Hvorfor ser du en kvinde i dette billede fra Mars?
Et nyt billede fra Mars’ overflade gemmer tilsyneladende på omridset af en kvinde med både langt hår og flot kavalergang. Men kan du virkelig se en kvinde på billedet?

Spadserer der nedringede kvinder rundt på overfladen af Mars? (Foto: NASA Jet Propulsion Laboratory)

Spadserer der nedringede kvinder rundt på overfladen af Mars? (Foto: NASA Jet Propulsion Laboratory)

Kan du se en spøgelsesagtig kvinde på dette billede fra overfladen af Mars? Hvis du siger ja, er du bestemt ikke alene.

Billedet blev taget af NASA’s Mars-rover Curiosity den 31. maj og er pludseligt blevet verdensberømt, da UFO-entusiaster og andre nu har udnævnt det til bevis på, at der gemmer sig intelligent liv på den røde planet.

Men hvis der virkelig er liv på Mars, så er det i hvert fald ikke dette billede, der har leveret beviset på det, siger Dr Seth Shostak, der er seniorastronom og leder af det amerikanske Center for Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) Research til huffingtonpost.com.

»Det faktum at så mange mennesker er dygtige til at lege ’Find Holger’ med rover-billeder er et vidnesbyrd på vores hjerners evne til at finde væsener i det visuelle landskab,« siger Dr Seth Shostak til huffingtonpost.com.

Du kan få en uddybende forklaring på, hvorfor mennesker ser væsener og ansigter i alt fra skyer til toastbrød i artiklen ’Derfor viser Jesus sig i din pizza’. Her fortæller finske forskere blandt andet, at religiøse mennesker er særligt gode til at finde til at finde ansigter, hvor der i virkeligheden ikke er nogen.

Ville være få centimeter høj

Fænomenet, hvor du ser ansigter og andre former i mere eller mindre tilfældige ting, kaldes ’pareidolia’, og det er ikke altid helt uskyldigt.

Faktisk viser det sig, at mennesker med bestemt former for demens oplever pareidolia i så stærk en grad, at de til sidst ikke er klar over, at de ikke ser på et rigtigt ansigt. Det kan du læse mere om i artiklen ’Ansigter i skyerne afslører demens’.

Dette er det oprindelige billede fra NASA's Mars-rover Curiosity og giver måske en bedre fornemmelse af størrelsesforholdene. 'Kvinden' er markeret med rødt af redaktionen. (Foto: Nasa Jet Propulsion Laboratory)

På det nye billede fra Mars’ overflade, er der formentlig i virkeligheden tale om en sten, men det kunne lige så vel bare være lidt støv fra overfladen, der er fanget i en heldig vinkel, fortæller Dr Seth Shostak.

»Jeg ved godt, det måske kan skuffe dem, der er overbeviste om noget andet,« tilføjer han.

Et billede fra øjeblikket før, det berømte billede blev taget, bekræfter også, at ’kvinden’ højst ville være på størrelse med et par småsten, skriver cnet.com.

Instinktet snyder os

Dermed tyder det altså på, at kvinden dybest set er et produkt af vores stærke evne til at opdage levende væsener omkring os.

»Det er et talent, der hjalp vores forfædre med at undgå rovdyr eller fange bytte, men det er en dårlig strategi i vores jagt på liv uden for Jorden,« fortæller Dr Seth Shostak.

Måske skal du derfor se med forstående øjne på dem, der nægter at opgive kvinden på Mars. De følger trods alt bare deres instinkt for at opdage levende væsener omkring sig.

Hvis de da ikke ligefrem er ved at blive demente.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.