»Flinke fyre kommer sidst.«
Sådan lyder en af dating-myterne. Dens pointe kan forklares nogenlunde sådan her: Det kan godt være, at heteroseksuelle kvinder påstår, at de foretrækker de søde fyre, men i virkeligheden vil de hellere opleve udfordringen i at date én af de slemme drenge.
Opfattelsen er så udbredt, at nogle mennesker endda tjener penge på den ved at sælge selvhjælpsbøger og undervise mænd i, hvordan de kan få fat i kvinder gennem krænkende adfærd og ved at nedgøre dem (en dating-‘trend’, som på engelsk kaldes for ‘negging’, red.)
For nyligt blev det i en artikel udgivet af ‘Broadly’ påstået at:
\ Kommer flinke fyre sidst?
Udtrykket ‘Nice guys finish last’ (Flinke fyre kommer sidst) er tillagt den amerikanske baseball manager, Leo Durocher (1906-1991).
Det, han faktisk sagde, var (som en kommentar til baseball holdet New York Giants i 1946):
»Take a look at them. All nice guys. They will finish last. Nice guys finish last.«
»Alle ved, at de slemme drenge er tiltrækkende. Takket være et nyt studie, er det nu også blevet videnskabeligt påvist.«
LÆS OGSÅ: Dating-forsker: Disse faktorer påvirker, om du finder den eneste ene
Gør smøger og druk mænd mere attraktive?
Forskningen, der bliver refereret til, er et studie, der blev udgivet tidligere på året, som foreslår, at visse mænd ryger og drikker, fordi det gør dem mere attraktive over for kortvarige partnere.
Hvis vi nu ignorerer artiklens sammenkædning af ‘slem’ og ‘rygning og druk’ (en læser, som kalder sig ‘Girl on the Net’, skriver i en kommentar til artiklen, ‘at der altså skal mere til for at kunne kalde sig ‘slem’ end at ryge 20 smøger om dagen og drikke som en fisk’), passer det så virkelig, at kvinder foretrækker de slemme (læs: ufølsomme, upåvirkelige macho-fjolser) drenge?
LÆS OGSÅ: Kan videnskaben forudsige kærlighed?
Hvad siger videnskaben?
For at undersøge, om der er belæg for myten, så lad os kaste et blik på, hvad den videnskabelige evidensmængde har konkluderet om emnet.
Én måde, vi kan undersøge problemet, er ved at se på studier, hvor kvinder bliver præsenteret for en række hypotetiske mænd med forskellige personlighedstyper og så se, hvilken type de foretrækker.
I forbindelse med en undersøgelse hjalp deltagerne en fiktiv kvinde, ‘Susan’, med at udvælge en date.
Forsøgsdeltagerne skulle ud fra svarene til de spørgsmål, Susan stillede dem, vælge mellem tre deltagere.
- Første version var en rar mand; han var i kontakt med sine følelser; han var omsorgsfuld og venlig.
- Anden version beskrev sig selv som en ‘rigtig mand’. Han var ufølsom, upåvirkelig og overlegen.
- Den tredje deltager afgav neutrale svar.
Så hvilken mand syntes forsøgsdeltagerne, at Susan skulle tage på date med, og hvilken mand ville de selv foretrække?
LÆS OGSÅ: Kvinder vil hellere have tynde mænd end machomænd
Den flinke fyr vandt
Modsat stereotypen var det den søde fyr, som vandt.
Forsøgsdeltagerne valgte ham både til dem selv og til Susan.
I forbindelse med en anden undersøgelse mente forsøgsdeltagerne, at mennesker, der beskrev sig selv altruistiske (selvopofrende og næstekærlig, red.) i kontaktannoncer (f.eks. ‘Jeg laver frivilligt velgørenhedsarbejde’), var mere tiltrækkende både som partner i et kortvarigt forhold og som længerevarende partnere end dem, der ikke nævnte lignende karaktertræk.
Andre studier har tilsvarende vist, at kvinder foretrækker mænd, som er følsomme, selvsikre og afslappede, og at meget få (om nogen) kvinder ønsker at date en mand, der er aggressiv eller krævende.
LÆS OGSÅ: Kærlighedshormon sikrer forholdet

En rar personlighed gør os fysisk tiltrækkende
Det billede, der kommer til syne, når vi kigger på forskningen, er:
Når kvinder bedømmer en hypotetisk partner, foretrækker de ‘rare og gode’ mænd.
Og vi skal ikke undervurdere hvor meget magt, der følger med det at være sød og flink.
Undersøgelser har vist, at et menneskes personlighed endda kan endda påvirke opfattelsen af, hvor fysisk tiltrækkende en person er.
Karakteristika såsom varme, venlighed og grundlæggende anstændighed bliver værdsat af både kvinder og mænd – disse egenskaber gør os alle mere attråværdige, men får os også til at fremstå som værende mere fysisk attraktive.
LÆS OGSÅ: Hetero-kvinder tænder også på damer
Men selvfølgelig kan vi også blive tiltrukket af ‘slemme’ mennesker – individer, som er selvhøjtidlige, overlegne, arrogante, og som udnytter andre.
Narcissister er tiltrækkende – i starten
Narcissisterne bliver ofte opfattet som meget tiltrækkende de første par gange, vi møder dem.
Måske er det, fordi de gør en stor indsats både for at se godt ud og i måden, de fremstiller sig selv.
Undersøgelser viser, at kvindelige narcissister har en tendens til at bruge mere make-up og fremvise mere kavalergang end kvinder, der scorer lavere på de narcissistiske træk, mens de mandlige narcissister bruger mere tid på at opbygge deres muskelmasse.
På meget kort sigt kan narcissisterne endda virke bedre tilpassede, underholdende og generelt mere flinke. Men på lang sigt har narcissisterne vanskeligt ved at opretholde det positive indtryk, og de har tendens til at blive opfattet som mindre tilpassede, mindre varme og mere fjendtlige og arrogante.
Ikke overraskende tyder forskning på, at narcissister ikke bryder sig meget om lange, hengivne forhold, og at de heller ikke trives i dem.
LÆS OGSÅ: Bliver vi tiltrukket af et godt immunforsvar?

Bagvedliggende årsager til at vælge ‘forkert’
Der kan være alle mulige forskellige grunde til, at nogle mennesker ender med at date ‘slemme personer’.
Det kan skyldes, at man gentager adfærdsmønstre, man er blevet vant til fra tidligere forhold; eller at man finder dating-verden stressende og ender med at foretage dårlige beslutninger og forkerte valg.
Måske har nogle simpelthen accepteret alle dating-myterne og opfører sig i overensstemmelse med dem.
LÆS OGSÅ: Her er, hvad mænd og kvinder går efter hos drømmepartneren
Mytedrab: Vi foretrækker søde og flinke partnere
Men forskning tyder for det meste på, at både kvinder og mænd foretrækker søde og flinke partnere – og ikke fjolserne.
Så udover at stride imod mange års videnskabelig evidens er problemet med stereotypen om, at den flinke fyr kommer sidst, at den kompromitterer muligheden for betydningsfulde forhold.
Videreførelsen af denne myte skaber ikke kun falske forventninger om, hvordan vi bør opføre os; i forsøget på at leve op til myten risikerer vi at ødelægge vores forhold.
LÆS OGSÅ: Forelskelse er som kokain for hjernen
Myten understøtter kvindehadsk holdning
Ideen om, at kvinder vil have de slemme drenge understøtter i virkeligheden bare den kvindehadske idé om de bedrageriske kvinder og de oprigtige, ‘flinke’’ fyre, der er forbløffede over deres mangel på succes i datingverden.
Myten tillader nogle mænd at skyde skylden for forliste forhold på kvinderne, og deres kvindehad agerer som et middel, der afleder opmærksomheden fra deres egne mangler.
Så hvis du spørger videnskaben til råds, er svaret ganske enkelt:
Vær bare en flink og rar fyr.
Viren Swami hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.
Oversat af Stephanie Lammers-Clark
\ Kilder
- “The Young Male Cigarette and Alcohol Syndrome Smoking and Drinking as a Short-Term Mating Strategy”, Evolutionary Psychology (2016), doi: 10.1177/1474704916631615
- “Physical Attractiveness and the “Nice Guy Paradox”: Do Nice Guys Really Finish Last?”, Sex Roles (2003), doi: 10.1023/A:1025894203368
- “Altruism as a courtship display: Some effects of third-party generosity on audience perceptions”, British Journal of Psychology (2010), doi: 10.1348/000712609X435733
- “The effect of nonphysical traits on the perception of physical attractiveness”, Evolution & Human Behaviour (2004), doi: http://dx.doi.org/10.1016/S1090-5138(04)00006-6
- Viren Swamis profil (Anglia Ruskin University)