Homoforældre til debat efter kontroversielt studie
Et kontroversielt amerikansk studie er kommet i vælten, fordi det påstår at børn af homoseksuelle forældre har større risiko for at få offentlig støtte, blive arbejdsløse og gå i terapi.

Den nye undersøgelse beror ikke på undersøgelser af homoseksuelle par, der i fællesskab har valgt at få et barn. Det møder nu kritik. (Foto: Colourbox)

Den nye undersøgelse beror ikke på undersøgelser af homoseksuelle par, der i fællesskab har valgt at få et barn. Det møder nu kritik. (Foto: Colourbox)

Et nyt amerikansk studie bragt i tidsskriftet Social Science Research har affødt stor debat blandt amerikanske sociologer. Primært fordi det i studiet påstås, at børn af forældre med samme køn i højere grad får offentlig støtte, bliver arbejdsløse og går i terapi. Studiet er lavet af Mark Regnerus, en sociolog fra University of Texas, som ikke får meget opbakning fra sine kolleger.

Mark Regnerus har undersøgt næsten 3.000
18-39-årige. De fleste var opvokset med heteroseksuelle forældre, men 175 havde mødre, der på et tidspunkt havde et forhold til én af eget køn. Yderligere 73 var børn af fædre, der på et tidspunkt havde et forhold til én af eget køn.

Af studiet fremgår det, at "den videnskabelige og populære konsensus om at der ingen nævneværdige forskelle er mellem børn, der voksede op med en mor eller far i et forhold til én af samme køn, og dem der voksede op med et heteroseksuelt forældrepar, er ren fiktion". 

Det skriver LiveScience.com.

Beskudt fra flere sider

Men studiet møder kritik fra flere sider. Særligt fordi Mark Regnerus' kolleger ikke mener, den gruppe af homoseksuelle forældre, han har fundet, er repræsentativ. I omkring halvdelen af tilfældene havde børnene forældre, der først senere i livet var sprunget ud som homo- eller biseksuelle, og altså i starten havde opdraget barnet i et heteroseksuelt parforhold.

Judith Stacey, en sociolog fra University of New York, kritiserer Mark Regnerus:

»Han har ikke en egentlig kategori af homoseksuelle forældre i projektet, som du kan isolere og sige, at det vigtigste i dette barns opvækst er, at det blev opdraget af homoseksuelle forældre,« siger hun til LiveScience.com.

Mange af børnene i undersøgelsen havde på grund af forældrenes sene opdagelse af deres seksualitet oplevet skilsmisser, 58 procent af de børn med mødre, der havde haft lesbiske erfaringer, havde oplevet at deres mødre var rejst fra hjemmet og 14 procent havde været i familiepleje.

»Alt hvad han (Mark Regnerus) har fundet ud af, er, at ustabilitet i familielivet er dårligt for børn, og det er hverken banebrydende eller nyt,« siger Gary Gates, en forsker ved the Williams Institute, en tænketank om seksualitet ved the University of California. 

Flere kritikpunkter

Kun to af de 1,7 procent af respondenter som sagde, de havde levet i en familie med forældre der havde forhold til en af samme køn, sagde at de havde levet med det par hele deres liv. Det vil sige, at undersøgelsen i virkeligheden har meget lidt at sige om homoseksuelle par, der vælger at få børn.

De kritiske røster mod studiet peger allesammen på, at andre studier hvor man har undersøgt "ægte" homoseksuelle par, ser børnene ud til at klare sig rigtig godt.

Det er ikke bare det statistiske grundlag, der er noget i vejen med, mener kritikerne. De stiller også spørgsmålstegn ved Mark Regnerus uvildighed , da han har to konservative økonomiske støtter til forskning.

 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk