Kan man overhovedet forene naturvidenskabens kolde facts og kunstens mangetydige univers?
Ja, konkluderer Kirsten Dehlholm, direktør og kunstnerisk leder af Hotel Pro Forma:
»Vi er alle børn i forhold til universet, fordi det er så svært at kapere«.
Teatergruppen er aktuel med en ny og anderledes teateroplevelse om en dreng og universets vidundere, som bringer alle sanser i spil.
Alt det, vi ikke ved, bringer os sammen
Forestillingen hedder KOSMOS+ og er aktuel fra 4. til 14. februar i Den Grå Hal, København. Teatergruppen sigter mod at give alle nysgerrige sjæle en videnskabelig indsigt og med forestillingen danne grobund for forundring over store fænomener.
Den bevæger sig i grænselaget mellem nøgtern forskningsformidling og opsigtsvækkende performancekunst.
»Videnskab er en god blanding af eksakt viden og nysgerrighed over det, som endnu ikke er bevist. Det motiverer mig,« siger Kirsten Dehlholm.
Koblingen af kunst og naturvidenskab er en øjenåbner, mener Kirsten Dehlholm. I videnskaben kan man søge det universelle. Fascinationen af videnskaben kommer til udtryk i emner som røde kæmper, hvide dværge, mørkt stof og galakser.
Tilblivelsen af forestillingen er da også i høj grad præget af den naturvidenskabelige tilgang i form af studier, research og væsentlig sparring med et bredt panel af danske og internationale fagfolk.
Nysgerrighed – et fælles vilkår
»Kunsten og naturvidenskaben mødes i nysgerrigheden. Den bringer os nye steder hen. Vi undersøger verden, og i dette tilfælde, med den nye forestilling, bringer den os ud i rummet«, fortæller Kirsten Dehlholm.
Jeg blev smittet af fysikerens viden og begejstring
Blandingen af eksakt viden og alt det, som endnu ikke er blevet os bevidst, inspirerer. Det er dette potentiale, som er fælles for, og driver, både videnskabsmænd og kunstnere, mener Kirsten Dehlholm.
Hotel Pro Forma er kendt for at skabe et visuelt og musikalsk rum, hvori universelle emner undersøges. Denne gang giver de publikum et indblik i det forunderlige univers og håber, at sammenspillet mellem æstetik, poesi og reelle facts kan vække voksne og børns nysgerrighed.
»Faktisk har vi som erklæret mål, at mindst to børn får lyst til at blive videnskabsmænd efter at have set vores forestilling,« fortæller Kirsten Dehlholm.
Vind billetter: I anledning af forestillingen er der 2 x 3 billetter til forestillingen på højkant. Svaret på spørgsmålet, som du kan læse nederst i artiklen, sendes til redaktion@videnskab.dk inden d 13.01.15 kl 12.00.
Hvordan dannes en hvid dværg?
1) Når en stjerne opstår
2) Når en stjerne dør
3) Når Solen lyser særligt stærkt på en stjerne