Kedsomhed kan gøre dig mere sadistisk
Et nyt stort dansk studie peger på, at kedsomhed vækker vores indre svinehund – både overfor vores børn, kollegaer og på internettet.
Ondsindet mand

I et af forsøgene i det nye studie fik deltagerne muligheden for at smide orme ned i en kaffekværn for at få afløb for deres kedsomhed eller lade være. (Foto: Shutterstock)

I et af forsøgene i det nye studie fik deltagerne muligheden for at smide orme ned i en kaffekværn for at få afløb for deres kedsomhed eller lade være. (Foto: Shutterstock)

Du har garanteret hørt nogen påstå, at det er sundt at kede sig, men den teori bliver nu udfordret af forskere fra Aarhus Universitet i et nyt stort studie. 

Her har forskerne undersøgt, hvordan kedsomhed påvirker vores tilbøjelighed til at opføre os sadistisk i ni omfattende videnskabelige forsøg med sammenlagt over 7.000 deltagere fra tre lande. 

Resultaterne peger i samme retning. Når folk er onde mod deres kollegaer, skriver grimme ting på internettet – ja, ligefrem når folk er lede mod deres børn, kan den nedrige opførsel skyldes ren og skær kedsomhed.

Det resultat høster anerkendelse fra en forsker, der også beskæftiger sig med menneskets mørke sider, men ikke selv har været involveret i det nye studie. Han kalder det »et rigtig godt projekt« på grund af de omfattende undersøgelser af kedsomhed og sadisme med brug af både spørgeskemaer og videnskabelige forsøg:

»Det er generelt svært at få folk til at kede sig eller opføre sig sadistisk på kommando i et kontrolleret videnskabeligt forsøg, så det vil jeg rose teamet for at have formået, og det på en måde, der fungerer rigtig godt,« siger Ingo Zettler, som er professor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

Sadisme betyder at nyde at skade andre. Både sadisme og kedsomhed er svære størrelser at studere videnskabeligt, og derfor er det danske forskerhold de første til at lave en så gennemgåede undersøgelse af sammenhængen mellem de to begreber. Deres studie er udgivet i tidsskriftet Journal of Personality and Social Psychology.

Sadismen kommer til udtryk overfor vores børn, kollegaer og online

Når vi keder os, og djævlen på vores skulder får frit spil, er der ingen, der går fri. Ikke engang vores børn, lyder et af resultaterne fra det nye studie.

Forskerne har lavet ni undersøgelser, der udforsker sammenhængen mellem sadisme og kedsomhed i forskellige arenaer – fem af dem er spørgeskemaundersøgelser, og resten er videnskabelige forsøg, hvor forskerne har undersøgt, hvordan forsøgsdeltagere reagerer, når de keder sig.

I det første spørgeskema har folk helt grundlæggende angivet, at de er mere tilbøjelige til at opføre sig sadistisk, når de keder sig. 

I de resterende spørgeskemaer har det vist sig, at folk, der keder sig meget, også troller mere på internettet, og at folk ansat i militæret er mere onde mod deres kollegaer, når kedsomheden sætter ind. 

Forældre, der keder sig meget, har desuden oftere svaret ja på udsagn såsom:

  • Nogle gange nyder jeg at gøre grin med mit barn
  • For at være ærlig, så har jeg nydt at gøre fysisk skade på mit barn
  • Nogle gange finder jeg det morsomt, når andre håner eller driller mit barn
Mere end 7.000 deltagere i tre forskellige lande

Det nye studie består faktisk af ni studier med over 7.000 deltagere fra Danmark, Tyskland og USA.

  • Det første studie undersøger sammenhængen mellem kedsomhed og sadistiske tendenser generelt og rummer 1.780 deltagere.
  • Studie nr. to til fem med 1.740 deltagere undersøger online trolling, sadisme i militæret, sadistiske fantasier og sadisme blandt forældre.
  • Studie nr. fem til ni er eksperimenter, hvor forskerne bl.a. undersøger 4.097 deltageres villighed til at kaste orme i en kaffekværn og tage penge fra andre, når de keder sig, 

Kilde: On the relation of boredom and sadistic aggression’, Journal of Personality and Social Psychology, 2020

Sadisme kan gradbøjes

Det kan lyde meget chokerende, at forældre nyder at skade deres børn, når de keder sig, men her er det vigtigt at understrege, at forældrene nok har tolket spørgsmålene som mindre alvorlig skade, såsom smådrillerier, mener studiets førsteforfatter.

Han fortæller, at studiet primært kaster lys over en mild form for sadisme, som du kan kalde hverdagssadisme. Det dækker over, når folk saboterer, er ondsindede eller begår skade på andre i mindre alvorlig grad for deres egen underholdnings skyld.

»Jeg vil vise, at sadisme finder sted i mange forskellige kontekster, både i skolen, på arbejdspladser og på internettet,« siger Stefan Pfattheicher, der forsker i sadisme på Aarhus Universitet, og fortsætter:

»Når vi snakker om sadisme, er det dog et meget stærkt ord, som får os til at tænke på kriminelle, så jeg vil også vise, at der findes hverdagssadisme, som formentlig er mest udbredt,« siger Stefan Pfattheicher, der er lektor ved Psykologisk Institut på AU.

Kedsomhed fik folk til at smide orme i en kaffekværn

Især en af studiets ni undersøgelser udforsker, om vi mennesker udviser grovere former for sadisme, når vi er plaget af kedsomhed.

I forsøget blev en gruppe deltagere sat til enten at se en interessant dokumentar om Alperne eller en 20 minutter lang video af et kedeligt vandfald. Alt imens havde de tre kopper foran sig med en orm i hver, som de kunne vælge at smide ned i en kaffekværn.

Så mange deltog i ormeforsøget

62 forsøgsdeltagere blev sat til at se dokumentaren om Alperne. Heraf smed en person orme i kaffekværnen. 

67 så den kedelige film med vandfaldet. Her røg ormene i kværnen i 12 tilfælde.

(Foto: Stefan Pfattheicher)

På kopperne stod ormenes navne, Toto, Tifi og Kiki, som skulle gøre det mere umenneskeligt at kværne ormene, men det til trods, var der en stigning i andelen af orme, der røg i kværnen under vandfalds-filmen.

»Vi ville undersøge sadistisk adfærd med virkelige konsekvenser, så vi besluttede os for at gøre det med orme. Det er vigtigt at understrege, at størstedelen af deltagerne undlod at smide orme i kværnen, men jeg var stadig overrasket over, hvor mange der faktisk gjorde det,« siger Stefan Pfattheicher.

Setuppet med orme og kaffekværn, er et anerkendt metodedesign til at undersøge sadistisk adfærd. I forsøget får deltagerne en instruktion om, at de må smide ormene ned i kaffekværnen, hvis de har lyst. 

Hvad de ikke ved er, at ormene ikke rent faktisk bliver kværnet. 

Er det ikke sundt at kede sig?

Når nu mange er villige til at ty til mere eller mindre alvorlige former for sadisme for at undslippe kedsomhedens ulidelige klør, kan det gamle ordsprog om, at det er sundt at kede sig, så virkelig passe?

Svaret er både ja og nej, mener Stefan Pfattheicher.

»Vores studie viser, at en person med almindelige personlighedstræk ikke tyr til sadistisk adfærd, når de keder sig, hvis de har andre alternativer. Derfor er det vigtigt, at vi giver folk andre muligheder såsom at udøve sport, være kreative eller læse en god bog,« siger han.

Alternativer kan for eksempel være brugbare, når skolebørn har frokostpause, eller når studerende har en kedelig forelæsning. Aktuelt under corona-nedlukningen kan det også være nyttigt at undgå kedsomhed, mener Stefan Pfattheicher.

Ingo Zettler mener heller ikke, at kedsomhed udelukkende er negativt. 

»Jeg er ikke sikker på, at vi lever i en verden, hvor kedsomhed udelukkende er en dårlig ting. Når folk keder sig, vil de gøre hvad som helst for at komme ud af den tilstand, men de fleste vil sikkert foretrække en anden mulighed end sadisme,« siger Ingo Zettler.

Denne artikel er en del af 'Brainstorm' -Videnskab.dk's projekt om hjernen.

I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk