Holocaust: Nazisterne dræbte cirka 1,5 millioner jøder på 100 dage
Polske jøder blev udryddet med hidtil ukendt hast under nazisternes Aktion Reinhard.
nazister hitler udryddelseslejre holocaust kz-lejre nazistpartiet jøder jødeudryddelse

På en konference i januar 1942 besluttede de tyske naziledere at udrydde alle jøder i den tyskbesatte del af Polen. Til formålet blev tre udryddelseslejre opført. (Foto: Shutterstock)

På en konference i januar 1942 besluttede de tyske naziledere at udrydde alle jøder i den tyskbesatte del af Polen. Til formålet blev tre udryddelseslejre opført. (Foto: Shutterstock)

I august, september og oktober 1942 udførte tyske naziledere historiens mest intensive folkedrab.

I løbet af bare 100 dage blev omkring 1,5 millioner polske jøder gasset eller skudt ihjel af nazisterne, viser nye beregninger netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science Advances.

15.000 jøder blev i gennemsnit dræbt om dagen i de tre måneder, der ifølge det nye studie var den mest drabs-intensive periode af Holocaust og sandsynligvis i menneskehedens historie.

»Man kan se på tabellerne, at der er en vanvittig udladning af vold fra august til oktober i 1942,« siger Holocaust-forsker Therkel Stræde, der har nærstuderet graferne i det nye studie, men ikke selv har været involveret i forskningen, til Videnskab.dk.

»Ved udgangen af 1942 var der næsten ikke flere jøder i Generalguvernementet (den tyskbesatte del af Polen, red.), så der kan man se, at drabstallet går ned,« fortsætter historikeren, der er lektor på Syddansk Universitets Institut for Historie.

Polen skulle tømmes for jøder

Nazisternes intensive jødeudryddelse i 1942 gik under kodenavnet Aktion Reinhard. Aktionen startede i marts 1942 og varede i 21 måneder. I alt blev 1,7 millioner jøder myrdet under aktionen.

Målet var at udrydde alle jøder, som boede i Generalguvernementet Polen – den del af Polen, der var besat af Tyskland, men ikke indlemmet i det tyske rige.

Til formålet opførte nazisterne de tre udryddelseslejre Belzec, Sobibor og Treblinka.

Jøderne fra det besatte Polen fik at vide, at de skulle flyttes til et sted, hvor de kunne bosætte sig og få selvbestemmelse. Derfor gik mange af dem frivilligt om bord på overfyldte tog, der transporterede dem fra deres hjemstavn til KZ-lejrene.

holocaust jødeudryddelse jøder kz-lejre treblinka nazister hitler tyskland folkedrab

Jøder bliver deporteret til udryddelseslejren Treblinka i august 1942. Op til 150 mennesker blev stuvet sammen i hver togvogn. (Foto: Wikipedia)

»Når de ankom til lejrene blev de stillet op på række og sorteret efter køn: I en gruppe var kvinder og børn, i en anden var mændene. De fik besked på at klæde sig af og aflevere deres værdigenstande under påskud af, at de skulle i bad for at blive afluset,« fortæller Therkel Stræde.

I badet blev jøderne gasset ihjel.

En fjerdedel af Holocausts ofre dræbt på rekordtid

Aktion Reinhard var en del af Holocaust - nazisternes systematiske udryddelse af jøder i Europa. 'Endlösung der Judenfrage' - 'den endelige løsning på jødespørgsmålet', kaldte nazistpartiet folkedrabet.

Nazisternes organiserede jødeudryddelse varede fra 1933 til slutningen af 2. verdenskrig i 1945. Op til 6 millioner jødiske børn, kvinder og mænd blev dræbt af nazisterne. 

Det nye studie viser, at omkring en fjerdedel af dem blev slået ihjel i august, september og oktober 1942.

På denne video kan du se i detaljer, hvordan drabstallet stiger stødt fra august til oktober 1942. (Video: Stone, Science Advance, 2018)

Togafgange giver svar

Forskeren bag studiet, Lewi Stone, der er matematikprofessor på RMIT University i Australien, har regnet sig frem til udryddelseshastigheden under Aktion Reinhard ved at lave estimater over, hvor mange jøder der blev deporteret fra deres hjem i de 21 måneder, aktionen varede.

Det har han gjort ved at studere køreplaner over de tog, der transporterede jøderne fra deres hjem til KZ-lejrene.

Oplysninger om togafgangene har han fra holocausthistorikeren Yitzhak Arad, der i 1987 i en bog om Aktion Reinhardt dokumenterede:

  • Cirka 500 togafgange fra cirka 400 forskellige jødiske samfund i Generalguvernementet Polen.  

  • Antallet af passagerer: I hver togvogn blev op til 150 jøder stuvet sammen. Langt de fleste af dem blev gasset ihjel kort efter ankomsten til lejrene.

  • Hvilken lejr togene kørte til.

Studiet kaster nye erkendelser af sig

Estimaterne over, hvor mange mennesker der blev kørt væk fra deres hjemstavn i dødstogene, har Lewi Stone sammenholdt med demografiske data over, hvor stort et tab i befolkningen, der var i samme periode. På den måde har han fundet frem til, at drabstallet eskalerede og peakede i løbet af august, september og oktober i 1942. 

»Det er velkendt og ikke overraskende, at drabstallet peakede under Aktion Reinhard. Det ved man fra vidneudsagn og andre kilder. Men hidtil har vi måttet tage til takke med unøjagtige tal, og man har ikke vidst, hvordan drabstallet udviklede sig fra dag til dag,« siger Therkel Stræde.

»Det er virkelig interessant, at man kan se i Stones tabeller, hvor mange der blev sendt afsted dagligt, fra hvilke byer og til hvilke lejre. Når man i den grad går i detaljer, som det her studie gør, kaster det nye erkendelser af sig,« fortsætter han.

Aktionen var værre end Rwanda-massakren

Ifølge forskeren bag studiet, Lewi Stone, dokumenterer beregningerne, at Holocaust uden sammenligning er det største og mest intensive folkedrab i historien.

En udbredt opfattelse har ellers været, at massakren i Rwanda i 1994, hvor mellem 500.000 og 1.000.000 rwandalesere blev dræbt på 100 dage, var historiens mest intensive folkedrab.

»Mit studie viser, at mens der under massakren i Rwanda var 8.000 ofre om dagen i en 100-dages periode, var drabsraten under Holocaust næsten dobbelt så høj i løbet af en 100-dages periode under Aktion Reinhard,« skriver Lewy Stone på The Conversation.

De nye tal understreger, hvor brutalt og effektivt det tyske naziregime var til systematisk at udrydde en hel befolkningsgruppe, mener Lewy Stone.

»Det er den vigtigste lærdom fra Holocaust, som efter min mening aldrig nogensinde må blive glemt,« skriver han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk