Hvilken slange er den farligste i verden?
Hvilken slange sniger sig bedst ind på dets bytte, og hvilken har den mest lammende gift i de skarpe tænder? Tag med på en rejse under støvede gulvtæpper i Nigeria til Australiens regnskov, hvor vi finder nogle af verdens farligste slanger.
taipan slange

Der er god grund til at komme væk i en fart, hvis du møder en taipan - verdens giftigste slange. (Foto: Shutterstock)

Der er god grund til at komme væk i en fart, hvis du møder en taipan - verdens giftigste slange. (Foto: Shutterstock)

Det pusler i græsset omkring dig, og en ssss-lyd får kolde sveddråber til at løbe ned ad din ryg. Mange frygter slanger helt instinktivt, men hvilken er egentlig den allerfarligste?

Det spørgsmål har Nicoline Emborg Hammerberg fra København stillet Spørg Videnskaben.

Vi allierer os med en forsker i slangegift og tager en tur i København Zoo, hvor to dyrepassere deler ud deres viden om det snoende krybdyr.

LÆS OGSÅ: Hvilke urter bekæmper slange-gift?

Der er forskel på slanger

Fugten i luften samler sig som perler på væggen i kælderen hos København Zoo, mens grønne, grålige og rødstribede slanger ligger ubevægelige hen i deres bure.

Dyrepasser Martin Thy Jensen fortæller her, hvor meget vi bør frygte slanger. (Video: Ida Eriksen)

Dyrepasserne Martin Thy Jensen og Jacob Riis arbejder hver dag med slangerne og kender hvert et skæl på de, i øjeblikket, temmelig dovne dyrekroppe.

»At bestemme hvilken slange, der er den farligste, er en kompleks størrelse. Det afhænger helt af, hvor du er i verden, og hvordan du definerer farlig,« forklarer Jacob Riis og vifter til en af de mange fluer, der flyver omkring i det varme lokale.

»Nogle slanger har giftige hugtænder, og andre er ekstremt hurtige. De angriber også forskelligt, alt efter om de sanser gennem smag, varme eller vibrationer,« supplerer Martin Thy Jensen.

Hvilken slange, der er farligst handler altså om, hvordan du ser på det. For er det den giftigste, den mest aggressive eller den, der dræber flest, der er den farligste af alle slanger?

LÆS OGSÅ: Danskere afslører: Slanger kan høre

Verdens giftigste slange

Den giftigste slange findes i Australiens regnskov, fortæller Andreas Hougaard Laustsen, der forsker i slangegift og modgift på DTU.

slanger farlige verdens den sorte mamba tæppehugormen indlandstaipan

Kysttaipanerne på billedet er verdens mest giftige slanger. De lever i Australiens fugtige regnskove. (Foto: flickr.com/Denise Chan).

»Taipanen er den giftigste slange i verden. Dens forskellige giftstoffer er blandet på en måde, så giften bliver supereffektiv og mange gange stærkere end hos andre slanger. Det er helt ude af proportioner, hvor giftig den er,« siger han.

»Den har hugtænder, der lynhurtigt skyder giften ind i sit bytte. Andre slanger har dybe furer i tænderne og skal langsomt massere giften ind,« tilføjer dyrepasser Martin Thy Jensen.

Det var altså den giftigste slange, men er det nødvendigvis også den farligste?

LÆS OGSÅ: Dødelig slangegift kan rumme effektiv smertemedicin

Den mest aggressive

De fleste slanger holder sig væk fra mennesker og angriber kun, når de føler sig allermest truede.

slanger farlige verdens den sorte mamba tæppehugormen indlandstaipan

Den sorte mamba lever mange steder i Afrika og er en af verdens hurtigste slanger med en fart på op til 20 kilometer i timen. Det, der gør den særligt farlig, er dens iltre temperament. (Foto: flickr.com/World Leaks)

Men der er én slange, der er anderledes aggressiv og farlig at støde på, fortæller Andreas Hougaard Laustsen.

»På mine rejser i Østafrika, vidste jeg godt, at der var én slange, jeg skulle holde mig fra. Den sorte mamba er ret aggressiv og er kendt for at bevæge sig meget hurtigt, bide flere gange og altid sprøjte gift ind,« siger han.

LÆS OGSÅ: Den grønne mambas gift: Synergieffekten slår dig ihjel

Den mest dødelige

Men selv om den sorte mamba er en af de slanger, der med størst sandsynlighed vil angribe dig, er det ikke nødvendigvis den, du skal være mest bange for.

Den slange, der dræber flest mennesker på verdensplan, er nemlig hverken den mest aggressive eller giftigste.

Den lever bare et sted, hvor mennesker ofte har bare fødder og opholder sig længe ad gangen.

»Tæppehugormen lever under gulvtæpper i Nigeria i Vestafrika og er den slange, der dræber flest mennesker i verden,« forklarer Andreas Hougaard Laustsen.

Denne hugorm bider, fordi den føler sig truet, og mange når ikke på hospitalet, før det er for sent.

LÆS OGSÅ: Mareridt bliver til virkelighed: Giftslange angriber, mens du sover

Slangebid påvirker væv, nerver og blod

De tre farligste slanger bruger altså alle sammen deres gift, når de angriber, men hvad sker der egentlig med kroppen, når man bliver bidt af en slange?

Biddet fra en slange kan påvirke os på flere måder, forklarer dyrepasser Jacob Riis.

»Giften kan nedbryde vores væv i kroppen og fortynde vores blod, så vi forbløder indefra. Den kan også lamme vores nerver, så vores muskler holder op med at virke. Det kan eksempelvis føre til kvælning, fordi lungemusklen bliver lammet,« siger han.

Her kan du se en video om mennesker, der er blevet bidt af slanger. (Video: Lillian Lincoln Foundation)

I Danmark er vi ret beskyttede og kan højst støde på en hugorm en sjælden gang imellem.

Men i eksempelvis Indien og Afrika må mange lade livet eller leve med handicaps og amputerede lemmer efter et møde med en giftig slange.

»Omkring fem millioner mennesker bliver hvert år bidt af slanger. Af dem dør 125.000, og cirka 400.000 bliver handicappede for livet. Det er en verdenskrise, som især rammer børn og fattige bønder, der arbejder i markerne,« forklarer Andreas Hougaard Laustsen.

LÆS OGSÅ: Vestafrikanske giftslanger er næsten lige så dødbringende som ebola

Et spørgsmål om fortolkning

Tilbage til spørgsmålet om, hvilken slange, der kan kåres som verdens farligste.

Taipaner

Der findes flere slags taipaner, og forskerne er i tvivl om, hvorvidt kysttaipanen eller indlandstaipanen fra Australien er den giftigste.

Begge taipaner overhaler dog langt alle andre slangearter, når det gælder gift.

Kilde: Andreas Hougaard Laustsen

»Hvis man tænker på giftens effekt, er taipanen fra Australien klart den farligste,« siger dyrepasser Martin Thy Jensen.

Men spørgsmålet er, som vi har vist, ikke helt let at svare på. Det afhænger af, hvorvidt man mener, at giftigst også er farligst.

»Den sorte mamba er den, man nødigst vil møde, men der er større risiko for at støde på en tæppehugorm. Hvis du tager en dråbe fra taipanen, vil den kunne slå halvtreds gange flere mus ihjel, end den sorte mamba. Så det kommer an på, hvordan man betragter det,« siger Andreas Hougaard Laustsen og tilføjer:

»Hvis du ser på effekten af giften, er der ingen tvivl. Der er taipanen ekstremt farlig.«

LÆS OGSÅ: Kvinde får svulst i benet a 50 år gammelt slangebid

Spørg Videnskaben har i denne omgang trukket dig med under gulvtæpper, hvor dødelige hugorme huserer, taget dig med på ørkentur, hvor taipanen lammer sit bytte med kraftig gift, og advaret dig mod den sorte mamba med det iltre temperament.

Hvis du har spørgsmål om andre krybdyr eller noget helt andet, kan du skrive en mail til Spørg Videnskaben på sv@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk