Går man efter en videnskabelig oplevelse i efterårsferien, kan man tage en tur forbi Herning Museum. Her er der både mulighed for at se et ægte jernudvindingsanlæg, som arkæologer har gravet op og for at deltage i forsøget med at forarbejde myremalm til jern efter de samme metoder, som blev anvendt for cirka 2.000 år siden.
Arkæologer fra Herning Museum har længe forsket i jernalderens metoder til at udvinde jern af myremalm. Nogle af de bedst bevarede smedjer og jernudvindingsanlæg findes netop i Herning-området. Og nu kan man altså få et indblik i forskningen.
»Det er spændende forskning fra mange synsvinkler. Men noget af det, vi især synes, er spændende, er, hvorfor man på et bestemt sted omkring Kristi fødsel lige pludselig har produceret en masse jern,« siger Martin Winther Olesen, der er museumsinspektør på Herning Museum.
Brugt til våben
Området omkring Herning var for omkring 2.000 år siden mest et landbrugsområde, og derfor er jernet en af de eneste varer i omegnen, som man rent faktisk kan følge, forklarer Martin Winther Olesen. Lige nu arbejder arkæologerne fra Herning Museum med en teori om, at de store mængder jern blev produceret i små malmsmedjer og primært var beregnet til våbenproduktion.
»Men det er det, det er spændende at se om passer,« siger Martin Winther Olesen.
Søndag den 12. oktober og mandag den 13. oktober undersøger arkæologerne på Herning Museum et jernudvindingsanlæg. Jernudvindingsanlægget er fundet i 2007 i forbindelse med en af de udgravninger, der blev gennemført ved åbningen af en ny motortrafikvej vest om Herning, og er så blevet bragt til museet. Arkæologerne fjerner det beskyttende lag af træ og plastik, som anlægget i øjeblikket er pakket ind i og ser nærmere på, hvordan ovnen er konstrueret.
Fra myremalm til jern
Samtidig med undersøgelsen af det oprindelige jernudvindingsanlæg bliver en rekonstruktion af anlægget opført i 1:1 i museumshaven. Publikum kan deltage i arbejdet med at opføre ovnen og i forsøg med at udvinde jern i den efter de oprindelige metoder. Først skal der samles lokal myremalm til produktionen, som skal ristes og knuses. Så kommer malmen ned i ovnen, hvor den bliver reduceret ved opvarmning. Og til sidst skulle der så gerne ligge en klump af jern i bunden af ovnen, forklarer Martin Winther Olesen.
Tirsdag den 14. og onsdag den 15. oktober vil der blive smedet af det jern, der er udvundet i ovnen.
\ Om Herning Museum
Herning Museum giver ifølge museets hjemmeside et kalejdoskopisk indtryk af Hernings udvikling ved hjælp af forskellige genstande fra offentlige institutioner, firmaer, foreninger og private borgere. Det nuværende Herning er skabt af den vestjyske udvikling gennem de sidste godt og vel 150 år fra landbrugssamfund over handelsby og købstad til messeby af international interesse.