Nanogødning kan sænke forbruget af fosfor med 70 procent, håber forskere
14 november 2017

Hvert år bliver der smidt tonsvis af gødning ud på de danske marker, men planterne har kun mulighed for at bruge en lille del af det.

Et af de vigtigste næringsstoffer for planter er fosfor, men helt op mod 85 procent af fosforen i gødning bliver ikke optaget af planterne.

Det vil forskere Københavns Universitet nu lave om på med et nyt forskningsprojekt, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

»Den enorme mængde fosfor, der i dag ikke bliver optaget af planterne, udgør et kolossalt spild af en kostbar og begrænset naturressource og er desuden et miljømæssigt problem, når det udvaskes til vandmiljøet,« fortæller Søren Husted, der er professor i plantevidenskab på Københavns Universitet, ifølge pressemeddelelsen.

I det nye forskningsprojekt skal fosforen pakkes i små nanokapsler, som bliver optaget af planterne. Nanokapslerne bliver nedbrudt i naturen, og planterne får altså kun den fosfor, som de har brug for.

Ifølge pressemeddelelsen regner forskerne med, at man fremover kun skal bruge 25 til 30 procent af den fosfor, som man bruger i dag til gødning.

»Målet er, at vi kan erstatte de 25 kilo fosfor per hektar, vi årligt bruger, med kun 5-8 kilo fosfor, som tilføres direkte på planterne,« fortæller Søren Husted, ifølge pressemeddelelsen.

Projektet er sponsoreret af Innovationsfonden, som ifølge pressemeddelelsen, har smidt 14 millioner kroner efter nanokapslerne.

agr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.