Mælkevejens sorte hul sluger gigantisk gassky
Et internationalt hold af astronomer har ved hjælp af VLT-teleskopet fulgt en gigantisk gassky på vej mod det sorte hul i Mælkevejens centrum. Denne video viser de enestående optagelser.

Mælkevejens centrum er besat af et enormt sort hul, der er fire millioner gange tungere end Solen. Det sorte hul er et gigantisk monster, der sluger alt, der kommer den for nært.

Et internationalt hold af astronomer har ved hjælp af Very Large Telescope (VLT) opdaget en gigantisk gassky med en masse tre gange større end Jordens, der med accellererende hast strømmer i retning mod Mælkevejens sorte hul.

Gennem de syv år, observationerne foreløbigt har varet, har gasskyen fordoblet sin fart i retning mod centret. På trods af sin beskedne masse kan astronomerne se gasskyen, fordi den bliver oplyst af de omkringliggende stjerner.

Den slags begivenheder har forskerne længe påstået måtte finde sted, men det er første gang, at det er lykkedes astronomer at observere det. Denne video dokumenterer begivenheden og viser, hvad det præcist er, astronomerne har set.

Videoen rummer også spektakulære simuleringer af, hvordan det sorte huls enorme tyngdefelt vil få skyen til at bryde op i mindre dele.

Opdagelsen kan teste teorien om sorte huller

Lektor i kosmologi Steen H. Hansen fra Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, er fascineret over opdagelsen.

»Man har længe funderet over, hvad der mon befandt sig i Mælkevejens centrum, der kunne få stjernerne omkring det til at bevæge sig så specielt. Det bedste bud har været et gigantisk sort hul, men der er alternative teorier,« fortæller han.

Den nyopdagede gassky giver en mulighed for at følge, præcis hvad der sker, når materien falder ind i centret.

Hvis der virkelig befinder sig et sort hul derinde med de påståede dimensioner, vil den indfaldende gas opføre sig på en speciel måde. Hvis ikke, dør teorien om det supermassive sorte hul, og så giver det mulighed for, at andre konkurrende teorier kan komme på banen.

»Opdagelsen giver en fantastisk chance for at undersøge, om der er hold i forestillingen om de supermassive sorte huller i galaksernes centre. Denne hypotese er vigtig at få underbygget, da den er afgørende for galaksernes udvikling,« siger Steen H. Hansen.

Beregningerne viser, at gasskyen når frem til galaksens centrum i løbet af et år.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.