Ugens podcast: Historien bag traditionerne juleaften
For mange føles juleaften som noget meget dansk, men mange af traditionerne har vi lånt af andre lande. I ugens podcast kan du lære om, hvordan dansk jul blev til.
julemad julefrokost juletræ mandel risalamande juleaften traditioner danmark podcast

Videnskab.dks podcast udkommer en gang om ugen. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Videnskab.dks podcast udkommer en gang om ugen. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

På søndag gør vi det igen. Sætter tænderne i sprød flæskesvær og brunede kartofler, udveksler dyrtindkøbte gaver og mumler med på 'Et barn er født i Bethlehem', mens vi går i ring om juletræet.

Julen er hjerternes fest, og danskerne har holdt den - og holdt af den - i mange, mange år. 

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Men hvorfor har vi egentlig et grantræ i vores stue i julen, og hvad er historien bag, at vi leder efter en mandel i vores risalamande? 

Det og meget mere kan du få svar på i ugens podcast, der handler om den danske jul. 

Julen startede i det tyske

»Der er lidt forskellige årstal i omløb, men fælles for historierne om juletræet er, at det kommer i starten af 1800-tallet, og at det er hos familier, som er tyske eller er fra områder, som vi i dag vil betegne som tyske,« siger Charlotte S. H. Jensen, der er intet mindre end julearkivar på Rigsarkivet, til podcasten. 

Det var altså tyskerne, der gav os juletræet, men vi fik hurtigt gjort det meget dansk med danske flag og røde og hvide julehjerter, forklarer Caroline Nyvang, som er seniorforsker på Dansk Folkemindesamling videre i podcasten. 

Efter de to verdenskrige bevægede vi os lidt væk fra de tyske traditioner og blev i stedet inspireret af andre lande. Julemanden fik vi således fra de engelsktalende områder, og luciaoptogene kom fra Sverige. 

Lyt til podcasten, og lær, hvordan vores julemiddag er blevet sat sammen gennem årene. 

Digiseksualitet og jern fra rummet

Jonas Salomonsen, som er nyhedsredaktør hos Videnskab.dk, giver som altid et overblik over ugens historier fra videnskabens verden. 

I denne uge kommer han forbi tre spændende af slagsen om alt fra sex med robotter til kunstig intelligens, der kan finde planeter i rummet:

Klik på linksene for at læse de tre nyheder, eller lyt til podcasten øverst i artiklen, hvor du samtidig kan lære en hel del om de danske juletraditioner.

Og så er det vist kun én ting tilbage at sige: Glædelig jul! 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk