Hvad er en sammenhæng? Forklaret til en 8-årig
SERIE: Hvornår fører A til B? Og hvornår sker A og B bare samtidig, helt tilfældigt? I 'Forklaret til en 8-årig' dykker forskeren Maja Thiele ned i, hvordan videnskaben undersøger sammenhænge.

En vittighed kan udløse et grin. Er der en kausalitet eller blot en korrelation? Bliv klogere på de to vigtige begreber her. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

En vittighed kan udløse et grin. Er der en kausalitet eller blot en korrelation? Bliv klogere på de to vigtige begreber her. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Jo flere is, der bliver solgt, jo flere mennesker drukner. Det er et faktum.

Men betyder det så, at man er i overhængende livsfare efter at have spist en Københavnerstang eller en Twister?

Selvfølgelig ikke! 

Men hvordan hænger de to ting så sammen?

Det handler om forskellen på to begreber, der kaldes kausalitet (årsagssammenhæng) og korrelation (tilfældig sammenhæng).

De to begreber er afgørende for at forstå, hvad videnskab er, og de er temaet i fjerde video i serien 'Forklaret til en 8-årig' med Maja Thiele, leverforsker og lektor ved SDU, og hendes 8-årige datter Frida.

Videoserien 'Forklaret til en 8-årig'

Over de næste seks onsdage vil Maja Thiele i en række videoer forklare sin datter Frida, hvad videnskab og forskning er.

Med videoserien vil Maja Thiele formidle den videnskabelige praksis og begreber som 'kausalitet' og 'korrelation' på et niveau, hvor de fleste kan følge med.

Se alle videoer i serien her: 

Typen af sammenhæng skal undersøges

Der er større risiko for at få lungekræft, hvis du ryger. Altså er der en sammenhæng.

Men er der i dette tilfælde tale om en tilfældig sammenhæng eller en kausal sammenhæng, hvor rygningen med sikkerhed er årsagen til lungekræften?

Det kræver nærmere undersøgelse.

For eksempel kan man undersøge, om der er tidsmæssig sammenhæng (begynder man at ryge, før man får lungekræft?), om antallet af cigaretter har betydning (har storrygere højere risiko?), og om det giver mening, baseret på hvad vi ved om kroppen.

På denne vis kan vi finde ud af, om noget blot er en tilfældig sammenhæng - eller om det ene (rygning) fører til det andet (lungekræft).

Se videoen - og bliv beroliget, hvis du kan lide is

Se videoen for at høre Maja Thiele forklare mere om de to begreber, og find ud af, hvorfor hverken du eller Frida skal frygte at gå i isboden til sommer.

Vi kan nemlig afsløre, at der er tale om en korrelation - en helt tilfældig sammenhæng - hvad angår isspisning og druknedød.

Her handler det i virkeligheden om nogle helt andre sammenhænge, man skal være opmærksom på for ikke at fejlfortolke tallene, nemlig, at flere spiser is om sommeren - og flere bader (og desværre drukner) om sommeren.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk