Unge på billig alkohol kommer mere til skade
Ny engelsk undersøgelse viser, at unge på 15-16 år ofte kommer galt af sted, når de drikker. Værst går det for dem, som drikker billig cider og gør det uden forældrenes kontrol.

Drikker du billig alkohol, risikerer du oftere at komme galt afsted, viser en ny, engelsk undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Drikker du billig alkohol, risikerer du oftere at komme galt afsted, viser en ny, engelsk undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Det kommer måske ikke som noget stort chok, at engelske unge drikker meget. Det er nok heller ikke overraskende, at billig alkohol og forældre-fravær forværrer de unges druk.

Men nu er det dokumenteret i dagens udgave af det videnskabelige tidsskrift BMC Public Health:

Forskere fra Liverpools John Moores University og Trading Standards har undersøgt drikkevanerne hos 9.833 15- og 16-årige fra det nordvestlige England, og de har set på, hvor meget de unge kommer 'i uføre':

Fortryder sex

Oplever voldelige episoder

Har 'black out', hvor de glemmer, hvad de har lavet

Drikker på offentlig steder

Det viste sig, at hele 35,9 procent af de unge, der drak uden for hjemmet, havde haft en af de uheldige oplevelser. Hvis forældrene kontrollerede alkoholforbruget, ved at de unge fik drikkevarerne hjemmefra og kun drak en gang om ugen, så faldt andelen, det gik galt for, til 19,9 procent.

Det mener lederen af undersøgelsen, professor Mark Bellis, dog stadig er alt for mange:

»Vi fandt ingen typiske drikkemønstre, hvor børnene slet ikke kom til skade,« siger han i en pressemeddelelse.

Billig cider lig med problemer

En anden faktor, som spillede ind, var prisen på drikkevarerne: Jo billigere alkohol, de unge drak, desto flere skader fik de. Især hang flasker med billig cider sammen med druk i gader og parker, vold og uønsket sex.

Samme effekt kunne forskerne ikke finde med 'alcopops', der ellers kan minde om cider, formentlig på grund af den højere pris for produkter som Bacardi Breezer og Cult Shaker.

Resultaterne får Mark Bellis til at advare:

»Den negative effekt af alkohol er betydelig. De forældre, der tillader børn på 15-16 år at drikke, kan begrænse skaderne ved kun at tillade, at de unge drikker en gang om ugen, og under ingen omstændigheder tillade 'binge-drinking' (voldsom weekenddruk, red.),« siger den engelske forsker.

Han opfordrer samtidig myndighederne til at hæve prisen på billige alkoholprodukter.

Bekræfter danske tal 

Den nye engelske undersøgelse bekræfter tal fra Sundhedstyrelsen i Danmark og unges oplevelser i forbindelse med druk:

I Danmark

  • har næsten en femtedel af unge mænd mellem 16 og 20 år prøvet at være i slagsmål, fordi de har drukket alkohol
     
  • har lidt under halvdelen af pigerne i samme aldersgruppe har haft problemer med deres venner på grund af alkohol
     
  • har 16 procent af pigerne og ni procent af drengene har haft uønsket sex, fordi de har drukket alkohol.

 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.