Hvad kan man bruge det til? Det spørgsmål skal universitetsstuderende ofte svare på.
For karrierevejen er ikke afgjort på forhånd på samme måde som for lærere og sygeplejersker. De studerende på nye fag, der ikke er kendt på arbejdsmarkedet, møder endnu flere spørgsmål end andre universitetsstuderende. For hvad kan man bruge en kandidat i Performance-design eller Sundhedsfremme fra RUC til?
Et nyt speciale undersøger, hvordan studerende, der læser nye fag, finder ud af, hvad de gerne vil arbejde med.
Brug din ‘landmandsonkel’
Familiefesten er ifølge specialet et godt sted at øve sig i at fortælle sin faglige historie. Når onklen, der arbejder indenfor landbruget, spørger, om man lærer andet end at sidde i rundkreds ude på RUC, bliver de studerende tvunget til at formulere, hvad de kan bruges til ude i virkeligheden.
»Jo flere gange, man har forholdt sig til, hvad man skal efter studiet, samt hvad man vil specialisere sig i, jo bedre bliver man til at sætte konkret ord på sin viden,« siger Katrine Lindvig, der blev cand.scient.soc i sommer.
Cand.gøgl
Performance Design og Sundhedsfremme på RUC, hvor Katrine Lindvig har udført sin empiri, har eksisteret i mindre end ti år og afsætter ikke kandidater til faste arbejdsområder.
Katrine Lindvig havde en forestilling om, at der ville herske total forvirring blandt de studerende på fagene, fordi arbejdsområderne ofte skal opfindes af de studerende selv. Men hun oplevede, at den taletid, som de studerende får, når folk spørger ind til deres fag, skaber mere klarhed.
»De studerende kan godt blive usikre, men dem jeg har talt med, ser det som en stor frihed selv at kunne definere deres fag,« siger Katrine Lindvig.
Selvom de studerende møder fordomme, når de fortæller om deres nye fag, bruger de det til deres egen fordel.
»Flere af de studerende på Performance-design taler om den ret fordomsfulde betegnelse ‘cand. gøgl’. Én siger for eksempel , at cand. gøgl er et fantastisk begreb at beskrive sin uddannelse ud fra, fordi det er så provokerende, at det får tilhørerne til lytte efter,« siger Katrine Lindvig.
Katrine Lindvigs speciale, der blev belønnet med et 12-tal, bygger på gruppeinterviews med 10 studerende og interview med fagledere på de nyeste fag på RUC: Sundhedsfremme og Performance-design.
Specialet står i kontrast til den forskning, der findes på området.
»I den eksisterende forskning har været meget fokus på det negative i, at studerende på nye uddannelser som Performance-design eller Sundhedsfremme selv skal definere deres faglige felt. Mit speciale tyder på, at det godt kan være positivt selv at skulle formulere sin videnskabelige identitet,» siger Katrine Lindvig.