Høje karakterer og et møde med apartheid: Andet kapitel om kendt hjerneforskers vej ind i neurovidenskaben
Hans medstuderende tog til Manchester, men en kvinde førte den kommende hjerneforsker til Sydafrika - midt under apartheid.

Hjerneforsker Albert Gjedde endte som ung studerende tilfældigt midt i både studenteroprøret i USA og i Sydafrika under Apartheid. (Illustration: Shutterstock, Mathilde Valsgaard)

Hjerneforsker Albert Gjedde endte som ung studerende tilfældigt midt i både studenteroprøret i USA og i Sydafrika under Apartheid. (Illustration: Shutterstock, Mathilde Valsgaard)

Albert Gjedde har i årtier været et anerkendt navn inden for neurovidenskaben.

Og han gjorde sig allerede fra han var ganske ung bemærket - både herhjemme og i udlandet.

For da Gjedde tog sine første, spæde skridt på vejen mod at blive en af neurovidenskabens helt store kanoner, førte det ham ikke kun på en rundtur i den akademiske verden.

Den unge Gjedde drog nemlig på flere (ud)dannelsesrejser, som tilfældigvis førte ham pladask ned i nogle af tredserne og halvfjersernes store politiske begivenheder.

Videnskab.dk's hjernepodcast, Brainstorm, dykker i en miniserie i to afsnit ned i fortællinger fra Albert Gjeddes unge år - fortalt med hans egne ord.

I første afsnit tog vi med Albert til USA og et møde med studenteroprøret.

Og i andet og sidste afsnit kan du høre om, hvordan Gjedde ved et tilfælde og med kvindelig indflydelse landede lige midt i Sydafrikas apartheid.

Du kan høre hele historien ved at finde Brainstorm i din foretrukne podcastapp, eller du kan høre episoden i afspilleren lige her:

Fra studenteroprør til Sydafrikas apartheid

Da Albert Gjedde som del af medicinstudiet skulle have anatomiundervisning, er der ikke flere lig på lager på Københavns Universitet, og de mange studerende måtte søge udenlands.

Om Albert Gjedde

Albert Gjedde er professor i translationel neurobiologi på Syddansk Universitet og professor emeritus på Københavns Universitet.

Gjedde er adjungeret professor ved John Hopkins University i USA og professor i neurologi og neorokirugi ved McGill's University i Canada.

Albert Gjedde har blandt andet vundet Erhoff-prisen for sine forskningsbidrag indenfor basal neurobiologi og Forskningskommunikationsprisen for sin evne til enkelt og engageret at formidle utroligt svære emner inden for hjerneforskning.

Gjedde har gennem tiden bidraget til hundredvis af publikationer indenfor sit fagområde.

Kilder: Gjedde.nu, Københavns Universitet

Men mens langt de fleste tog til Manchester, havde den unge Albert andre planer.

For han havde mødt en pige fra Sydafrika.

Så Gjedde satte kurs mod Cape Town hjem til pigens familie, som var hvide sydafrikanere og i øvrigt meget religiøse.

Og mens de to unge måtte opgive deres kærlighed, var der hurtigt noget andet, der optog Albert.

Han var nemlig endt i et Sydafrika, som stod lige midt i apartheid og var et land med store politiske uenigheder.

Og den debat om raceadskillelse, som rasede, kunne den unge Gjedde selvfølgelig ikke lade være med at blande sig i.

Hvordan det løb stablen, kan du høre Albert Gjedde fortælle i podcasten, hvor han også reflekterer over, hvordan hans opvækst med en enlig mor drev ham til at få høje karakterer i gymnasiet.

Lyt med!

 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk