Stem på den dårligste konspirationsteori
Nu har du muligheden for at være med til at kåre verdens dårligste konspirationsteori. Videnskab.dk har udpeget 10 kandidater.

Så er det tid til at kåre verdens dårligste konspirationsteori.

Her på videnskab.dk har vi over længere tid gravet dybt i de videnskabelige facts om de mest etablerede og kontroversielle teorier, og vi har samlet det hele i et stort tema om konspirationsteorier.

Men nu skal der stemmes, selvom det har været noget af en kamp at få feltet på plads til kåringen.

De gode bud findes overalt i verden og i mange forskellige afskygninger, men vi har valgt at holde os til verden set her fra andedammen og at fokusere på rendyrkede konspirationsteorier i klassisk forstand.

Det betyder blandt andet, at vi har udeladt de mest kontroversielle forslag fra læserne om de politiske udmeldinger om masseødelæggelsesvåben i Irak eller kristendommens påstande om, at Gud skabte mennesket, Jorden og universet.

Tilbage står 10 kandidater, som har fortjent titlen på hver deres måde. Spørgsmålet er, hvilket argument skal veje tungest? Betyder det mest, at teorien tilsyneladende er totalt latterlig, eller at mange mennesker tror på den? At den strider mod historiske kendsgerninger, eller at den tvivler på nutidens sandheder? Du bestemmer. Du kan stemme ude til højre eller nede i bunden af artiklen.

Kandidaterne er - i vilkårlig rækkefølge:

1) Dronning Elizabeth er et krybdyr

Og hun er ikke alene, hvis man skal tro englænderen David Icke, som har grundlagt noget, der minder om en bevægelse, som er overbevist om, at krybdyr fra en anden dimension i rummet sidder på vigtige positioner overalt i vores samfund. Det engelske kongehus er inficeret, ligesom Bush-familien skulle bestå af fremmede væsner iklædt menneskekød og -hud.

De dinosauruslignende væsner bygger deres skal op enten via elektriske impulser eller ved at blande deres dna med menneskets. Ét af beviserne for teorien skulle være beretninger fra øjenvidner, der har set et ekstra øjenlåg, som Dronning Elizabeth en dag kom til at blinke med, eller værre endnu: Øjenvidner har decideret set dronningen forvandle sig til et krybdyr. Prinsesse Dianas død skulle i øvrigt være en del af et krybdyrritual.

Usandsynlig fordi: Beviset mangler. Og det er ganske enkelt svært at forestille sig, at kameraet fra BBC en dag opsnapper en dinosaurushale, der stikker ud under dronningens kjole.

2) Smølferne er opfundet af Stasi

Det giver mening, hvis man tænker lidt over det. De små blå, venlige smølfer lever i tegneserierne i et hyggeligt samfund uden vold og elendighed. Alle er på papiret lige, og det hele er styret af Gammelsmølf, som med Karl Marx-skæg og myndighed sørger for en fair fordeling af goderne. Sådan et univers må være opfundet af nogen, der vil gøre alle børn til kommunister, og det kunne for eksempel være den tidligere østtyske efterretningstjeneste Stasi.

Usandsynlig fordi: Beviset mangler. Smølferne blev desuden opfundet i Vesten af den belgiske tegner Pierre Culliford, bedre kendt som Peyo. Teorien minder til forveksling om tanken om, at Teletubbies og især den lilla Tinky Winky med rød håndtaske er sat i verden af BBC for at gøre alle børn homoseksuelle.

Mærkeligt lys, et flag der blafrer og en totalt sort nattehimmel, som burde være fyldt af stjerner. Landede USA virkelig på Månen i 1969, eller lavede de et fupnummer i et studie på Jorden? (Foto: NASA)

3) Månelandingerne er fup Mennesket har aldrig sat fod på Månen. Filmoptagelserne fra NASA er lavet i et filmstudie på Jorden, og Apollo-missionerne var et dække, så USA udadtil undgik at tabe rumkapløbet til Sovjetunionen. Tanken om, at verden er blevet snydt af et gigantisk mediestunt er stadig så udbredt, at nutidens medier hopper på løgnehistorier om, at månelandingerne - eller i hvert fald den første i 1969 - aldrig fandt sted. En afstemning på videnskab.dk indikerer helt uvidenskabeligt, at 1 ud af 4 tvivler på den officielle historie.

Usandsynlig fordi: Fysiske beviser eksisterer. Blandt andet har Apollo-missionerne indsamlet 400 kilo månesten, og ifølge eksperter holder ingen af konspirationsteoretikernes modargumenter i retten. Det gælder for eksempel tanken om, at et flag på Månen aldrig vil kunne se ud, som om det blafrer, at stjernerne på underlig vis mangler på himlen bag astronauterne og at skyggerne falder, som om der er sat kunstigt lys op i et studie.

4) Holocaust er løgn

Under Anden Verdenskrig nedkæmpede nazisterne ikke bare soldater fra andre lande. Adolf Hitler og hans officerer stod bag udryddede af jøder, sigøjnere, homoseksuelle, politiske modstandere, handikappede og andre uønskede mennesker. I alt seks millioner børn, voksne og ældre måtte lade livet på åben gade eller i frygtede kz-lejre som Auschwitz. Men trods overvældende beviser bliver de historiske fakta stadig fornægtet eller betvivlet. Konspirationsteoretikerne - også kaldet revisionisterne - mener bl.a., at nazisterne ikke havde gaskamre, og at antallet af døde med vilje er sat alt for højt. Formålet med løgnen skulle blandt andet være at retfærdiggøre, at jøderne fik deres eget land, Israel.

Usandsynlig fordi: En gigantisk mængde materiale beviser, at masseudryddelsen fandt sted. Det drejer sig om fysiske beviser fra kz-lejrene, tonsvis af nazistiske dokumenter og vidneudsagn fra vagter i kz-lejre, fra Hitlers særligt udvalgte SS-soldater og fra overlevende jøder. Senest har Tyskland foræret Israel tegningerne over Auschwitz, som ifølge tyske Bild tydeligt viser et gaskammer. Historikere, arkæologer, socialpsykologer og jurister verden over er enige: Der er ingen tvivl om, at Holocaust var uhyggelig virkelighed.

5) Michael Jackson var et rumvæsen

The King of Pop, Michael Jackson, har lagt ryg til meget. Da han levede, fik hans lidt underlige fysiske udvikling folk til at komme med pudsige bud på, hvorfor hans næse blev mindre, mens hans hår foldede sig ud og huden begyndte at blegne.

Fakta

AFSTEMNING

$$QuickPoll;

Den mærkeligste teori lyder, at Michael Jackson var blevet placeret midt i verdens søgelys for trin for trin at undergå en forvandling fra menneske til - rumvæsen. På den måde ville vi ville blive vænnet til tanken om, at der lever rumvæsner iblandt os.

Usandsynlig fordi: Michael Jacksons fysiske forfald er i bedste fald et ringe bevis for, at han var fra rummet. Det virker desuden underligt, at positiv propaganda for rumvæsner skulle slutte med en nedtur. Men som vor læser Kasper Nielsen skriver i en kommentar på videnskab.dk: »Planerne er næppe lagt i graven også, så mon ikke vi snart ser en ny popstjerne eller filmskuespiller, der begynder at forandre sig for øjnene af sine måbende fans?«

En pudsig efter-død-teori lyder i øvrigt, at Michael Jackson blev slået ihjel af den iranske regering for at fjerne internationalt fokus fra de voldelige optøjer i gaderne efter præsidentvalget i Iran. Teorien melder intet om, at Iran har noget imod rumvæsner.

6) Paul McCartney døde i 1966 Du tror måske, at The Beatles bestod af John Lennon, Ringo Starr, George Harrison og Paul McCartney frem til opløsningen af det legendariske rockband i 1970. Konspirationsteoretikere mener, du tager fejl. De tror på, at Paul McCartney mistede livet i et biluheld fire år tidligere og blev erstattet af en næsten-dobbeltgænger, som efter en omgang plastikkirurgi overtog McCartneys plads bag guitaren samt alle andre dele af hans liv. Motivet skulle være at holde The Beatles på toppen, og beviserne er endda tydeligt lagt frem i teksterne i sange som Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, Come Together og Your Mother Should Know - samt på albumcovers. Det drejer sig blandt andet om albummet Abbey Road fra 1969, hvor Paul McCartney går barfodet blandt sine bandkolleger, der er klædt ud som præst, kistebærer og graver. På en nummerplade bag optoget står 28 IF - i betydningen Paul McCartney ville have været 28 år, hvis han havde været med til at lave Abbey Road.

Usandsynlig fordi: Beviset mangler. Det virker mærkeligt, at man ville gå til ekstremer for at skjule McCartneys død og samtidig lægge et væld af spor ud på forsiden af millionsælgende albums. Paul McCartney var faktisk også kun 27, da Abbey Road udkom.

7) Illuminati styrer verden

I 1776 dannede den tyske professor Adam Weishaupt en lille gruppe kaldet Illuminati. Gruppen bestod af en håndfuld mænd, som Weishaupt mente var særligt oplyste eller perfekte mennesker, som ikke var sovset ind i kristendom, og som troede på et samfund med lighed for alle. Illuminati voksede og kommunikerede med hinanden i koder, indtil selskabet i slutningen af 1700-tallet blev forbudt. Mange tror dog, at det hemmelige selskab har overlevet, og at Illuminati - eller i andre teorier Frimurerne, Vatikanet, zionister, Skull & Bones, New World Order eller Tempelridderne - har vokset sig så store og magtfulde, at de kan påvirke verdens gang. Ifølge teorierne styrer de CIA, myrdede John F. Kennedy og er såmænd også lig med de krybdyr, som blandt andet udgør Dronning Elisabeth.

