Når en stofmisbruger skal får behandling, så kan han regne med, at den er bedre, end den var for ti år siden.
Selvom antallet af misbrugere, der får tilbagefald, er nogenlunde det samme som i 1997, så er man i dag bedre til at følge ham og få ham tilbage i behandling, end man var tidligere. Det viser en ny undersøgelse fra Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.
Undersøgelsen tog udgangspunkt i henholdsvis 340 og 300 misbrugere fra 1997 og 2007, der blev fulgt for at se, hvordan den stoffri behandling virkede.
Mere tilgængelig behandling nu end før
\ Fakta
Tallene talte deres eget klare sprog, og selvom tilbagefaldsprocenten var nogenlunde den samme i 1997, som den var i 2007, så er der dog alligevel tale om en markant forskel fra 1997 og 2007: 2007-gruppen viste nemlig et senere tilbagefald end 1997-gruppen, og de, der faldt tilbage i stofmisbrug i 2007, var også kortere tid ude i et misbrug.
»At 2007-gruppen er stoffri i længere perioder efter udskrivning (hurtigere kommer ud af deres tilbagefaldsmisbrug) kan skyldes, at man er blevet bedre til at få misbrugerne i en ny behandling, og at behandlingen altså er blevet mere tilgængelig, end den var for ti år siden,« siger Mads Uffe Pedersen, som er centerleder på Center for Rusmiddelforskning.
Behandlingen betyder meget
Det er heller ikke lige meget, hvilken behandling stofmisbrugerne modtager. Der er grundlæggende tre behandlingsformer, nemlig de terapeutiske samfund, Minnesota-institutionerne og de socialpædagogiske institutioner. De terapeutiske samfund og Minnesota-institutionerne klarer sig bedst, mens de socialpædagogiske institutioner oplever dårligere resultater, når det kommer til tilbagefald i misbrug.
\ Fakta
VIDSTE DU
Især misbruget af såkaldte opioider (morfinbaseret narkotika som for eksempel heroin) har en høj tilbagefaldsprocent. Kun mellem 20-25 procent af opioid-misbrugerne er stoffri et år efter, de har været indlagt til stoffri behandling.
»Forskellige forklaringer på dette diskuteres i vores rapport. Der kan for eksempel være tale om, at socialpædagogiske institutioner arbejder med kortere planlagte indlæggelsestider; at de har særlige problemer med at fastholde stofmisbrugerne i behandling; at de har et større behandler-flow og at der ikke er selvhjælpsnetværk knyttet til disse behandlings-institutioner,« siger Mads Uffe Pedersen.
Bedre uddannelse af behandlerne
En anden grund til, at behandlingen af stofmisbrugerne, er blevet bedre, kan også være, at behandlerne i dag er bedre uddannet, end de var for bare ti år siden. Således har næsten dobbelt så mange behandlere i dag en socialfaglig grunduddannelse, og det viser sig tydeligt hos de institutioner, der behandler stofmisbrugerne. De institutioner, der oplevede de bedste resultater indenfor tilbagefald blandt stofmisbrugerne – her særligt blandt misbrugere af stoffer, der ikke er baseret på morfin – var også de institutioner, som havde den bedste efteruddannelse af deres medarbejdere.
Der er god grund til at undersøge behandlingen af stofmisbrugere, for ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen fra 2005 var der dengang cirka 27.000 stofmisbrugere i Danmark. Fra 1996-2001 steg antallet af stofmisbrugere med cirka 24 procent, men tallet er nu nærmest stagneret.
Lavet i samarbejde med Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet