En åben verden, hvor teknologi og viden deles frit, er på dagsordenen, når internationale forskere og beslutningstagere i dag mødes til Bohr-konferencen ‘An Open World’ i København.
Udgangspunktet for konferencen er Niels Bohrs åbne brev til de Forenede Nationer i 1950, hvor han opfordrede verdens supermagter til at dele deres militære og teknologiske hemmeligheder.
Det er næsten som at være der selv, når Videnskab.dk hele dagen live-tweeter fra begivenheden. Du kan følge os eller blot følge begivenheden via hashtagget #anopenworld.
Åbenhed skal forhindre store konflikter
Niels Bohrs særlige bekymring var atombomben, som han selv havde hjulpet med at bygge i de sidste år af anden verdenskrig. Bohr mente, at åbenhed var vejen til at forhindre optrapning af store konflikter, som kan opstå som følge af teknologiske landevindinger.
Du kan læse mere om Niels Bohrs åbne verden i artiklen: Bohr inspirerer til debat om droner og rumvåben.
I dag er det dog ikke atombomben, som skal diskuteres. Det løb er kørt, for den teknologi er allerede ude i verden og tilgængelig for hvem end, der har midlerne.
I stedet er det spørgsmålet om faren fra fremtidens teknologier og forskning, der er på tegnebrættet.
Følg med her, når Videnskab.dk live-tweeter fra konferencen:
Nogle ting kan kun forskere tale om
»Pointen er, at vi skal prøve at gøre ligesom Bohr og tænke implikationerne af vor tids nye videnskab og teknologi igennem på en måde, som kun folk med dyb videnskabelig viden kan gøre det,« har professor i internationale relationer og sikkerhedsstudier Ole Wæver, medarrangør af konferencen, forklaret til Videnskab.dk.
Tag bare en teknologi som droner. USA har monopol på dem nu, men hvad med om 10 år, når andre stormagter har adgang til den samme teknologi – er det så USA’s fjender, der sender ubemandede dræbermaskiner ind over det amerikanske luftrum og skyder missiler mod beboede områder?
Eller medicinsk forskning i bakterier og virus, hvor ny viden på den ene side gør os i stand at beskytte os, men samtidig kan den misbruges til at kreere biologiske våben.
Over de næste tre dage, skal internationale forskere, eksperter og beslutningstagere forsøge at finde ud af, hvordan større åbenhed kan være med til at forhindre de mulige problemer.