Ugens podcast med mangfoldighedskonsulent: Få dig en kvindelig medvært!
Hvordan kan Videnskab.dk blive mere mangfoldig i vores valg af kilder og emner i den ugentlige podcast? Det giver Sabrina Vitting-Seerup, der forsker i medierepræsentationer, sit bud på i ugens podcast.
medier mangfoldighed repræsentationer

Denne uges podcast handler om mangfoldighed i medierne i forhold til blandt andet køn, seksualitet og etnicitet. (Illustration: Mette Friis Mikkelsen)

Denne uges podcast handler om mangfoldighed i medierne i forhold til blandt andet køn, seksualitet og etnicitet. (Illustration: Mette Friis Mikkelsen)

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Forestil dig en TV- eller radiovært.

Tænker du ligesom langt de fleste, forestillede du dig en hvid mand (måske i jakkesæt og slips?).

På Videnskab.dk's podcast er værten, Jais Baggestrøm Koch, da også en hvid mand.

Derfor har vi bedt Sabrina Vitting-Seerup, der er ph.d.-studerende på Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, om at agere 'mangfoldighedskonsulent' i vores jagt på at blive mindre stereotype i vores podcast. 

Hun forklarer, at det faktisk slet ikke er så underligt, at der er en overrepræsentation af hvide, mandlige værter.

Medierne former nemlig i høj grad vores måde at tænke på, og eksempelvis vores muligheder for at vælge job.

Derfor et det vigtigt, at tænke på, hvordan man kan lave nogle brede repræsentationer, som så mange som muligt kan spejle sig i, lyder rådet fra Sabrina Vitting-Seerup til Videnskab.dk's vært:

»Tænk over, når du inviterer gæster (...), hvordan du kan gå ind på nogle helt andre kategorier - noget, der er helt anderledes. For så får du jo et bredere felt, folk kan spejle sig ind i. Det vil gøre, at flere folk føler sig

talt til, hørt, set, kendt, og så vil de lytte med på en anden måde,« siger hun i podcasten.

Derudover anbefaler hun, at Videnskab.dk's podcast får anskaffet sig en kvindelig medvært. Hør mere om Sabrina-Vitting-Seerups gode råd til Videnskab.dk i podcasten.

Hulemalerier, migrænemaske og månehuler

Udover en diskussion af mangfoldighed i medierne giver nyhedsredaktør på Videnskab.dk, Jonas Salomonsen, dig et overblik over de vigtigste nyheder i den forgangne uge.

Han fremhæver følgende tre historier:

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk