Sådan slipper du af med hudorme
Det er nok de færreste, der glædeligt byder uren hud og hudorme velkomne. Derfor har Videnskab.dk’s YouTube-kanal om kemi og skønhed, Skønhedslaboratoriet, sat hudormene under lup for at finde ud af, hvordan du slipper af med dem.

I denne uges afsnit af Skønhedslaboratoriet får du svar på, hvordan du slipper af med hudorme. (Video: Skønhedslaboratoriet / Videnskab.dk)

I denne uges afsnit af Skønhedslaboratoriet får du svar på, hvordan du slipper af med hudorme. (Video: Skønhedslaboratoriet / Videnskab.dk)

Uren hud og hudorme er ikke just den mest klædelige pyntegenstand, og derfor har de fleste nok også ønsket dem langt væk, hvis de hvide eller sorte bæster har besluttet sig for at aflægge et ansigtsvisit.

Men fortvivl ej! Nu er der hjælp at hente hos Videnskab.dk’s YouTube-kanal om kemi og skønhed, Skønhedslaboratoriet.

I en ny video får du nemlig svaret på, hvorfor vi kan være plaget af hudorme, og ikke mindst hvordan du kan tynde ud i bestanden i dit ansigt. Du kan se videoen øverst i denne artikel.

Skønhed og kemi på YouTube

Skønhedslaboratoriet er Videnskab.dk's YouTube-kanal om skønhed og videnskab.

Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge. 

Kanalen er en del af et større YouTube-projekt, YouKnow, som er støttet af Nordea-fonden med 2,8 mio. kroner.

Hudorme er tilstoppede porer

Grunden til, at vi i det hele taget får hudorme, skal findes i hudens porer.

Inde i porerne sidder talgkirtlerne nemlig, og de producerer en olieagtig substans kaldet talg, som sendes op til overfladen af huden for at holde den velfugtet og sund.

Hvis hudens porer bliver tilstoppede af snavs eller overskydende talg, kan talget dog ikke længere trænge ud på huden. Det ophobes i stedet i porerne, og dermed opstår hudormen.

Syre kan afhjælpe uren hud

Men hvordan slipper du så af med tilstopningen, spørger du måske?

Hvis problemet ikke er så slemt, kan produkter, som indeholder en mild syre, være en hjælp. Eksempelvis er salicylsyre og aha-syre effektive til at trænge igennem tilstopningen og eksfoliere i hudens porer.

Dermed kan produkter med en af de to slags syrer både fjerne hudorme, men de kan også forebygge, at de i det hele taget opstår.

Er ormegården dog større og mere genstridig at nedkæmpe, kan det være nødvendigt at opsøge lægen, som kan udskrive mere skrappe midler.

Når du endelig er sluppet af med hudormene, kan det være en god idé at pleje huden, så ormene ikke bare vender frygteligt tilbage. Hvordan du gør det, kan du høre i videoen øverst i artiklen.

Du kan også besøge Skønhedslaboratoriets kanal på YouTube og blive klogere på alt fra, hvor ofte du skal vaske hår, til hvordan du passer bedst på din neglelak.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk