Mennesker vil selv bestemme, om de vil være tolerante
Kampagner med slogan som for eksempel 'sig nej til rascisme' kan have den stik modsatte effekt.

Ideen er god, men ifølge et canadiske studie hjælper det ikke at fortælle folk, at de skal holde op med at være fordomsfulde. (Foto: www.colourbox.com)

Ideen er god, men ifølge et canadiske studie hjælper det ikke at fortælle folk, at de skal holde op med at være fordomsfulde. (Foto: www.colourbox.com)

At blive fortalt, at du ikke bør være fordomsfuld, kan gøre dig mere snæversynet.

Det viser en ny undersøgelse fra University of Toronto Scarborough.

I eksperimenter, hvor deltagerne blev fortalt, at de burde være mindre fordomsfulde mod minoritetsgrupper, blev resultatet tværtimod, at deltagerne blev mere fordomsfulde mod grupperne bagefter.
Fik deltagerne derimod friere valg, hvor de i stedet blev fortalt om, hvorfor det er godt at være tolerant, viste de også større accept af dem, der er anderledes.
»Mennesker har brug for at føle, at de selv vælger at være fordomsfrie, frem for at de bliver tvunget til at være tolerante,« mener Lisa Legault, postdoc ved universitetet og hovedforfatter bag undersøgelsen, som publiceres i tidsskriftet Psychological Science.

Forklare eller kommandere

Legault og kollegerne gennemførte to eksperimenter med lidt over 100 ikke-hvide studenter ved University of Toronto.
I det første eksperiment blev deltagerne bedt om at læse én af to forskellige brochurer, som de blev fortalt, var en del af universitetets nye initiativ for at mindske fordomme.
Den første brochure indeholdt det, forskerne kalder ”kontrollerende” information om fordomme og forskelsbehandling.
Det vil sige, at brochuren fortalte deltagerne, hvad de skulle gøre, for at være mindre fordomsfulde.
Forskerne skriver, at brochuren minder meget om de udbredte antiracismekampagner, der ofte bruger sloganer som for eksempel ”Sig nej til racisme!”.
Den anden brochure var mere personlig i formen. Den forklarede, hvorfor det at være fordomsfri er tilfredsstillende og værdifuldt for deltageren som person. En sidste gruppe deltagere læste ikke nogen brochure overhovedet.

”Du må ikke være racist”

Resultatet overraskede Legault og kollegaerne: deltagerne, der læste den kontrollerende brochure, gav senere stærkere udtryk for fordomme mod sorte, end de, der ikke var blevet opfordret til at være åbne og tolerante.
Gruppen, som læste den personlige brochure, var mindre fordomsfulde end både dem, som fik kontrollerende beskeder, og dem, som ikke fik nogen beskeder overhoved.
I det andet eksperiment svarede deltagerne på et spørgeskema, som også fandtes i to forskellige udgaver.
Det ene spørgeskema havde mere kontrollerende budskaber om fordomme, mens den anden igen forsøgte at understrege, hvorfor fordomsfrihed er værdifuldt i sig selv.
Og også her resulterede de kontrollerende beskeder i stærkere fordomme, end det mere motiverende budskab.

Den frie vilje

»At forsøge at forhindre forskelsbehandling ved at kontrollere, er fristende, fordi det er en hurtigt og enkelt at gennemføre. Man har lyst til fortælle folk, hvordan de skal tænke og opføre sig, og understrege de negative konsekvenser, der vil være, hvis de ikke følger normen,« forklarer Legault.
Men det at reducere personers mulighed for at træffe de rette valg selv, har altså den helt modsatte effekt.
Legault mener derfor, det er vigtig, at antiracismegrupper og andre organisationer, der arbejder mod fordomme, lægger større vægt på, hvorfor mangfoldighed og lighed er værdifuldt og vigtig – både for majoritetsgruppen og minoritetsgruppen.
 
Fra forskning.no. Oversat af: Mette Damsgaard

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk