Formidling gør forskere klogere
PRISOVERRÆKKELSE: Formidling giver forskerne større indsigt i deres eget forskning, siger en af historikerne bag Danmarkshistorien.dk. Portalen modtager i dag Forskningskommunikationsprisen.

Historikerne har godt af at tale med folk uden for universitetet, siger Søren Hein Rasmussen, som i dag repræsenterer holdet bag Danmarkshistorien.dk. (Foto: Irene Berg Sørensen)

Historikerne har godt af at tale med folk uden for universitetet, siger Søren Hein Rasmussen, som i dag repræsenterer holdet bag Danmarkshistorien.dk. (Foto: Irene Berg Sørensen)

 

Det er ikke kun os almindelige danskere, som bliver klogere af forskningsformidling. Forskerne bliver også klogere af at formidle.

Det siger historiker Søren Hein Rasmussen, som er midt i at vise en Dirch Passer-film frem for sine studerende, da Videnskab.dk ringer ham op.

Historikeren er studieleder på historiefaget på Aarhus Universitet og modtager i dag sammen med sin kollega projektleder Anne Sørensen Forskningskommuniktionsprisen på vegne af holdet bag historieportalen Danmarkshistorien.dk.

Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling står bag Forskningskommunikationsprisen, og den bliver i dag overrakt af H.K.H. Kronprinsesse Mary på Tycho Brahe Planetarium i København

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen begrunder valget af vinderen således i en pressemeddelelse:

»Danmarkshistorien.dk's indsat for at formidle vores historie og fælles kulturarv på en medrivende og involverende måde har stor værdi for os alle.«

Formidling får forskerne til at tænke nyt

Danskerne er dog ikke ene om at blive klogere af Danmarkshistorien.dk.

Den glade prismodtager Søren Hein Rasmussen siger, at forskerne også får mere viden om deres egen forskning ved at formidle det. Udfordringen rykker nemlig ved det, forskeren ved om sit eget stof.

»Når du som forsker formidler noget i et peer reviewed tidsskrift, så kommer din viden til at svare overens med det medies sprog. Men når du forsøger dig med andre medier som for eksempel internettet, så sker der det pudsige, at du opdager nogle andre aspekter af din viden,« siger historikeren og fortsætter:

»Man får flere antenner til at fange verden med - og dermed fanger man også mere af verden.«

Fakta

 

DANMARKSHISTORIEN.DK

Danmarkshistorien.dk er en historieportal på nettet med leksikonartikler skrevet af forskere på Aarhus Universitet.

 

Portalen rummer også masser af kilder til fortiden. Hør for eksempel radioklip fra 1945 med befrielsesbudskabet.

 

Historikeren fortæller, at de på Danmarkshistorien.dk har været i dialog med både gymnasielærere og elever for at finde ud af, hvordan de bedst skruede historieportalen sammen. Dialogen har ifølge forskeren været guld værd for projektet.

Forskere trænger til at komme ud i samfundet

Universitetsverden trænger ifølge Søren Hein Rasmussen til at opprioritere forskningsformidlingen.

Det er især vigtigt for historikere og de øvrige humanistiske forskere på universiteterne, som producerer viden, som er mest til nytte, hvis det bliver formidlet ud i samfundet, siger han:

»Det er jo farligt at sige, at forskningen i sig selv ikke er det vigtigste. For forskning er vigtigt. Men vi trænger til at være sammen med mennesker udenfor universitetet. Vi bliver klogere af det.«

Historikeren har ikke selv forsket mindre i de år, han har arbejdet med Danmarkshistorien.dk. Han har blot haft en længere arbejdsuge, siger han.

For ham og de øvrige involverede har historieportalen været en hjertesag. Men i talende stund ligger det ham mest på sinde at vende tilbage til Dirch Passer-filmen, som skal inspirere hans historiestuderende i et fag, der handler om fremtiden.

 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk