra Jorden.

Statistisk set kredser mindst én planet om hver eneste stjerne i universet, mener Sara Seager. (Video: TED Talk)

Statistisk set kredser mindst én planet om hver eneste stjerne i universet, mener Sara Seager. (Video: TED Talk)

Vores sol er som bekendt kun én af mange. Faktisk er hver eneste stjerne en sol, som potentielt kan være centrum for et planetsystem. 

Alle stjerner har statistisk set mindst én planet i kredsløb om sig, forklarer Sara Seager, der er professor ved det prestigefyldte Massachusetts Institute of Technology.

Og en eller flere af de planeter kan huse liv.

»Der er bare så mange stjerner og så mange planeter, at der naturligvis må være liv derude,« siger Sara Seager i den TED-talk, du kan se i videoen ovenfor.

LÆS OGSÅ: Astronomer fejrer jubilæum for exoplaneter

Exoplanet har to sole

Exoplaneter er fjerne planeter, der kredser om andre stjerner end vores egen sol. Dem er Sara Seager lidt af en ekspert i.

I sin TED-talk gennemgår hun nogle af sine yndlinge blandt de nyopdagede planeter. Blandt dem er Kepler-16b, som i stil med Star Wars-planeten Tatooine har to sole.

Den kan du læse mere om her: Nyopdaget planet kredser om to stjerner

I videoen kan du lære endnu flere af planeterne uden for vores solsystem at kende.

Søgen efter Exo-Earth er vejen til at finde liv i rummet

Den planet, Sara Seager og mange andre forskere allerhelst vil finde, er dog en helt særlig type exoplanet. En, der ligner Jorden og som kan huse liv: En Exo-Earth.

Sara Seager har viet sit liv til denne søgen efter Exo-Earth. Hun håber, at forskerne kan knække en kode, der gør, at vi fremover kan finde hundrede versioner af Jorden. Det kræver, at især planeternes atmosfærer bliver ordentligt undersøgt.

Med den nye generation af rumteleskoper er målet tættere på.

»Det her er første gang i menneskets historie, at det virkelig er inden for rækkevidde for os,« siger Sara Seager.

LÆS OGSÅ: Sensation: Beboelig planet fundet hos Solens nabo
 

21/9: Vi er blevet gjort opmærksomme på nogle faktuelle fej l i artiklen - de er naturligvis blevet rettet. Redaktionen beklager 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker