Nogle gange skal svaret på store matematikgåder findes alternative steder. Det gjorde ‘gade-matematikeren’ Steve Humble fra Newcastle University publikum tydeligt opmærksom på i Videnskab.dk’s medietelt på Science in the City-festivalen. (Se ham i videoen i bunden af artiklen.)
Josephus-problemet er et 1.000 år gammelt teoretisk problem, som anvendes i computervidenskab og matematik. Det kan stilles op med følgende eksempel:
En gruppe af mennesker i en rundkreds skal henrettes og udpeges ved at tælle til et bestemt antal og så udpege den person. Det kaldes i matematiksprog et cyklisk mønster, der gentager sig selv.
»En, to, tre, fire – du er den. Op og dingle med dig,« kunne det lyde. Efterhånden svinder rundkredsen ind. ‘Problemet’ går på at finde den plads, der giver den sidste plads i rundkredsen.
Farligt at være dødsdømt i 700 år
Matematik-problemet blev i øvrigt først løst 700 år efter, at det opstod, da matematikeren Leonard Euler opdagede den modulære aritmetik og satte verden på formler.
Steve Humble, der i England er kendt som Dr. Maths, brugte et mere humant eksempel for at overskueliggøre det matematiske problem. Han omdannede frivillige fra publikum til spillekort og lod dem falde fra efterhånden.
Du kan se, hvordan det ser ud i videoen nederst i denne artikel. Hvis du vil have den fulde forklaring og desuden lære om VM-matematik, kan du se klippet her.
Frem til på torsdag, 26. juni 2014, fortsætter den lærerige underholdning på Videnskab.dk’s scene til Science in the City. Alle og enhver er mere end velkomne til at kigge forbi og se på, smage løs af og skovle de hundredvis af videnskabelige tilbud ind, som findes på festivalens mange stande.