På søndag gør vi det igen. Sætter tænderne i sprød flæskesvær og brunede kartofler, udveksler dyrtindkøbte gaver og mumler med på 'Et barn er født i Bethlehem', mens vi går i ring om juletræet.
Julen er hjerternes fest, og danskerne har holdt den - og holdt af den - i mange, mange år.
Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.
Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.
Men hvorfor har vi egentlig et grantræ i vores stue i julen, og hvad er historien bag, at vi leder efter en mandel i vores risalamande?
Det og meget mere kan du få svar på i ugens podcast, der handler om den danske jul.
Julen startede i det tyske
»Der er lidt forskellige årstal i omløb, men fælles for historierne om juletræet er, at det kommer i starten af 1800-tallet, og at det er hos familier, som er tyske eller er fra områder, som vi i dag vil betegne som tyske,« siger Charlotte S. H. Jensen, der er intet mindre end julearkivar på Rigsarkivet, til podcasten.
Det var altså tyskerne, der gav os juletræet, men vi fik hurtigt gjort det meget dansk med danske flag og røde og hvide julehjerter, forklarer Caroline Nyvang, som er seniorforsker på Dansk Folkemindesamling videre i podcasten.
Lyt til podcasten, og lær, hvordan vores julemiddag er blevet sat sammen gennem årene.
Digiseksualitet og jern fra rummet
Jonas Salomonsen, som er nyhedsredaktør hos Videnskab.dk, giver som altid et overblik over ugens historier fra videnskabens verden.
I denne uge kommer han forbi tre spændende af slagsen om alt fra sex med robotter til kunstig intelligens, der kan finde planeter i rummet:
- Studie: Alt jern fra bronzealderen kom fra det ydre rum
- Digiseksualitet: Flere vil dyrke sex med robotter og i virtual reality
- Kunstig intelligens bag rekordfund i rummet
Klik på linksene for at læse de tre nyheder, eller lyt til podcasten øverst i artiklen, hvor du samtidig kan lære en hel del om de danske juletraditioner.
Og så er det vist kun én ting tilbage at sige: Glædelig jul!