Hotel Pro Forma forener kunst og videnskab i ny forestilling
Med forestillingen KOSMOS+ samles kunsten og videnskaben om nysgerrigheden. Det interessante for begge parter er det, vi ikke ved - og det vil der altid være masser af.

Forestillingen KOSMOS+ er aktuel i februar og handler om universets store fænomener. (Foto: KOSMOS+, Dmitrij Matvejev)

Forestillingen KOSMOS+ er aktuel i februar og handler om universets store fænomener. (Foto: KOSMOS+, Dmitrij Matvejev)

Kan man overhovedet forene naturvidenskabens kolde facts og kunstens mangetydige univers?

Ja, konkluderer Kirsten Dehlholm, direktør og kunstnerisk leder af Hotel Pro Forma:

»Vi er alle børn i forhold til universet, fordi det er så svært at kapere«.

Teatergruppen er aktuel med en ny og anderledes teateroplevelse om en dreng og universets vidundere, som bringer alle sanser i spil.

Alt det, vi ikke ved, bringer os sammen

Forestillingen hedder KOSMOS+ og er aktuel fra 4. til 14. februar i Den Grå Hal, København. Teatergruppen sigter mod at give alle nysgerrige sjæle en videnskabelig indsigt og med forestillingen danne grobund for forundring over store fænomener.

Drengen Tom7 viser og forklarer, hvordan en rød kæmpe bliver til en hvid dværg. (Foto: KOSMOS+, Dmitrij Matvejev)

Den bevæger sig i grænselaget mellem nøgtern forskningsformidling og opsigtsvækkende performancekunst.

»Videnskab er en god blanding af eksakt viden og nysgerrighed over det, som endnu ikke er bevist. Det motiverer mig,« siger Kirsten Dehlholm.

Koblingen af kunst og naturvidenskab er en øjenåbner, mener Kirsten Dehlholm. I videnskaben kan man søge det universelle. Fascinationen af videnskaben kommer til udtryk i emner som røde kæmper, hvide dværge, mørkt stof og galakser.

Tilblivelsen af forestillingen er da også i høj grad præget af den naturvidenskabelige tilgang i form af studier, research og væsentlig sparring med et bredt panel af danske og internationale fagfolk. 

Nysgerrighed – et fælles vilkår

»Kunsten og naturvidenskaben mødes i nysgerrigheden. Den bringer os nye steder hen. Vi undersøger verden, og i dette tilfælde, med den nye forestilling, bringer den os ud i rummet«, fortæller Kirsten Dehlholm.

Jeg blev smittet af fysikerens viden og begejstring

Kirsten Dehlholm

Blandingen af eksakt viden og alt det, som endnu ikke er blevet os bevidst, inspirerer. Det er dette potentiale, som er fælles for, og driver, både videnskabsmænd og kunstnere, mener Kirsten Dehlholm.

Hotel Pro Forma er kendt for at skabe et visuelt og musikalsk rum, hvori universelle emner undersøges. Denne gang giver de publikum et indblik i det forunderlige univers og håber, at sammenspillet mellem æstetik, poesi og reelle facts kan vække voksne og børns nysgerrighed.  

»Faktisk har vi som erklæret mål, at mindst to børn får lyst til at blive videnskabsmænd efter at have set vores forestilling,« fortæller Kirsten Dehlholm.

Vind billetter: I anledning af forestillingen er der 2 x 3 billetter til forestillingen på højkant. Svaret på spørgsmålet, som du kan læse nederst i artiklen, sendes til redaktion@videnskab.dk inden d 13.01.15 kl 12.00.  

Hvordan dannes en hvid dværg?
1) Når en stjerne opstår
2) Når en stjerne dør
3) Når Solen lyser særligt stærkt på en stjerne

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk