Forskningens verden er enorm og kan virke uoverskuelig for den udenforstående.
For ethvert emne gælder det, at man kan finde artikler, der modsiger hinanden.
Og hvem skal man så tro på?
I sidste afsnit af ’Forklaret til en 8-årig’ gennemgår læge og forsker Maja Thiele en række standardspørgsmål, som er gode at overveje, når man møder en forskningsartikel.
Spørgsmålene kan bruges til en kritisk læsning af studier, så man ikke automatisk godtager alt, hvad der udgiver sig for at være videnskab.
I denne videoserie forklarer Maja Thiele sin datter Frida, hvad videnskab og forskning er.
Maja Thiele er leverforsker og lektor ved Syddansk Universitet og vært på radioprogrammet Sygt nok på P1. Hun har skrevet flere artikler til Videnskab.dk om sin forskning, eksempelvis artiklen: Hvad laver en lever?
Med videoserien vil Maja Thiele formidle den videnskabelige praksis og begreber som kausalitet og korrelation på et niveau, hvor langt de fleste forhåbentlig kan være med.
En videnskabsteoretisk bevidsthed
Maja Thiele opsummerer også, hvad man som seer kan tage med sig fra videoserien 'Forklaret til en 8-årig'.
Igennem serien har hun, med sin nysgerrige datter Frida som samtalepartner, behandlet spørgsmål som: 'hvad er en sammenhæng?' og: 'kan man overhovedet bevise, at noget er sandt?'
Videoserien har haft til formål at øge den videnskabsteoretiske bevidsthed – så vi alle kan blive bedre til at se, høre og læse nyheder om forskning på en kritisk og rationel måde.
Se seriens øvrige afsnit her: