Kepler kortlægger himlen: Finder hundredvis af mulige planeter

Annonce:

Man skulle tro, at NASA’s rumteleskop Kepler har været på seriøst overarbejde. Rumagenturet har nemlig frigivet en liste over nye mulige planet-kandidater, og listen er lang. Det skriver NASA i en pressemeddelelse.

Helt præcist tæller listen 219 mulige planeter, som Kepler har opfanget med linsen, hvilket gør det til den største frigivelse af en samling exoplaneter fra rumteleskopet i de 4 år, den har været i rummet.

10 af de 219 nye exoplaneter er på størrelse med Jorden og kredser om deres sol med sådan en afstand, at der vil kunne være vand i flydende form på planeterne.

»Dataen fra Kepler er unik, fordi det er den eneste, der har en population af de her Jord-lignende planeter, der cirka har samme størrelse og bane om deres sole, som Jorden har,« siger Mario Perez, der er forsker på Kepler-programmet i astrofysikafdelingen i NASA’s Science Mission direktorat.

»Når vi kender hyppigheden af disse planeter i galaxen, bliver det lettere at udtænke fremtidige NASA-missioner, der leder efter en planet som Jorden.«

På sine 4 år har Kepler-teleskopet nu fundet i alt 4.034 mulige planeter, hvoraf 2.335 er blevet bekræftet som rigtige planeter.

I alt er der fundet 50 planeter, der ligger i den beboelige zone fra en sol, og af dem er 30 blevet undersøgt nærmere og efterprøvet med succes.

Annonce:

Data fra Kepler har også hjulpet forskerne med at kunne inddele de små planeter i to grupper, hvoraf cirka halvdelen ikke har nogen overflade eller er omkranset af en atmosfære, der smadrer alt og ikke er egnet til at huse liv.

sj

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts