Storindkøb fører til madsvineri
Hvis du køber ind én gang om ugen, smider du mere mad ud, end hvis du køber ind flere gange om ugen. Svenske forskere har kigget din skraldespand igennem og fundet frem til, hvad du smider ud, og hvorfor du gør det.

Ifølge Landbrug & Fødevarer smider danskerne 680.000 tons mad ud hvert år. I gennemsnit er halvdelen af madaffaldet grøntsagsskræller og kasseret frugt og grønt. En fjerdedel består af kogte kartofler, ris, pasta, gammelt brød eller kager og des lignende. Den sidste fjerdedel udgøres af affald fra dyr som kød, pålægs- og middagsrester. (Foto: Colourbox)

Ifølge Landbrug & Fødevarer smider danskerne 680.000 tons mad ud hvert år. I gennemsnit er halvdelen af madaffaldet grøntsagsskræller og kasseret frugt og grønt. En fjerdedel består af kogte kartofler, ris, pasta, gammelt brød eller kager og des lignende. Den sidste fjerdedel udgøres af affald fra dyr som kød, pålægs- og middagsrester. (Foto: Colourbox)

Forskere fra Karlstads Universitet har kortlagt, hvor meget mad du smider ud dagligt, og hvorfor du gør det.

Resultaterne viser, at storindkøb giver mere dagligt madaffald, og at frugt og grønt står for en fjerdedel af det madspild, der foregår i køkkenet.

Forskningen er en del af ph.d. Helén Williams ph.d.-afhandling. Den viser også, at emballerede råvarer giver mindre spild, og formentligt er bedre for miljøet, end råvarer der ikke er emballerede.

Resultaterne vender op og ned på forestillingerne, om hvad der er godt for miljøet og måske også for pengepungen.

Drop storindkøb

Når det gælder sparetips, er storindkøb ét af dem, der altid foreslås. Men måske er storindkøb alligevel ikke en god idé, viser den svenske forskning.

Når det gælder udsmidning af madvarer, så er små daglige indkøb langt mere skraldespands-økonomiske end ét storindkøb én gang om ugen.

Forskningsresultaterne fra Karlstads Universitet viser, at de forbrugere, der handler små mængder ofte, kun smider 1,2 kilo mad ud om ugen. Forbrugere, der går på et ugentligt storindkøb, smider til gengæld to kilo mad ud om ugen.

»Det er dog ikke ensbetydende med, at det er dyrere,« fortæller lektor Lars Esbjerg fra Institut for Marketing og Statistik ved Aarhus Universitet, og fortsætter.

»Det er ofte sådan, at dem, der køber ind til flere dage ad gangen, også køber ind med rabatfordele. Derfor bliver det ikke nødvendigvis dyrere, fordi man smider mere mad ud,« fortæller han.

Emballerede råvarer gavner miljøet

I løbet af de seneste to årtier har vi lært, at det er spild af ressourcer og dårligt for miljøet med alt for meget emballage omkring vores madvarer. Det er det selvfølgelig stadigvæk.

Alligevel peger forskningsresultaterne i retning af, at det faktisk er bedre for miljøet at have emballage på råvarerne, så de holder sig friske længere, end det er at undlade emballagen og så ende med at smide fordærvede råvarer ud.

»Hvis madvarerne ikke pakkes godt nok ind, fører det til mere spild, som ofte har en endnu større negativ indvirkning på miljøet, end emballagen har,« siger Helén Williams i en pressemeddelelse.

En fjerdedel af skraldet er frugt og grønt

Helén Williams har haft sine fingre helt ned i skraldespandene for at finde ud af, hvad det så var, som forsøgspersonerne smed ud.

Frugt og grønt står for 25 % af den totale mængde madaffald. Derudover er 25 % forarbejdede madvarer, 25 % er mejeriprodukter, 10 % skyldes besværlige emballager og 10 % skyldes en overskreden udløbsdato.

Frugt og grønt smides ofte ud, fordi indpakningen er gået i stykker, og madvaren dermed er blevet dårlig.

»Det er et unødvendigt ressourcespild, som påvirker miljøet,« fortæller Helén Williams i pressemeddelelsen.

Ifølge Lars Esbjerg er fordelingen i overensstemmelse med sund fornuft.

»Det er ikke overraskende, at det er de letfordærvelige råvarer som mejeriprodukter og frugt & grønt, der er hovedparten af de madvarer, der smides ud,« fortæller han.

Maden blev vejet inden udsmidning

60 familier har deltaget i undersøgelsen og blev bedt om dagligt at veje det madaffald, som de smed ud og skrive resultatet ned i en dagbog.

I gennemsnit smed familierne 1,7 kilo mad ud om ugen, hvilket faktisk kun er halvdelen af, hvad andre studier viser.

Helén Williams forklarer, at halvdelen af deltagerne i undersøgelsen har taget en miljømæssig uddannelse gennem Karlstad Kommunes projekt Miljøhverdag - og at det er årsagen til, at gennemsnittet af madaffald var så lavt.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.