715 nye exoplaneter er blevet fundet
Kepler har fundet over 700 nye exoplaneter – mange af dem er kun et par gange større end Jorden.

Illustration af stjerner med mere end en exoplanet kredsende omkring sig. (Kilde: NASA)

Illustration af stjerner med mere end en exoplanet kredsende omkring sig. (Kilde: NASA)

Folkene bag NASA's Kepler-mission offentliggjorde i går fundet af 715 nye exoplaneter, der kredser om 305 stjerner.

Dette betyder, at der er blevet opdaget en lang række planetsystemer, hvor mere end én planet kredser om den samme stjerne, ligesom det ses i vores eget solsystem.

Kepler har fundet planeter, der kan have vand

Siden opsendelsen i 2009 har Kepler-rumsonden fundet en lang række exoplaneter, hvoraf nogle af disse ligger i den beboelige zone. Den beboelige zone er det område omkring en stjerne, hvor der er mulighed for, at flydende vand kan eksistere.

Her er det hverken så varmt, at vandet fordamper, eller så koldt at vandet fryser til is. Kepler har dog endnu ikke fundet en exoplanet, der ligner Jorden – en planet hvor der er flydende vand på overfladen.

Planeter som er fire gange større end Jorden

Onsdag blev det så offentliggjort, at Kepler havde fundet 715 nye exoplaneter, hvoraf 95 procent er planeter, der er mindre end Neptun, som selv er fire gange større end Jorden.

Forskerne venter nu spændt på fremtidige teleskoper som James Webb Space Telescope og European Extremely Large Telescope, der vil kunne undersøge disse exoplaneter i større detalje.

Den første exoplanet blev fundet i 1992, og i dag er der fundet næsten 1.700. Kepler-rumsonden har fundet hele 961 af disse exoplaneter og har i sit katalog 3.600 exoplanetkandidater, der venter på at blive verificeret.

Den store stigning i kendte exoplaneter stopper heller ikke her, da den europæiske rumsonde Gaia, der blev opsendt i december sidste år er i gang med at lede efter exoplaneter omkring stjerner, der minder om Solen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk