Hvad med at starte en netavis med konspirationsteorier?
Skrive tweets som Donald Trump?
Eller fyre op under automatiske twitter-robotter for at sprede teorierne?
Computerspillet ‘Bad News‘ giver dig mulighed for at prøve fake news-producenternes værktøjer, så du selv kan se, hvordan du får flere og flere følgere – og mere og mere troværdighed på et falsk grundlag.
Oparbejd din modstandskraft
Skaberne af computerspillet har nu ikke tænkt sig at gøre os til fake news-redaktører.
Næ, de vil bare vise os alle knebene, så vi kan spotte dem og forkaste de falske nyheder.
Ideen er, at spillet skal virke som en vaccine – ikke mod en virus i kroppen, men mod en virus af falske nyheder, som spreder sig på nettet og invaderer vores tanker.
‘Bad News’, som indeholder småfjollede, falske nyheder, viser dig, hvordan du bruger dem til at påvirke andre mennesker.
På den måde får den sunde skepsis – tankernes immunsystem – noget at arbejde med.
\ Læs mere
»Forbilledlig forsning«
»Det er engagerende og sjovt og forbilledlig forskningsformidling,« kommenterer Erik Knudsen til forskning.no, Videnskab.dk‘s norske søstersite.
Erik Knudsen er postdoc ved Institut for Informations- og Medievidenskab ved Universitetet i Bergen, og han har selv prøvet spillet.
»Spillet bidrager til, at mange flere mennesker vil få nytte af forskningen, end hvis den bare bliver publiceret i et fagtidsskrift,« siger han.

Lille, men positiv effekt
Men virker spillet?
Forskning fra University of Cambridge i Storbritannien indikerer at det gør. Forskerne, ph.d i sprog Jon Roozenbeek og lektor i psykologi Sander van der Linden, har været med til at udvikle ‘Bad News’.
De kørte en test på et begrænset antal teenagere i Holland, mens spillet endnu var under udvikling.
De unge, der havde produceret deres egne fake news-historier i spillet, blev i mindre grad påvirket af falske nyheder på nettet.
Forskerne understreger dog, at effekten er lille, og at resultaterne endnu er usikre.
»Med bare 95 deltagere i undersøgelsen lyser alle mine advarselssignaler. Det er i underkanten af, at vi kan sige noget som helst med sikkerhed,« forklarer Erik Knudsen.
Spil er bedre end passiv oplysning
Ideen om at vaccinere vores tanker er ikke ny. Det var den amerikanske socialpsykolog William James Mcguire, der i 1964 fandt på metoden.

Det gælder både om at skønne hvordan meningspåvirkning og propaganda fungerer samt at indse sin egen svaghed over for påvirkningen.
I 1964 var forsøgsdeltagerne helt passive. De blev fortalt, hvad som var falsk, og hvad der var sandt.
William James Mcguire mente alligevel, at vaccinen ville være mere effektiv, hvis forsøgsdeltagerne var aktive og fik lov at skabe usandhederne selv.
Og det kan de nu – med ‘Bad News’.
Du kan vælge din politiske overbevisning
Spillet er skabt af Cambridge-forskerne i samarbejde med DROG – et tværfagligt team af forskere, journalister og medieeksperter fra hele Europa.
Cambridge-forskerne har også tidligere foretaget forsøg med en vaccine imod falske nyhdeer, men dengang handlede det om klimaforskning og klimaskepsis.
‘Bad News’ er en ‘alt-i-én’-vaccine.
Den virker ikke bare i forbindelse med et specielt emne, men for alle slags falske nyheder – uanset, hvad de handler om, og om de står til højre eller venstre politisk.
I spillet kan du for eksempel vælge, om du er højreorienteret og giver myndighederne skylden for alt, som går galt – eller om du er venstreorienteret og anklager storkapitalen for livets genvordigheder.
Kan også virke mod religiøs fundamentalisme
Forskerne håber, at de vil være i stand til at forbedre vaccine-effekten ved at følge med, i hvordan folk spiller; hvilke valg de foretager undervejs i spillet for – altså ikke i virkeligheden – at blive indflydelsesrige leverandører af fake news.
Spillet kan også videreudvikles, så det vaccinerer mod religiøs fundamentalisme.
Forskerne har desuden planer om at oversætte spillet, så det kan benyttes i andre lande som for eksempel Ukraine, hvor fake news og fejlinformationer er udbredt, ifølge pressemeddelelsen fra University of Cambridge.
Fake news må ikke være alt for falske
Erik Knudsen kan genkende nogle af spillets kneb fra sin egen forskning.
»Falske nyheder kritiserer ofte mainstream-medierne, men bruger alligevel deres format til at forekomme troværdige,« forklarer han.
I spillet får man point, hver gang man bliver støttet, eller de falske nyheder bliver delt.
»Hvis ligesindende støtter en falsk nyhed, er det mere sandsynligt, at du også støtter den,« fortæller Erik Knudsen.
Ikke desto mindre må de falske nyheder ikke være alt for falske, understreger han.
»De skal indeholde en kerne af sandhed. Først da fanger de,« slutter Erik Knudsen.
©forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.
\ Kilder
- “The Fake News Game: Actively Inoculating Against the Risk of Misinformation”, Journal of Risk Research (2018)
- “Inoculating the Public against Misinformation about Climate Change”, Global Challenges (2017), DOI: 10.1002/gch2.201600008
- DROG (tværfagligt team af forskere, journalister og medieeksperter fra hele Europa)