Ny bog: Strøm i hjernen gav lyst til alkohol og Johnny Cash
BOGUDDRAG: Forskere har givet patienter lyst til at høre Johnny Cash, drikke alkohol og være mindre perfektionistiske bare ved at indoperere velplacerede ledninger i patienternes hjerner og tænde for strømmen, beretter ph.d. og journalist Lone Frank i sin nye bog, Lystens Pioner.

Ph.d. og journalist, Lone Frank, fortæller i dette boguddrag om psykiatriens mange bizarre forsøg med at sætte strøm til hjernen. (Foto: Gyldendal.dk)

Ph.d. og journalist, Lone Frank, fortæller i dette boguddrag om psykiatriens mange bizarre forsøg med at sætte strøm til hjernen. (Foto: Gyldendal.dk)

 

 

Denne artikel er et boguddrag af Lone Franks bog, Lystens Pioner, som er udgivet 25.2.2016 af forlaget Gyldendal.

'Genetic Me' (en dokumentarfilm, som Lone Frank har været med til at lave, red.) jager jeg rundt mellem psykologer og adfærdsgenetikere og får at vide, hvordan gener i høj grad tegner konturerne af personligheden, og at den under normale omstændigheder er ret stabil gennem et livsløb.

Affind dig med dig selv, er forskernes samstemmende og velmente råd.

Men gener skaber personlighed ved at indrette den måde, hjernen reagerer på de påvirkninger, der kommer udefra.

Hvis man går den anden vej - piller direkte ved hjernen - må personligheden følge med og selvet dermed blive et andet. Og det er lige præcis det, den elektriske stimulation viser.

Strøm til hjernen kan give lyst til at høre Johnny Cash

Tag historien om patient B, som i 2014 gik verden rundt i medierne. Denne 59-årige hollænder havde hele sit voksne liv lidt af OCD, men blev med succes behandlet med dyb hjernestimulation i sin nucleus accumbens (et område dybt inde i hjernen, se faktaboks, red.).

Alting gik glat, og symptomerne svandt, men efter et halvt års tid opstod der den bivirkning, at han fik smag for Johnny Cash.

Hidtil havde B haft en meget fast musiksmag, som gik i retning af hollandsk rock og Rolling Stones, mens country and western ikke sagde ham noget. Nu måtte han bare høre The man in black og levede sig virkelig ind i mandens sange.

Patient B oplever en forandring i sig selv, som er dybtgående, men som samtidig kan slås til og fra. Trangen til Cash og hans univers svinder nemlig og giver igen plads for Rolling Stones, så snart stimulatorens batteri løber tør, eller ledningen knækker. Og dette tænd-sluk fænomen gælder ikke bare for musiksmag, men også for det man kan kalde egentlige personlighedstræk.

LÆS OGSÅ: Sådan taler elektroder hjernens sprog

Psykiatere fjerner perfektionisme med størm

Fakta

Nucleus Accumbens er et område i hjernen, som viser markant stigende aktivitet, når vi oplever noget dejligt. Området aktiveres når vi lykkes med noget, får ros eller spiser chokolade. Området er med til at styre udskillelsen af dopamin - et hormon, der blandt andet er med til at give os glæde. Kilde: Sundhed.dk og Den Store Danske

Den samme gruppe ved Academish Medisch Centrum i Amsterdam, som opererede B, beskriver i en artikel, hvordan to andre OCD-patienter forvandler sig i takt med parametrene på deres stimulator. Så snart strømstyrken kommer lidt for højt op, bliver begge præget af en kraftigt oppustet følelse af selvtillid og en hidtil uset impulsivitet.

Chefkirurgen bag observationerne er Richard Schuurman. Han er en høj og benet hollænder med en tør humor og den eneste her til mødet i Maastricht, som taler om personlighed (Lone Frank befinder sig på dette tidspunkt til en forskningskonference i Maastricht, Holland, red.).

Han indleder med den hollandske kvinde, der ligesom B blev befriet for sin svære OCD, men som ikke brød sig om prisen. Hun mistede nemlig samtidig den stærke hang til perfektionisme, som var et af symptomerne, og sad tilbage med en personlighed, hun selv fandt for slap. Hun savnede sin sygdom.

For en anden kvinde var det omvendt. Den elektriske stimulation forvandlede hende fra en tilbageholdende og indadvendt eksistens til at være udadvendt og sprudlende.

Forandringen har givet hende et problem med alkohol og vanskeligheder i ægteskabet, men hun er ligeglad og elsker sin nye personlighed.

Måske selvet slet ikke eksisterer

»Hvad er selvet?« spørger Schuurman på et tidspunkt ud i salen. Ikke fordi han venter svar, men for at påpege, at hans og kollegernes iagttagelser netop sætter spørgsmålstegn ved vores vaneforestillinger.

Vi tænker på selvet eller vores jeg som en slags indre kerne. Inde under alle mulige lag af opdragelse og kultur findes der et ægte eller sandt jeg, som vi kan identificere, hvis vi gør os umage og mærker rigtig godt efter. Er man ude at skide i sit liv, skal man som bekendt 'finde sig selv'.

Forestillingen om den stabile indre kerne er ældgammel og sejlivet, men den er en illusion under nedbrydning, fordi den passer elendigt med, hvad videnskaben viser os. Ingen kan udpege noget særligt hjerneområde eller nogle bestemte celler, som skaber personligheden eller fornemmelsen af et selv.

Faktisk kunne den blege Schuurman bare tage munden fuld og sige tingene ligeud: Selvet er, hvad han og hans kolleger gør det til.

Deres resultater siger jo meget klart, at der ikke eksisterer noget fasttømret selv, men at en person til enhver tid er sin hjernes tilstand. Sæt en smule strøm til hist eller her, og du bliver en anden.

Sæt en smule strøm til hist eller her, og du bliver en anden.

Lone Frank, ph.d. og journalist.

Den erkendelse fører til gengæld noget med sig, som jeg ikke kan høre nogen diskutere på mødet. Men når vi dels erkender, at selvet er flydende og formbart, dels udforsker, hvordan det rent teknologisk kan formes, åbner det for spørgsmålet om grænser.

Hvor går grænsen for, hvad man kan forestille sig at forandre med elektrisk stimulation, og bliver der overhovedet ved at være en grænse? Hvad nu hvis det handlede om psykopati?

LÆS OGSÅ: Kan man omvende en bøsse med elektroder i hjernen?

Forsker: Psykopati kan muligvis kureres med strøm

Det er en gruppe afvigere (psykopater, red.), som den moderne kultur er stærkt fascineret af, og hvis hjernefysiologiske defekter forskerne interesserer sig vældigt for og så småt er ved at kunne indkredse.

Hvad nu hvis man faktisk kunne sætte en diskret elektrode i hovedet på et ellers ufølsomt menneske og gøre vedkommende empatisk? Ville det støde vores moralske fornemmelser, eller ville vi mene, det var en aldeles glimrende mulighed?

Den italienske neurolog Alberto Priori er inde på noget i den stil i en artikel fra 2012 om moralens anatomi. Priori kortlægger den eksisterende viden om, hvordan hjernen bearbejder moralske spørgsmål og laver moralske vurderinger.

Dernæst argumenterer han for, at vi endelig bør bruge denne viden til at udvikle 'terapeutiske strategier for neurologisk baseret abnorm moralsk adfærd'.

Helt praktisk foreslår Priori, at man laver dyb hjernestimulation for blandt andet at behandle aggression og 'andre former for patologisk antisocial adfærd, herunder seksuelle voldsforbrydere og pædofile'.

Du kan læse mere om bogen, Lystens Pioner, på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk