Ugens podcast: Derfor stønner og brummer jazzpianister
Se lige den vilde mimik i videoen herunder, og hør så den underlige stønnen i podcasten, hvor forskere forklarer jazzmusikernes udskejelser.

Jazzpianisten Keith Jarrett udfolder sig meget karakteristisk bag tangenterne. Få forklaringen på den vilde mimik i podcasten nedenfor. (Video: Dominic J Marshall)

Jazzpianisten Keith Jarrett udfolder sig meget karakteristisk bag tangenterne. Få forklaringen på den vilde mimik i podcasten nedenfor. (Video: Dominic J Marshall)

Det ene øjeblik sidder mundvigen halvvejs oppe ved øjenbrynet. Det næste øjeblik udbrydes et dybt støn.

Sådan nogle mærkværdige syn og lyde kan du opleve, hvis du besøger for eksempel Copenhagen Jazz Festival, der begynder 6. juli.

For nogle jazzmusikere synger, brummer, og ja, næsten råber, mens de improviserer. En af eksponenterne for fænomenet er pianisten Keith Jarrett, der lyder, som om han løfter noget tungt, når han spiller solo.

Også den danske hjerneforsker og jazzmusiker Peter Vuust har personlige erfaringer med støn og grynt, når han er på scenen.

»Ha! Der kommer faktisk en del ud. Nogle gange bliver jeg overrasket over at høre mig selv bagefter,« lyder siger Peter Vuust, der udover at være bassist også er professor ved både Center for Music In the Brain på Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium.

Men hvordan kan det være, at jazzmusikere spjætter med benene, skærer ansigt og laver stønnelyde, når de improviserer i den ’swingende’ genre?

Det leverer Peter Vuust svar på i ugens podcast sammen med Kjeld Fredens, der er adjungeret professor på Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet, og Tore Mortensen, som er lektor emeritus fra Aalborg Universitet og kurator på Center for Dansk Jazzhistorie.

Og du kan selvfølgelig også høre en optagelse af Keith Jarretts karakteristiske støn.

Bakteriefyldte implantater, farlige asteroider og et smertefuldt nederlag

Ugens podcast runder vanen tro også tre af ugens historier på Videnskab.dk i selskab med nyhedsredaktør Jonas Salomonsen, der især har haft godt af at læse den første af de tre historier:

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.