Galleri: Disse planter har man fået til at vokse i rummet
NASA har for nylig offentliggjort, at de har fået den første plante nogensinde til at vokse i rummet. Men det var langtfra sandt, for det er faktisk hele 34 år siden, at planter for første gang blomstrede i rummet. Se her, hvad man har fået til at vokse i rummet gennem tiden.

NASA-astronauten Scott Kelly skrev 16. januar 2016 følgende på sin Twitter-profil: 'First ever flower grown in space makes its debut!'

Der var tale om en flot orange sommerblomst af slægten zinnia, mere populært kaldet frøkenhat. Men blomsten var langtfra den første til at blomstre i 400 kilometers højde over Jorden.

Rusland kom først

Det forhenværende Sovjetunionen brugte i 1982 som de første et lille drivhus til at drive planter på rumstationen Salyut 6. Her fik de planten arabidopsis fra korsblomstfamilien til at vokse. Det gjaldt dog kun de planter, der allerede spirede, da de blev leveret til rumstationen.

Men 1982 var trods alt året, hvor planter for første gang voksede og producerede nye frø i rummet, så NASA-astronauten Scott Kelly var altså helt galt på den i sit tweet.

Frisk ilt og mad på samme tid

Siden da har man blandt andet fået salat, ris, tulipaner, løg, ærter og agurker til at vokse i det ydre rum.

I galleriet ovenfor ses alle de planter, det er lykkedes gennem tiden at få til at vokse i det ydre rum. Her vokser de i et vægtløst, men trykkontrolleret miljø i bestemte 'rumhaver'. I forbindelse med bemandede rumflyvninger kan planter både bruges som kilde til frisk ilt og som mad.

Forskning i, hvordan planter og fotosyntese responderer på tyngdekræft, kan nede på Jorden eksempelvis hjælpe med at genopbygge skove ved at udvikle træer, der vokser hurtigere.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker