Det er ikke nemt at få bugt med ukrudtet, når man er økologisk landmand. Kemien kan man ikke bruge, så i stedet skal der harves og pløjes igen og igen, en meget arbejdskrævende proces.
Det vil forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet nu gøre noget ved. De tester i øjeblikket nyudviklet redskabsteknologi, der kan hjælpe de økologiske landmænd til at komme nemmere af med ukrudt som kvik-græs og skræpper.
I forsøget tester forskerne seks forskellige redskaber. Fælles for metoderne er, at de alle går ud på at gøre bekæmpelsen hurtigere, og at få ukrudtets rødder helt op af jorden.
»Der er stadig et stykke vej for at det lykkes, men vi synes virkelig, at vi har fat i noget, der kan ændre forholdene markant,« siger seniorforsker Bo Melander.
Hvis forskerne finder en effektiv metode, der kan fjerne ukrudt som kvik og skræpper, vil de økologiske landmænd i bedste fald ikke skulle gøre noget ved deres marker i mellem fire og seks år efter, de har fået ukrudtets rødder fjernet effektivt med nye redskaber, forklarer Bo Melander.
\ Den sorte jord skal væk
Hidtil har man i økologisk landbrug, efter markene er blevet høstet omkring august, måtte bekæmpe rodukrudt som kvik og skræpper med gentagne jordbearbejdninger i løbet af efteråret, hvor jorden er blevet harvet og pløjet mange gange.
Denne metode betyder imidlertid, at jorden bliver holdt sort hele efteråret, og altså ikke kan dækkes af planter. Det er ikke attraktivt for de økologiske landmænd, der netop gerne vil have jorden dækket af planter længst muligt af hensyn til at holde på jordens næringsstoffer.
Hvis der ikke er plantedække, bliver næringsstofferne let vasket ud af jorden, når det regner. Det er ikke godt for for eksempel landets vandløb, der kan blive forurenede af næringsstofferne fra markerne. Økologisk jordbrug ville derfor have glæde af nye metoder til at fjerne ukrudt, der ikke indebærer, at jorden holdes sort.