Månen kan have huler som skabt til beboelse
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is.

Her fortæller planetforskeren Pascal Lee om sin opdagelse af huller i Philolaus-krateret. (Video: Pascal Lee)

Her fortæller planetforskeren Pascal Lee om sin opdagelse af huller i Philolaus-krateret. (Video: Pascal Lee)

Planetforskeren Pascal Lee fra SETI-instituttet i USA har nærstuderet billeder taget fra NASA-satellitten Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), der har kredset om Månen siden 2009.

På billederne har han forsøgt at finde huller, som afslører underliggende grotter, der engang er blevet skabt af lavastrømme – såkaldte lavarør. Og nu mener han at have fundet, hvad han ledte efter.

Huller i Månen ekspeditioner billeder astronaut nasa beboelse mennesker rummet rumfart

Hullet som en schweizerost er Månen måske ikke ligefrem, men der er i hvert fald huller, som kan være indgange til større grotter. (Foto: NASA/LRO/SETI/Mars Institute/Pascal Lee).

Huller på bunden af det store krater Philolaus kan være indgange til et større hulesystem, som mennesker måske engang kan flytte ind i.

Resultaterne blev fremlagt på konferencen NASA's Lunar Science for Landed Missions Workshop, hvor målet netop var at finde frem til de bedste steder at lande for fremtidige månemissioner.

Oplagt til en månebase

»Et lavarør er et oplagt sted at bygge en månebase, fortæller Kjartan Kinch, der er lektor ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. Han fortsætter:

»Hvis du har sådan et rør, som du har adgang til via et hul i overfladen, så har du en hule, som du kan forsegle og pumpe fuld af luft. Så kan du bo dernede, godt beskyttet fra kosmisk stråling, et sted hvor temperaturen er nogenlunde konstant.«

Det ville sandsynligvis være nemmere at indrette sig i grotter frem for at bygge en base på Månens overflade. Specielt fordi sådan en base alligevel skulle dækkes af et solidt lag månestøv, som kan stoppe de fleste af de skadelige stråler, som Jordens magnetfelt beskytter os imod her på kloden.

Grotte med indlagt vand

Lavarør på mange kloder

Lavarør dannes på samme måde på Jorden, på Mars og på Månen. Udstrømmende lava danner en underjordisk kanal, idet det først størkner på overfladen, mens der stadig strømmer lava igennem nedenunder.

Så kan det ske, at lavastrømmen stopper på en måde, så lavakanalerne efterlades tomme, fordi det sidste lava strømmer ud af dem.

Kilde: Kjartan Kinch

Det er ikke noget nyt, at Månen har huller, der kan føre ned til lavarør – såkaldte skylights. Dem er der efterhånden fundet et par hundrede af. Men det spændende ved de nyfundne huller er, at de ligger ret langt mod nord. Det betyder, at der kan være is i dem.

»Der er is på bunden af kratere ved Månens poler. Det er sandsynligvis kommet med meteorer og er blevet fanget på steder, hvor der altid er skygge. Og det kan tænkes, at sådan noget is også kunne samles i lavarør,« siger Kjartan Kinch.

»For mennesker på en månebase ville det selvfølgelig være fantastisk at have adgang til is, der er en knap ressource på Månen. Det kan bruges til drikkevand, men det kan også splittes til ilt og brint og bruges som raketbrændstof.«

Kan udforskes med robotter

Forskerne kan ikke være helt sikre på, at der gemmer sig større grotter under bunden af Philolaus-krateret. Netop fordi hullerne er fundet så langt mod nord, er det svært at få beviser for egentlige grotter, for man kan kun se, at der er mørke huller, som lyset fra Solen ikke kan nå bunden af.

Det er nemmere at blive klogere på huller tættere på ækvator, for så kan man få billeder, der er taget med sollys fra forskellige vinkler. Så kan man måske se bunden af grotten og få en fornemmelse af, hvordan den i hvert fald er større end selve hullet.

Philolaus krater månen beboelse foto nasa rummet rumfart astronomi

Måske kommer mennesker engang til at bo under det store månekrater Philolaus, der er 70 km i diameter og 3,4 km dybt. Fra bunden af krateret ville man i øvrigt have en flot udsigt til Jorden. (Foto: NASA/LRO/SETI/Mars Institute/Pascal Lee).

Pascal Lee håber, at hullerne vil blive udforsket nærmere, enten med robotter eller i forbindelse med bemandede månelandinger.

Amerikanske forskere har da også undersøgt muligheden for at sende robotter ned i hullerne, som kunne blive udforsket ved hjælp af kameraer og laserstråler. Men i første omgang kunne man forsøge at kortlægge lavarørene fra satellitter udstyret med særlige radarer, der kan trænge et passende stykke ned under overfladen.

Lignende lavarør findes på Mars, så også her kan vi blive hulemennesker igen. Men det er nok en god idé at øve sig på Månen først.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk