Jubiiiiter - Juno er i kredsløb om solsystemets største planet
Tidligt i morges lykkedes det rumsonden Juno at gå i kredsløb om Jupiter. Rejsen har varet fem år, og nu vil NASA endelig kunne undersøge den store planet tæt på.

En kunstners illustration af rumsonden Juno i kredsløb om Jupiter. (Illustr: NASA/JPL-Caltech)

En kunstners illustration af rumsonden Juno i kredsløb om Jupiter. (Illustr: NASA/JPL-Caltech)

En gruppe forskere sidder i et mørkt rum og stirrer på en kurve på en skærm. De trækker den længe nok til, at man kommer i tvivl, om noget mon er gået galt..

Men så bryder de alle ud i jubel og klapsalver. 

De har lige modtaget signalet fra deres sonde 869 millioner kilometer væk. Rumsonden Juno er nu i kredsløb om Jupiter efter en rejse på næsten fem år.

Det skete uden problemer kl. 5.55 dansk tid.

Rumsonden skulle ændre sin vinkel og sænke sin fart med næsten 2000 kilometer i timen for at blive fanget af Jupiters tyngdekraft, men alt gik efter planen.

»Det her er den eneste gang, hvor jeg ikke har noget imod at sidde fast i et rum uden vinduer om natten den fjerde juli,« siger Scott Bolton, der er forskningsleder for Juno-missionen og kommer fra Southwest Research Institute i San Antonio i USA, til NASA.com.

LÆS OGSÅ: Mens vi venter på Juno: Det ved vi om Jupiter

NASA's forskere jublede, da Juno gik i kredsløb om Jupiter efter den næsten fem år lange rejse. (Foto: Screenshot af NASA's live-transmission.)

Rundt om Jupiter på 54 dage

Juno vil i første omgang kredse rundt om Jupiter i en cyklus, der varer 53,5 dage.

Ved at cirkle langsomt rundt om den kæmpestore planet, sparer den brændstof, indtil den i NASA’s primære forskningsperiode vil stige til en hastighed, hvor den når rundt om Jupiter på 14 dage.

Turen rundt om Jupiter er ikke ren sommerferie for rumsonden, der på sin vej hen over Jupiters orange, røde og brune skyer, vil blive udsat for enorme mængder stråling.

»Vi leder ikke efter ballade, vi leder efter data. Problemet er bare, at når man leder efter den slags data, som Juno gør, så er man nødt til at bevæge sig ind i områder, hvor man kan støde på problemer rigtig hurtigt,« siger Scott Bolton til NASA.com.

LÆS OGSÅ: Juno skal afsløre Jupiters hemmeligheder

Juno bliver udsat for over 100 millioner tandlægefotos

Inde under Jupiters skyer gemmer der sig et lag af hydrogen, der er under så massivt tryk, at det virker som en elektrisk leder.

Forskerne mener, at kombinationen af hydrogen under tryk sammen med Jupiters hurtige rotation - en dag på Jupiter er ti timer lang - skaber et kraftfuldt magnetfelt, hvor elektroner, protoner og ioner rejser ved næsten lysets hastighed.

Derfor vil Juno også udsættes for noget, der ligner den hårdeste stråling i solsystemet.

»I løbet af missionen, vil Juno blive udsat for noget, der svarer til over 100 millioner røntgenfotos hos tandlægen. Men vi er klar. Vi har designet kredsløbet rundt om Jupiter, så det minimerer udsættelsen for stråling i Jupiters hårde miljø. Kredsløbet tillader os at overleve længe nok til at opnå den pirrende data, vi har rejst så langt for at få,« siger Rick Nybakken, der er projektleder ved NASA’s Jest Propulsion Laboratory i Pasadena, USA, til NASA.com.

På Juno’s rejse rundt om Jupiter skal den gennem fjernmålinger kigge under det enorme skydække for at studere nordlyset, så forskerne kan lære mere om planetens oprindelse, struktur, atmosfære og magnetfelt.

Juno skal undersøge udviklingen af vores solsystem

Juno skal forsøge at undersøge, hvordan Jupiter er opstået og har udviklet sig. 

Med dens mange måleinstrumenter skal den kigge på, om Jupiter har en solid kerne, optegne Jupiters magnetfelt, måle mængden af vand og ammoniak i den lave atmosfære  og observere nordlyset.

Missionen vil også tage et stort skridt i forståelsen af, hvordan store planeter former sig, og hvilken rolle de spiller for resten af solsystemet.

Som det primære eksempel på en kæmpeplanet, kan Jupiter også give os vigtig viden, som vi kan bruge til at forstå planetsystemer om andre stjerner, skriver NASA på deres hjemmeside.

»Med Juno vi vi undersøge de ukendte dele af Jupiters massive strålingsbælter og dykke dybt ned i planetens indre, men også kigge på, hvordan Jupiter blev født, og hvordan hele vores solsystem har udviklet sig,« siger NASA-administrator Charlie Bolden til NASA.com.

Du kan se flere glade forskere og følge med i udviklingen på NASA's facebookside herunder.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker