Sådan bliver du kritisk læser af vilde avisoverskrifter: Forklaret til en 8-årig
SERIE: I 'Forklaret til en 8-årig' gennemgår Maja Thiele denne gang en række spørgsmål, som man altid bør stille, når man læser om videnskab.

I sidste afsnit af ’Forklaret til en 8-årig’ gennemgår Maja Thiele en række standardspørgsmål, som er gode at overveje, når man skal tilgå forskningsartikler. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

I sidste afsnit af ’Forklaret til en 8-årig’ gennemgår Maja Thiele en række standardspørgsmål, som er gode at overveje, når man skal tilgå forskningsartikler. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Forskningens verden er enorm og kan virke uoverskuelig for den udenforstående.

For ethvert emne gælder det, at man kan finde artikler, der modsiger hinanden.

Og hvem skal man så tro på?

I sidste afsnit af ’Forklaret til en 8-årig’ gennemgår læge og forsker Maja Thiele en række standardspørgsmål, som er gode at overveje, når man møder en forskningsartikel.

Spørgsmålene kan bruges til en kritisk læsning af studier, så man ikke automatisk godtager alt, hvad der udgiver sig for at være videnskab.

Video-serien 'Forklaret til en 8-årig'

I denne videoserie forklarer Maja Thiele sin datter Frida, hvad videnskab og forskning er.

Maja Thiele er leverforsker og lektor ved Syddansk Universitet og vært på radioprogrammet Sygt nok på P1. Hun har skrevet flere artikler til Videnskab.dk om sin forskning, eksempelvis artiklen: Hvad laver en lever?

Med videoserien vil Maja Thiele formidle den videnskabelige praksis og begreber som kausalitet og korrelation på et niveau, hvor langt de fleste forhåbentlig kan være med.

En videnskabsteoretisk bevidsthed

Maja Thiele opsummerer også, hvad man som seer kan tage med sig fra videoserien 'Forklaret til en 8-årig'.

Igennem serien har hun, med sin nysgerrige datter Frida som samtalepartner, behandlet spørgsmål som: 'hvad er en sammenhæng?' og: 'kan man overhovedet bevise, at noget er sandt?'

Videoserien har haft til formål at øge den videnskabsteoretiske bevidsthed – så vi alle kan blive bedre til at se, høre og læse nyheder om forskning på en kritisk og rationel måde.

Se seriens øvrige afsnit her:

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.