Det kan være fristende at ville fjerne en myretue i haven eller sparke til en i skoven.
Men nu har instituttet for Ecoscience på Aarhus Universitet fundet ud af, at vores små irriterende venner – og deres bo – gør en endnu større indsats for dyre- og insektliv i Danmark end hidtil troet.
De holder nemlig andre insekter og dyr varme og får planter til at spire meget mere, end hvis ikke de var der.
»Det viser sig, at toppen af tuen fungerer som et slags ‘mini-Costa del Sol’”’ for insekter og krybdyr. Dyrene udnytter den ekstra varme fra myrerne til hurtigere at få varmen i det tidligere forår og på kølige morgener,« siger Rikke Reisner Hansen, postdoc på Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse fra universitetet.
Især i en sådan biodiversitetskrise, som vi gennemlever, er det vigtigt, at vi ikke ødelægger dyrenes levesteder. En del af denne øvelse er at passe på vores myretuer:
»Det handler om at skabe variation i landskabstyper og strukturer. Laver man noget forskelligt, så får man noget forskelligt«, siger Rikke Reisner Hansen i pressemeddelelsen.
En bred biodiversitet betyder samtidigt at man pludseligt i følge Rikke Reisner Hansen vil opleve, at ens have blomstre, hvis man passer den – og lader myretuerne stå:
»Efter jeg har ladet jordtuerne være og udsået nogle vilde hjemmehørende ærteblomster, har jeg fået mange flere af de almindelige blåfugle i haven. Det vrimler med smukke blå sommerfugle«, påpeger hun.
Hvis du vil vide mere om hvordan myrer begår sig i naturen, så kan du læse Videnskab.dk’s artikler Få mere biodiversitet i din have: Opfør dig som en urokse og Lav din egen klimahave: Fem tips fra professoren..
\ Red verden med Videnskab.dk
I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.
Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.
- Bør vi sætte alt ind på at begrænse overbefolkning?
- Virker det at købe CO2-aflad?
- Er cirkulær økonomi en løsning?
- Hvordan kan jeg handle anderledes i hverdagen?
- Og har verden overhovedet brug for at blive reddet?
Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?
Du kan få mange gode tips og råd i vores Red Verden-nyhedsbrev og i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.
mls