Københavns byrum skal inspirere storbyer i ulande
Internationalt taler man om, at flere byer skal ’københavniseres’, hvis for eksempel luftforurening skal bekæmpes. På den europæiske videnskabskonference ESOF vil arkitekten Jan Gehl i weekenden fortælle om Københavns byplanlægnings-succes.

København er sammen med New York og Melbourne blandt nogle af de bedst planlagte byer ifølge livsstilsmagasinet Monocle.

Alle tre byer har spurgt Jan Gehl, der er professor for byplanlægning på Kunstakademiet Arkitektskole i Københaven, til råds i forhold til planlægning af infrastruktur.

Han har blandt andet været med til at forske i, hvordan borgerne i København bruger byen. Forskningsresultaterne har Københavns Kommune brugt til at fremme det aktive byliv med bedre mulighed for at færdes på gåben og cykel. 

Denne succes mener Jan Gehl, at de store byer i ulandene kan blive inspireret af, og samtidig få udviklet byerne, så luftforureningen kan bekæmpes. 

Videoen øverst i artiklen omhandler urbanisering; en af verdens store udfordringer, som forskere fra hele verden skal diskutere på Europas største videnskabkonference, ESOF. Det kan Jan Gehl snakke med om.

ESOF indtager i weekenden Carlsberg Byen i København.

Lang vej for byplanlægning i ulande

Selvom København ifølge Jan Gehl er et godt forbillede, så er der lang vej endnu for storbyerne i ulandene, fortæller han i videoen herover.

»Jeg havde engang en snak med den vietnamesiske planlægningsminister. Han sagde, at alle drømte om at eje en bil: ’Det vil selvfølgelig medføre forurening og kaos i byerne, men vi kan ikke lære af jeres fejl’,« fortæller Jan Gehl. 

Jan Gehl er keynote speaker på ESOF, hvor han onsdag eftermiddag vil fortælle om 'Livable cities for 21st Century - From research to real life'.

Du kan blive meget klogere på fremtidens byer i vores artikelarkiv.

Fakta

The Euroscience Open Forum (ESOF) er Europas største videnskabsfestival. I 2014 er København værtsby.

Fra 21. til 26. juni kommer topforskere, forskerspirer og videnskabsinteresserede fra mindst 40 forskellige lande til Carlsberg Byen for at debattere, formidle og udveksle viden.

Sideløbende kommer videnskaben og forskerne ud til folket med festivalen Science in the City, som er arrangementer, udstillinger og alternativ forskerformidling.

Læs mere på www.esof2014.org

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk