Danskere afslører: Slanger kan høre
20 januar 2012

Et hold danske forskere har endeligt punkteret myten om, at slanger er døve. De har vist, at slanger, som fra naturens hånd mangler et ydre øre, bruger kæberne til at lytte med, skriver Experimentarium.dk.

Det har længe været diskuteret i videnskabelige kredse, om slanger kan høre eller ej. For modsat de firbenede landdyr er slanger ikke udstyret med ydre ører og trommehinder.

Men i det seneste årti er der kommet et par antydninger af, at slanger faktisk kan høre om end meget svagt. For eksempel har et snart ti år gammelt forsøg vist, at klapperslanger har en tendens til at rasle mere med halen, når de bliver udsat for lave lyde.

Nu har et århusiansk forskerhold med ph.d.-studerende Christian Bech Christensen i spidsen sat trumf på og afliver endeligt myten om, at slanger ikke kan høre.

»Vores forsøg viser, at når vi stimulerer slangerne med lyd fra oven i vores opstilling, får lyden slangens hoved til at vibrere. Vibrationerne forplanter sig til kæbeknoglerne og bliver sendt videre til slangens indre øre. Så kæbeknoglerne er populært sagt slangens svar på et ydre øre og en trommehinde,« siger Christian Bech Christensen fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Opdagelsen er netop blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Journal of Experimental Biology.

 

Læs også: Slangeøjne skal give os supersyn

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.