På trods af de mange afsløringer om pædofili i den katolske kirke er katolske unge ikke i større fare for overgreb end alle andre unge i Danmark.
Det vurderer Søren Østergaard, der er leder af Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik og har en ph.d. i teologi.
»Fælles for de fleste pædofilisager er, at de ligger mange år tilbage i tiden. Dengang havde præsten i den katolske menighed en helt anden autoritet. I dag har præsten ikke en autoritet i kraft af sit embede, men kun i kraft af sin person. Med mit kendskab til katolske unge er de ikke i større fare for overgreb end unge i den lokale håndboldklub,« siger Søren Østergaard.
Den udlægning kan den danske katolske kirkes ungdomspræst Gregers Mærsk-Kristensen genkende.
\ Fakta
VIDSTE DU
Den katolske Kirke i Danmark består af ca. 35.000 katolikker, som er samlet i et bispedømmet: Bispedømmet København.
Den katolske biskop i Danmark hedder Czeslaw Kozon, og han har været biskop siden 1995.
Men allerede kort tid efter Grundloven blev der i 1868 oprettet et selvstændigt apostolsk præfektur, som i 1953 blev ophøjet til Bispespedømmet København.
»Det er sket et kæmpe skred. Man skal fortjene de unges respekt i dag. Som præst har jeg en naturlig funktion som den voksne og som hyrden. Men det er ikke bare givet. Hvis jeg siger noget dumt, så protesterer de, og det kommer der noget godt ud af,« siger Gregers Mærsk-Kristensen.
Unge mindre dogmatiske
Søren Østergaard har kortlagt katolske unge i Danmark og oplever, at deres religiøsitet er langt mindre dogmatisk end tidligere.
»Troen er vigtig for dem, og det, paven siger fra Rom, giver mening. Men de vælger en plan b for resten af deres liv, hvor de ikke overholder det, paven siger. Man kan sige, at de køber historien med Gud og Jesus, men stiller sig tvivlende over for talende slanger,« siger Søren Østergaard.
Selv om de ikke lever efter de katolske påbud, så er de katolske unge dog mere religiøse end den almindelige danske ungdom.
»De har i højere grad taget stilling til, hvad de tror på, og de ved for eksempel, hvem den lokale menigheds præst er. De er mere afklarede i deres forhold til Gud end andre unge, eller måske er de nærmere mere afklarede om, at de ikke er afklarede,« siger Søren Østergaard.
Socialt tilhørsforhold
I dag har præsten ikke en autoritet i kraft af sit embede, men kun i kraft af sin person.
Gregers Mærsk-Kristensen
Der findes kun ganske få konvertitter i Danmark. Derfor er de katolske unge typisk vokset op i katolske familier. Søren Østergaard mener, at deres tilhørsforhold til kirken i høj grad er et socialt tilhørsforhold.
»Hvert år mødes 1000 unge katolikker på lejre, og for de flestes vedkommende er det mennesker, de har været sammen med hele deres liv, de ser. For de unge katolikker er deres religion i høj grad et fællesskab. Man kan sammenligne dem med medlemmer af Brøndby Support. Salmerne og slagsangene er også nærmest de samme,« siger Søren Østergaard.
Orienterer sig mod Rom
På trods af de unges liberale indgang til religionen skal man dog ikke forvente en reformation af kirken i Danmark. Heller ikke i kølvandet af det pres, sagerne om pædofili har sat kirken under.
»Den katolske kirke orienterer sig ikke mod Danmark, men mod Rom. Det vil kun ske ændringer, hvis det bliver dikteret fra Paven. Kirken betragter sig ikke som en del af det danske samfund,« siger Søren Østergaard.
Det kan også ses på medlemstilslutningen. Langt størstedelen af nye medlemmer er udlændinge. Størstedelen af præsterne i kirken er også udlændinge.