Podcast: Danmarks kæmpesten gemmer på røverhistorier om kupforsøg, trolde og dynamit
I Videnskab.dk's nye podcast 'Indblik' bliver vi klogere på sagn og myter bag Danmarks fascinerende kæmpesten. Hør for eksempel, hvordan en snu geolog forhindrede Sjællands største sten i at blive sprængt i småstykker.
Kæmpesten Danmark historie geologi

Kæmpesten.. Alene ordet emmer af fascination! Men hvilke hemmeligheder gemmer sig under kæmpestenenes hårde overflade? Få svaret i ugens podcast, hvor du blandt andet kan høre om, hvordan Harald Blåtand forsøgte at stjæle Tirslundstenen på billedet. (Foto: Henrik J. Granat)

Kæmpesten.. Alene ordet emmer af fascination! Men hvilke hemmeligheder gemmer sig under kæmpestenenes hårde overflade? Få svaret i ugens podcast, hvor du blandt andet kan høre om, hvordan Harald Blåtand forsøgte at stjæle Tirslundstenen på billedet. (Foto: Henrik J. Granat)

I Vestskoven ved Albertslund, står Sjællands største sten, Hvissinge-stenen, der måler seks meter i bredden og er tre meter høj.

Hvissingestenen er en del af 90 kæmpesten, der befinder sig forskellige steder i den danske natur og er karakteriseret ved deres enorme størrelse.

Men kæmpestenene er meget mere end volumen, for bag den hårde facade gemmer stenene på spændende historier om istiden, kupforsøg, trolde og dynamit.

»De her sten gemmer på rigtig mange gode historier, sagn og myter. Man mener, at mange af stenene er blevet kastet af trolde eller hekse. Og så har de også en spændende geologisk historie,« fortæller Henrik Granat, der er geolog ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), i Videnskab.dk's podcast 'Indblik'.

Med hjælp fra Henrik Granat, dykker vi i podcasten ned i røverhistorierne om de store sten, der er blevet bragt til Danmark fra Norge og Sverige under den seneste istid.

Hør blandt andet, hvordan Hvissingestenen blev reddet fra en dynamitsprængning, og om Harald Blåtands forsøg på at stjæle Tirslundstenen.

Læs mere om kæmpesten nær dig på hjemmesiden kæmpesten.dk.

 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk