Uddannelse et middel mod overbefolkning
Kvinder med mere uddannelse får færre børn. Samtidig er skolegangen også forbundet med lavere dødelighed og bedre helbred. Er mere uddannelse løsningen på et befolkningsproblem på jorden?

Kan man modarbejde fremtidig overbefolkning ved at uddanne kvinder? (foto: Colourbox)

Kan man modarbejde fremtidig overbefolkning ved at uddanne kvinder? (foto: Colourbox)

Da vi skålede i champagne og fyrede nytårsraketterne af i år 2000, havde kloden omkring seks milliarder indbyggere. Nu viser beregninger, at verdensborger nummer syv milliarder ser verdens lys netop i disse dage.

Og i løbet av de næste fire årtier vil flere milliarder komme til. FNs Population Division beregner, at jorden vil være hjem for over ni milliarder mennesker, når vi runder 2050.

Næsten hele denne befolkningsforøgelse vil finde sted i mindre udviklede lande, som kan få store problemer med at skaffe mad, vand, boliger og energi til sine nye indbyggere.

Mange mener, at der vil være store fordele ved at bremse befolkningsvæksten. Nu argumenterer forskerne Wolfgang Lutz og K. C. Samir – som mange har gjort – for, at uddannelse af kvinder i udviklingslande kan være et vigtigt virkemiddel til lige præcis det.

Mere uddannelse – færre børn

Megen forskning peger i retning af, at antallet af børnefødsler er lavere i samfund, hvor piger får mere uddannelse, og at højere uddannede kvinder får færre børn end dem med kun lidt skolegang.

Lutz og Samir mener dermed, at øget uddannelse for piger vil kunne give store udslag for befolkningsvæksten. De har beregnet, hvordan folketallet vil ændre sig med forskellige fremtidige uddannelsesscenarier.

I det mest optimistiske verdensbillede, hvor alle lande udvider sine skolesystemer i maksimal hastighed, er jordens befolkningstal en milliard lavere i 2050, end i et scenarie, hvor uddannelsesniveauet holder sig som i dag.

Forskerne mener, at de bedre uddannede kvinder slet og ret ønsker færre børn, og at de også har større mulighed for at bestemme over deres egen situation. Det mest ekstreme eksempel er Etiopien, skriver de.

Mere at tabe

Uuddannede kvinder i Etiopien har i gennemsnit mere end seks børn, mens kvinder med såkaldt ’secondary education’ (svarende til ungdomsuddannelse og videregående uddannelse) har to i gennemsnit, skriver forskerne i en artikel, som blev publiceret i Science tidligere i år.

Fakta

VÆRRE END HIV?

AIDS-epidemien bliver ofte karakteriseret som den største hindring i bekæmpelsen af fattigdommen i Afrika. Men engelske forskere er ikke enige. De mener en befolkningseksplosion i udfoldelse er et mindst lige så potent problem.

Et højere uddannelsesniveau i befolkningen var også en vigtig grund til den store reduktion i børnetal i Norge for omkring 100 år siden, og uddannelse har stadig betydning, fortæller Øystein Kravdal fra Økonomisk institut ved Universitetet i Oslo.

»Det handler blandt andet om, at uddannede kvinder har mere at tabe på at være hjemme med barn i samfund uden gode barsels- og børnehaveordninger,« siger han til forskning.no.

»Men frem for alt er sandsynligheden for at få børn lav, mens man er under uddannelse. Efter at skolegangen er færdig, er der ikke længere nogen stor effekt i Norge af uddannelsesniveauet. I fattige lande er uddannelse desuden med til at åbne folks øjne for, at der findes andet at bruge tid og ressourcer på.

»De som har uddannelse oplever i øvrigt ikke helt så ofte, at børn dør og må ’erstattes’. De er mindre afhængige af børn som arbejdskraft, og har mere viden om, og bedre adgang til, prævention. Mange andre faktorer spiller nok også ind.«

Kravdal er imidlertid ikke sikker på, at sammenhængen mellem uddannelse og antal børn er fuldt ud lige så stærk som Lutz og Samir skitserer den.

Hans egen forskning antyder nemlig, at årsagssammenhængen også går den anden vejen – at det er tidlige børnefødsler og omsorgsansvar, som hindrer kvinderne i at tage en uddannelse.

»Især de data, som er tilgængelige for fattige lande, giver dårlig mulighed for at korrigere for denne effekt,« siger Kravdal. I lige så høj grad mener han, at uddannelse er et vigtigt virkemiddel.

Store fordele ved uddannelse

»Jeg støtter absolut idéen om at uddanne kvinder. Øget uddannelse fører til, at antallet af børnefødsler går ned i udviklingslande. Det er der ingen tvivl om, selv om vi ikke ved hvor stor effekten er,« siger Kravdal.

Han minder desuden om bonuseffekt som Lutz og Samir også lægger vægt på, men som mange ikke har taget hensyn til:

Skolebørn i Guinea, Afrika. (foto: Laura Lartigue (USAID))

»Når uddannelsesniveauet i et samfund øges, går børnetallet ned. Ikke bare fordi kvinder med uddannelse får færre børn:

»Børnetallet for hver enkelt kvinde bliver også reduceret, fordi der er flere uddannede kvinder rundt om hende, som hun lærer og bliver påvirket af, og som bidrager til en ændring af samfundet.

Derudover har skolegangen også andre positive effekter:

For enkeltmennesket betyder mere uddannelse bedre mentalt og fysisk helbred, lavere dødelighed, lavere risiko for handicap og større mulighed for at skaffe sig en job.

Derudover nyder hele samfundet godt af enkeltpersonernes skolegang. En bedre uddannet befolkning giver større økonomisk vækst og bedre kår for demokrati, skriver Lutz og Samir.

De påpeger imidlertid, at virkningen af et højere uddannelsesniveau ikke viser sig umiddelbart.

Hvis flere piger begynder i grundskole i morgen, vil vi først begynde at se effekten på fertiliteten 15 år senere.

Derudover vil antallet af børnefødsler fortsætte med at være højt i udviklingslandene, fordi de store børneårgange fra generationerne før nu begynder at komme i frugtbar alder.

Befolkningsforøgelse

Verdens befolkning:

  • 1800: ca. 1 milliard
  • 1925: ca. 2 milliarder
  • 1960: ca. 3 milliarder
  • 2000: ca. 6 milliarder
  • 2011: ca. 7 milliarder

I 2011 vil der blive født omkring 135 millioner mennesker i verden. Omkring 57 millioner vil dø. Det betyder, at Jordens befolkning forøges med 78 millioner mennesker.

Estimater fra FN antyder, at der vil være over 9 milliarder mennesker på kloden i 2050, og lidt over 10 milliarder i 2100. Men disse tal er usikre. Resultater fra forskellige modeller varierer fra 8,1 til 10,6 milliarder i 2050 og fra 6,2 til 15,8 milliarder i 2100.

Så meget som 97 procent af befolkningstilvæksten frem til 2050 vil ske i mindre udviklede områder, 38 procent i de allermindst udviklede lande i verden.

Andelen mennesker som lever i byer voksede fra 29 procent i 1950 til 51 procent i 2011. I 2050 kommer tallet af byboere antageligvis op på 69 procent.

Kilde: David E. Bloom/Science

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk