USA bevæbner flest diktaturer
Kina beskyldes for at støtte totalitære regimer i Afrika. Men demokratiets forkæmper, USA, bevæbner langt flere afrikanske diktaturer end Kina.

Diktatoren i Ækvatorialguinea, Teodoro Obiang, har styret sit land med hård hånd siden 1979. Det har dog ikke forhindret USA i at sælge våben til landet. (Foto: Rodrigues Pozzebom/ABr)

Diktatoren i Ækvatorialguinea, Teodoro Obiang, har styret sit land med hård hånd siden 1979. Det har dog ikke forhindret USA i at sælge våben til landet. (Foto: Rodrigues Pozzebom/ABr)

Kineserne er i gang med at forandre Afrika.

I januar viste en oversigt, lavet af avisen Financial Times, at Kina i de sidste to år har lånt flere penge til ulande end Verdensbanken.

Handelen mellem Kina og Afrika er drastisk forøget i de sidste ti år, og i 2009 blev kineserne Afrikas største handelspartner. I 1950 var omsætningen på 12 millioner dollars. I 2010 var tallet oppe på 115 milliarder dollars.

Og mens Barack Obama slider hårdt med at få den amerikanske økonomi på ret køl, peger pilen for Kinas økonomi direkte opad.

Fulgte våbenstrømmen

Indra de Soysa, professor i statskundskab og leder for Globaliseringsprogrammet ved Norges Teknisk- Naturvidenskabelige Universitet, NTNU, spår, at den kinesiske økonomi om 20 år er større end den amerikanske.

»Journalister, akademikere og politikere udtrykker frygt over, at et diktatur som Kina vil få et så stort økonomisk herredømme i verden,« siger han.

»Mange tænker, at kineserne er uden moral, og at de er ligeglade med arbejdernes vilkår, menneskerettigheder og andre demokratiske forhold i de lande, de handler med,« siger de Soysa.

For at finde ud af, om dette passer, har de Soysa sammen med professor Paul Midford fra NTNU fulgt Kina og USA's eksport af våben til afrikanske diktaturer fra 1989 til 2006. De har brugt tal fra Stockholm International Peace Research Institute.

»Hvis en nation sælger eller forærer våben til et land, er det et tegn på, at landene er ude efter et mere langvarigt forhold,« siger de Soysa, som har dokumenteret, at USA bevæbner langt flere afrikanske diktatorer end Kina.

Ikke nok med det: Tallene viser også, at amerikanerne helt klart foretrækker diktaturer som Ækvatorialguinea og Djibouti, mens kineserne klart foretrækker demokratiske regimer som Zambia og Namibia.

Strategi kontra profit

»Jeg blev meget overrasket over fundene. Der er skabt et internationalt fjendebillede, hvor kineserne er den store stygge ulv, som suger ressourcer ud af handelspartnerne uden at gå op i, hvordan indbyggerne har det,« siger Indra de Soysa.

»Folk tror, at fordi Kina er et diktatur, vil landet forsøge at sælge våben til andre diktaturer, og at USA vil gøre det modsatte. USA fremmer sine strategiske interesser, selv om det betyder, at man støtter diktatoriske regimer, mens Kina først og fremmest er ude efter at tjene penge,« siger de Soysa.

Han tror, at frygten for Kinas indtog i verdensøkonomien til dels skyldes fængsling og undertrykkelse af politiske demonstranter som nobelprisvinderen Liu Xiabo.

Kinas salg af våben til diktatoriske regimer som Sudan og Zimbabwe fra 1990 til 2008 udløste også raseri fra vestlige menneskerettighedsforkæmpere, som påstod, at Kina undergraver udviklingen af demokratiske rettigheder i Afrika.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk