Forskere finder farlig miljøgift i Farum-boliger
En undersøgelse af boliger i Farum Midtpunkt har afsløret, at beboerne i mange år har indåndet miljøgiften PCB – nu er den ophobet i deres blod. Giften findes også i mange andre hjem, mener forskerne.

Blodprøver har vist, at beboere i Farum Midtpunkt har markant forhøjede koncentrationer af miljøgiften PCB. Giften kommer fra gammel fugemasse. (Foto: Colourbox)

Blodprøver har vist, at beboere i Farum Midtpunkt har markant forhøjede koncentrationer af miljøgiften PCB. Giften kommer fra gammel fugemasse. (Foto: Colourbox)

Forskere har fundet høje koncentrationer af miljøgiften PCB i nogle af hjemmene i boligkomplekset Farum Midtpunkt.

Langvarig påvirkning af høje PCB-koncentrationer er blevet sat i forbindelse med blandt andet skader på lever, skjoldbruskkirtel og forplantningsevne.

Beboerne i en af de undersøgte lejligheder er flyttet, da gift-koncentrationen var alarmerende høj – den lå over Sundhedsstyrelsens aktionsgrænse på 3000 nanogram PCB pr kubikmeter luft.

»Undersøgelsen viser, at de borgere, der bor i PCB- fourenede lejligheder, har 2-3-4 gange så meget PCB i blodet som dem i de ikke-forurenede. Det er en forskel, der er så stor, at vi er sikre på, at den er statistisk holdbar,« siger Niels Ebbehøj, der som overlæge ved Bispebjerg Hospital har undersøgt PCB-koncentrationen i Farum-beboernes blod.

Giften findes i fugemasse

De høje PCB-koncentrationer i blod og luft er kun fundet i den del af Farum Midtpunkt, der hedder ’Birkhøjterrasserne’.

»Det er typisk et sted som Birkehøjterasserne, man finder PCB, fordi der er så meget beton og fugemasse,« fortæller forsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, Marie Frederiksen, der deltog i undersøgelserne af luftforurening i bygningerne.

PCB blev brugt i fugemasse i perioden fra 1950 til 1977, hvor det blev forbudt på grund af mistanke om sundhedsfare. Da boligselskabet KAB opdagede, at der var PCB i nogle af lejlighederne i Farum Midtpunkt, måtte nogle beboere straks fraflytte deres lejligheder, og en større renovering gik i gang. Derefter kom forskerne kom ind i sagen.

Forskerne gik grundigt til værks

Forskerne sendte invitationer ud til alle ca. 1500 beboere i Farum Midtpunkt for at få dem til at deltage i undersøgelsen.

 • 273 beboere deltog.
   
 • De 139 boede i de PCB-forurenede lejligheder.
   
 • De 134 fungerede som kontrolgruppe, og boede i ikke-forurenede lejligheder.

»Problemerne med PCB var i en fjerdedel af boligerne i Farum Midtpunkt. Derfor var boligerne et meget godt sted at lave PCB-undersøgelser. De folk, der ikke boede i forurenede lejligheder kunne fungere som en kontrolgruppe,« siger Marie Frederiksen.

Fakta

PCB – Poly-Chlorerede Biphenyler – er et stof, der kan skade mennesker og miljø. Stoffet blev brugt i byggematerialer - som fugemasse og i termoruder – i perioden 1950-1977. Det bliver ophobet i vores fødekæder, så vi indtager det med maden.

PCB kan være helbredsskadeligt, men formodes ikke at medføre akut sygdom. Ved langvarig udsættelse for høje værdier er der set skader på hud og forplantningsevne.

Langtidsophobningen af PCB sat i forbindelse med skader på lever, skjoldbruskkirtel, immunapparat og hormonsystem. Endvidere mistænkes PCB for at være kræftfremkaldende.

Særligt sårbare grupper er spædbørn samt gravide og ammende kvinder

Kilde: pcb-guiden.dk

Forskerne fra Statens Byggeforskningsinstitut satte måleudstyr op i 83 forurenede og 21 ikke-forurenede lejligheder. Der stod det et døgn og målte luftforureningen. Derudover tog forskerne fugeprøver fra 20 forurenede lejligheder og læger fra Bispebjerg Hospital tog blodprøver fra beboerne. Beboerne udfyldte desuden spørgeskemaer om deres spisevaner - for vi får alle lidt PCB gennem vores mad.

Fandt markant høje koncentrationer

På baggrund af det, kom forskerne frem til følgende:

 • Det var tydeligt, hvilke beboere der boede i de forurenede lejligheder. Den indsigt fik forskerne, da de undersøgte for 27 forskellige PCB-forbindelser i beboernes blod. 14 af forbindelserne fandtes i markant højere koncentrationer i blodet hos beboerne i Birkhøjterrasserne.
   
 • Der blev målt for 24 forskellige PCB-forbindelser i luften. Ni ud af de 24 kunne ikke måles i luften – blandt andet de to mest giftige.
   
 • Nogle af lejlighederne havde særligt meget PCB-forurening i luften.

Læge maner til ro

Den store mængde PCB-forurening bør ikke umiddelbart skræmme beboerne, vurderer overlæge Niels Ebbehøj.

»Ved de niveauer, vi har fundet, ser det ud som om man holder sig på nogenlunde sikker afstand af sygdom. I hvert fald ud fra det, vi regner med, vi har lært i dyreforsøg. Så budskabet til beboerne er: Vi tror ikke, at nogen er blevet syge som følge af de niveauer, vi har målt,« siger Niels Ebbehøj.

PCB findes i mange hjem

Man vurderer, at 30 procent af alle større byggerier fra årene 1950-1977 indeholder PCB. Derfor er der god grund til at kortlægge omfanget af PCB-forurening i Danmark.

»Vi ved, der er masser af andre boliger med PCB. Der går folk rundt og indånder det her, og det er noget rod.«

»Hvor stor helbredseffekten er, ved jeg faktisk ikke. Men vi ved, at det er et stof, som er svært at komme af med, når det først er i blodet. Derfor har myndighederne en pligt til at undersøge omfanget,« siger Niels Ebbehøj.

Han fortæller, at forskerne meget gerne vil være med i de undersøgelser. Ved at registrere folk, der har levet i PCB-forurening, kan man nemlig lave statistikker på, om de bliver mere syge end gennemsnitsdanskeren.

Undersøgelserne blev foretaget af forskere fra: Arbejds- og miljømedicinsk afdeling, Bispebjerg Hospital, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet og Institut for Arbejds-, Social- og Miljømedicin (IPASUM), Erlangen, Tyskland.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.