Verdens ældste kogebog har en opskrift på påskelam
Er du på jagt efter en ny måde at lave påskelam på? Så prøv en 4.000 år gammel opskrift.
Er du på jagt efter en ny måde at lave påskelam på? Så prøv en 4.000 år gammel opskrift.
Forskere fra Yale University har afprøvet en 4.000 år gammel lammegryderet, som du selv kan forsøge dig med i påsken – endda i to versioner.
Lammegryde
I oldtiden var Babylon en magtfuld by. Det var hovedstaden i oldtidsriget Babylonien og et centrum for kunst, kultur og forskning.
Babylon lå i Mesopotamien, et område, der strakte sig fra Irak og ind i det nuværende Syrien og Tyrkiet.
Men storhedstiden sluttede. Indbyggerne forsvandt. Babylon forfaldt, smuldrede og lå under jord og sand i mange århundreder. Men så kom arkæologerne.
Arkæologerne fandt en masse lertavler med kileskrift, som er det ældste kendte skriftsystem.
Det amerikanske universitet Yale sikrede sig 40.000 af disse lertavler. Blandt dem fandt forskerne private og offentlige breve; der var digte, vittigheder og lister over husdyr og ejendele.
På tre af lertavlerne i Yale-samlingen var der opskrifter, og de anses for at være verdens ældste kogebøger. Der er 4.000 år gamle opskrifter på brød, kager, tærter, grød, supper, gryderetter og stegt kød – i alt 40 forskellige retter.
Pašrūtum-suppe
Forskerne ved ikke, hvad navnet på denne suppe betyder.
Pašrūtum kan betyde at slappe af, så måske spiste man denne suppe som en slags ‘comfort food’. Men ‘pašrūtum’ kan også betyde at opløse, altså hvordan surdejen opløses i suppen, skriver forskere fra Yale i tidsskriftet Lapham’s Quarterly.
Forskerne har afprøvet opskrifterne. Det var ikke helt let, for der var hverken angivet mængder eller en nøjagtig procedure. Desuden var de nødt til at bruge moderne råvarer og ingredienser.
Men forskerne brugte deres bedste skøn og viden om madtraditioner i området.
De filmede desuden tilberedningen af retten, og du kan se resultatet i videoen herunder.
Maden var overraskende lækker, fortæller forskerne i videoen. Lammegryden blev bedre, desto længere den fik lov at simre, for så kom alle de forskellige smage frem.
Men eksperimentet var ikke kun for sjov. Ifølge Yale Daily News gav genskabelsen af maden fra Babylon forskerne en ny forståelse af denne ældgamle kultur.
Det er professor Anne Katrine de Hemmer Gudme helt enig i.
»Mad er vigtigt, fordi det kan fortælle os utrolig meget om menneskenes kultur, økologi og teknologi. Hvilket klima lever de i, hvilke afgrøder og dyr kan leve her, og hvilken teknologi har de til at dyrke, fange og tilberede maden,« siger Anne Katrine de Hemmer Gudme, som er tilknyttet det Teologiske Fakultet ved Universitetet i Oslo.
Genskabt af Yale-forskerne i en moderne version med mål og fremgangsmetode:
Varm fedtet op i en stor gryde. Tilsæt lammekødet og brun det ved høj varme, indtil al væden er fordampet. Tilsæt løg og lad dem stege indtil de er blanke. Tilsæt rødbeder, rucola, koriander, persisk skalotteløg og spidskommen. Lad det hele koge videre indtil væden er fordampet. Tilsæt så øl og vand. Bring det hele i kog under omrøring.
Tilsæt porrer og hvidløg og lad gryden simre en times tid, til saucen bliver tykkere. Hak kurrat og frisk koriander, og knus dem til en puré i en morter. Drys puréen og de tørrede, groft knuste korianderfrø på tallerkenen ved servering.
Retten kan serveres med dampet bulgur, kogte kikærter og naanbrød.
Kilde: Babylonian Collection, Yale
Vores identitet og værdier bliver afspejlet i den mad, vi laver.
»Vi udtrykker vores særegenhed gennem vores mad og køkken, og vi kan som individer udtrykke vores egen personlighed gennem den mad, vi spiser eller ikke spiser. Mad kan fortælle om religion, helbred, økonomi og god og dårlig smag,« forklarer Anne Katrine de Hemmer Gudme.
Forskere er ikke sikre på, om opskrifterne på lertavlerne blev brugt af almindelige mennesker. Kun uddannede personer kunne skrive. Dertil kommer, at flere af ingredienserne nok har været dyre.
Måske var maden forbeholdt eliten eller de kongelige. En del forskere mener også, at det var retter, der skulle ofres til guderne.
Uanset hvad var kokkene i Babylon optaget af præsentation. Safran og persille har givet maden flotte farver, og arkæologer har fundet mange former og avancerede køkkenredskaber; maden skulle imponere.
Mad har altid været brugt som statussymbol, fortæller Anne Katrine de Hemmer Gudme.
»Tænk bare på, hvordan de sociale medier flyder over med billeder af surdej, avocadotoast og mad på ferien. Mennesker fortæller, hvem de er – og måske især hvem de gerne vil være – gennem maden. Og den tendens er ældre end Instagram,« siger Anne Katrine de Hemmer Gudme, som selv forsker i maden i Bibelen.
Det nærmeste, hun har stødt på opskrifter i Bibelen, er et brød i Ezekiels Bog. Den opskrift blev skrevet ned for omkring 2.600 år siden.
Der står: »Tag hvede, byg, bønner, linser, hirse og spelt, hæld det i samme fad, og bag brød af det«.
»Det handler i virkeligheden om et budskab fra Gud til menneskene,« siger Anne Katrine de Hemmer Gudme.
Ezekiel skulle spise brødet i 390 dage, mens han fremsagde profetier, men den præcise sammenhæng er ikke helt klar, ifølge Anne Katrine de Hemmer Gudme.
Denne opskrift er også kommet i en moderne version.
Der findes ingen egentlige opskrifter i Bibelen.
Det nærmeste, man kommer, er Guds befaling til Ezekiel om at blande en række kornsorter til mel og bage brød deraf. I dag kan linse- og bønnemel købes i specialbutikker eller fremstilles ved at male bønnerne/linserne i en kaffekværn.
Bland alle melsorterne sammen i en skål. Tilsæt olivenolie, saft fra grapefrugt (eller gær) og lidt vand efter behov, og ælt dejen godt. Dejen stilles til hævning i 2 timer på et lunt sted. Derefter æltes dejen igen. Dejen formes nu til små, flade brød med form som pitabrød. Bages på smurt plade i ca. 10 min. ved 250°.
Kilde: Bibelselskabet
©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her.
The Ancient Mesopotamian Tablet as Cookbook, Lapham’s Quarterly