Usandsynlig fordi: Hemmelige selskaber er udbredte i toppen af samfundet, men selvom tanken om den magtfulde elite i form af f.eks. Illuminati er fascinerende, er der absolut intet bevis på, at sådan én eksisterer i den vide udstrækning, som teorierne hævder.

8) Aids blev udviklet af USA

En repræsentant for det amerikanske forsvarsministerium fortalte i 1969 under en kongreshøring, at man formentlig inden for de næste ti år havde udviklet en helt ny type virus, som kunne angribe immunforsvaret. I 1981 begyndte homoseksuelle at dø af underlige sygdomme tal i New York og Californien og senere store byer i resten af den vestlige verden. Det er næppe et tilfælde, siger konspirationsteoretikere, som mener, at USA har sluppet den dødelige virus løs for at bremse overbefolkning i Afrika og i øvrigt komme af med nogle af negrene og de homoseksuelle i hjemlandet, som stærke konservative kræfter i USA gerne ville undvære.

Usandsynlig fordi: Forskning viser, at hiv spredte sig i Afrika allerede for 100 år siden og at virus måske er helt op til 500 år gammelt. Med vores nuværende viden kan vi til gengæld ikke helt afvise tanken om, at USA har fundet frem til virussen og enten med vilje eller ved et uheld har sluppet den fri på egen jord. Men igen: Beviset mangler.

9) Ufoer bliver holdt skjult

Mennesker over hele verden har gennem historien berettet om mærkelige syn på himlen. I 1947 fik historierne ekstra næring, da noget styrtede ned uden for byen Roswell i USA. Konspirationsteoretikere er ikke i tvivl om, at militæret og skiftende regeringer skjuler en ufo, måske et sted i Nevadas ørken på det mystiske Area 51. Teorierne spænder vidt og inkluderer hemmelige udvalg som Majestic 12, der måske er nedsat for at kort- og mørklægge ufo-fænomenet, og måske også håndlangerne Men In Black, som truer folk til tavshed om deres oplevelser med ufoer, rumvæsner og bortførelser ud i rummet. Enkelte pointerer, at den teknologiske udvikling for alvor tog fart efter 1947, og at det kan skyldes, at man har gjort vigtige fremskridt ved at studere rumskibet fra Roswell.

Usandsynlig fordi: Mange regeringer har offentliggjort deres historiske materiale om ufoer. Flere enkeltstående oplevelser kan ikke forklares, men omvendt har ingen dokumenter afsløret viden om intelligent liv fra rummet. Og hvis vi virkelig får besøg fra rummet i stor stil, hvorfor er det så umuligt for menigmand at levere et eneste troværdigt bevis i form af billeder, film, dele fra et rumskib eller rester fra rumvæsner?

Paul McCartney i velkendt form som 63-årig under en koncert i Prag. Spørgsmålet er, om det virkelig er den oprindelige Paul eller en afløser ved navn Billy Shears?(Foto: lgo)

10) USA var med i 9/11

11. september 2001, også kaldet 9/11, er én af de mest omdiskuterede begivenheder i nyere tid. Flyangrebene på World Trade Center og Pentagon i USA har efterladt spørgsmål, som har kastet et væld af konspirationsteorier af sig. Hvordan kunne skyskraberne styrte lodret sammen, hvorfor kollapsede en tredje skyskraber, som ikke var blevet ramt af et fly, hvordan kan det være, at eneste intakte dokument efter World Trade Centers brand og sammenstyrtning var et pas fra én af piloterne osv. Flere konspirationsteoretikere mener, at sporene peger i retning af andre end terrornetværket al-Qaeda, og enkelte mener endda, at USA selv orkestrerede angrebet eller i hvert fald så stort på sin viden om det for at få en god grund til at sætte gang i tættere overvågning af befolkningen og "krigen mod terror".

Usandsynlig fordi: De fleste officielle spor peger på, at 19 afdøde flykaprere med forbindelse til Osama bin Ladens al-Qaeda enten styrede to fly ind i de største tårne i World Trade Center samt i forsvarsministeriet Pentagon eller styrtede ned på en mark med et fjerde fly.

I kort form ser listen således ud:

1) Dronning Elizabeth er et krybdyr

2) Smølferne er opfundet af Stasi

3) Månelandingerne var fup

Denne formodede ufo blev fanget af et kamera i 1952 i New Jersey i USA. (Foto: Den amerikanske efterretningstjeneste CIA).

4) Holocaust er løgn

5) Michael Jackson var et rumvæsen

6) Paul McCartney døde i 1966

7) Illuminati styrer verden

8) Aids blev udviklet af USA

9) Ufoer bliver holdt skjult

10) USA var med i 9/11

Hvilken konspirationsteori synes du er den værste? Stem og vær med til at kåre verdens dårligste konspirationsteori. Vinderen bliver kåret senere på måneden på videnskab.dk

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud