Blot fem måneder fra sit 10-års jubilæum slutter eventyret for det amerikanske rumteleskop Kepler, der er opkaldt efter den tyske astronom Johannes Kepler.
Rumteleskopet er løbet tør for brændstof og går nu på pension.
Kepler har på sin mission undersøgt galakser og ledt efter planeter uden for vores solsystem – såkaldte exoplaneter, og ifølge en ansat hos den amerikanske rumfartsorganisation NASA er vi kommet et skridt nærmere at finde liv i rummet.
»Som NASA’s første planetjagt-mission har Kepler overskredet alle vores forventninger og banet vejen for vores efterforskning og søgen efter livet i og uden for Solsystemet,« lyder det fra astrofysiker Thomas Zurbuchen, der er Associate Administrator for videnskabsmissions-diktoratet hos NASA, i en pressemeddelelse.
»Den viste os ikke kun, hvor mange planeter der kan være derude, den udgjorde et helt nyt og robust forskningsfelt, der har taget forskningsmiljøet med storm. Dens opdagelser har kastet nyt lys på vores plads i universet og oplyst de spændende mysterier og muligheder blandt stjernerne,« tilføjer han.
Siden 2009, hvor Kepler gik i luften, har den været med til at gøre nogle store opdagelser – blandt andet fundet af 2.600 exoplaneter – som du kan læse om herunder.
Keplers imponerende bedrifter
På Keplers Twitter-konto gives et bud på, at Keplers største bidrag til forskningen er den viden, vi har fået om diversiteten af planeter, der findes i vores galakse.
Den seneste analyse af Keplers opdagelser konkluderer, at 20-50 procent af stjernerne, der er synlige på nattehimlen, sandsynligvis vil have små, muligvis stenrige planeter af samme størrelse som Jorden.
Planeter, der ligner Jorden, for eksempel på grund af et stenrigt fundament eller i form af afstanden til Solen, kan potentielt rumme liv.
\ Læs mere
Masser af Kepler-artikler i Videnskab.dk’s arkiv
Nyt rumteleskop skal løfte arven
Nu skal Keplers kollega TESS overtage nogle af de opgaver – blandt andet skal der fortsat ledes efter nye planeter.
Du kan læse meget mere om TESS-missionen her, hvor vi også løfter sløret for, hvad danske forskere bidrager med til missionen.
Selvom der ikke er mere brændstof, vil det nu pensionerede rumteleskop fortsætte sin rejse rundt om Solen mange år endnu, da den naturligt vil følge det kredsløb, som Jorden også bevæger sig i.
Den data, Kepler har genereret, vil dog kunne bruges af forskerne mange år fremover.