Københavns byrum skal inspirere storbyer i ulande
Internationalt taler man om, at flere byer skal ’københavniseres’, hvis for eksempel luftforurening skal bekæmpes. På den europæiske videnskabskonference ESOF vil arkitekten Jan Gehl i weekenden fortælle om Københavns byplanlægnings-succes.

København er sammen med New York og Melbourne blandt nogle af de bedst planlagte byer ifølge livsstilsmagasinet Monocle.

Alle tre byer har spurgt Jan Gehl, der er professor for byplanlægning på Kunstakademiet Arkitektskole i Københaven, til råds i forhold til planlægning af infrastruktur.

Han har blandt andet været med til at forske i, hvordan borgerne i København bruger byen. Forskningsresultaterne har Københavns Kommune brugt til at fremme det aktive byliv med bedre mulighed for at færdes på gåben og cykel. 

Denne succes mener Jan Gehl, at de store byer i ulandene kan blive inspireret af, og samtidig få udviklet byerne, så luftforureningen kan bekæmpes. 

Videoen øverst i artiklen omhandler urbanisering; en af verdens store udfordringer, som forskere fra hele verden skal diskutere på Europas største videnskabkonference, ESOF. Det kan Jan Gehl snakke med om.

ESOF indtager i weekenden Carlsberg Byen i København.

Lang vej for byplanlægning i ulande

Selvom København ifølge Jan Gehl er et godt forbillede, så er der lang vej endnu for storbyerne i ulandene, fortæller han i videoen herover.

»Jeg havde engang en snak med den vietnamesiske planlægningsminister. Han sagde, at alle drømte om at eje en bil: ’Det vil selvfølgelig medføre forurening og kaos i byerne, men vi kan ikke lære af jeres fejl’,« fortæller Jan Gehl. 

Jan Gehl er keynote speaker på ESOF, hvor han onsdag eftermiddag vil fortælle om 'Livable cities for 21st Century - From research to real life'.

Du kan blive meget klogere på fremtidens byer i vores artikelarkiv.

Fakta

The Euroscience Open Forum (ESOF) er Europas største videnskabsfestival. I 2014 er København værtsby.

Fra 21. til 26. juni kommer topforskere, forskerspirer og videnskabsinteresserede fra mindst 40 forskellige lande til Carlsberg Byen for at debattere, formidle og udveksle viden.

Sideløbende kommer videnskaben og forskerne ud til folket med festivalen Science in the City, som er arrangementer, udstillinger og alternativ forskerformidling.

Læs mere på www.esof2014.org

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: