Hetero-kvinder tænder også på damer
Hvis du går rundt og tror, at heteroseksuelle kvinder kun tænder på mænd, kan du godt tro om igen. Faktisk tænder hetero-kvinder både på mænd og damer, mens homoseksuelle kvinder mere konsekvent tænder på deres eget køn, viser nyt studie.

Heteroseksualitet betyder ikke nødvendigvis, at man ikke kan tænde på sit eget køn. Et nyt canadisk studie viser, at heteroseksuelle kvinder også bliver seksuelt ophidsede, hvis de ser eller hører kvinder have sex med kvinder. Homoseksuelle kvinder er derimod mere konsekvente og tænder primært kun på kvinder. (Foto: Colourbox)

Heteroseksuelle kvinder tænder på mænd, biseksuelle kvinder lader sig ophidse af begge køn, og homoseksuelle kvinder vil hellere have en dame.

Sådan definerer vi i dagligdagen kvinders seksualitet, men den sondring kan være for snæver. Det er budskabet i et nyt studie, som de canadiske forskere bag har kaldt ‘Heteroseksuel, men ikke snæver’.

Heteroseksuelle kvinder tænder nemlig både på Simon og Henriette, hvor de homoseksuelle kvinder i højere grad kun lader sig ophidse af Henriette.

»Andre studier har vist, at kvinder, uanset om de er til mænd eller kvinder, har en kropslig reaktion på al seksuel stimuli. Når man så prøver at dele det op efter deres seksuelle orientering, kan man se, at de meget heteroseksuelle reagerer på både mandlig og kvindelig stimuli, men jo mere kvinderne er orienterede mod kvinder, des mere reagerer deres kønsorganer kun på kvindelig stimuli,« siger klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet Annamaria Giraldi, som har læst det nye studie.

Forskerne målte blodgennemstrømning i skeden

Forskerne delte i undersøgelsen kvinderne op efter deres seksuelle orientering. Nogle af kvinderne definerede sig som komplet heteroseksuelle, andre var lidt mere vævende, nogle var til begge køn, mens den sidste gruppe udelukkende var til kvinder.

Alle kvinder blev udsat for enten at skulle se eller høre forskellige seksuelle situationer, hvor mænd og kvinder, mænd og mænd og kvinder og kvinder havde sex med hinanden. Imens blev det målt, hvor meget blod, der løb til skeden, og kvinderne skulle bagefter svare på, om de følte sig seksuelt ophidsede i de forskellige situationer.

»Før i tiden har Meredith Chivers (studiets hovedforfatter, red.) kigget på kvinderne som én gruppe, men her har hun delt dem op, og når man kigger på dem, som mest tænder på kvinder, reagerer de faktisk ikke meget på mænd. Men de, som tænder meget på mænd, tænder også på kvinder. Det er det nye i det her studie i forhold til det, hun har vist tidligere, hvor kvinders krop reagerer på de fleste seksuelle stimuli,« siger Annamaria Giraldi, som selv har forsket i mænds og kvinders tændingsmønstre.

Kvinder tænder på omsorg og intimitet

Før det skaber jubel blandt fantasifulde mænd, at heteroseksuelle kvinder åbenbart også bliver ophidsede af damer, er der et vigtigt ‘men’ at være opmærksom på.

For selvom de heteroseksuelle kvinder følte sig ophidsede af at opleve kvinder have sex med kvinder, betyder det ikke nødvendigvis, at de har lyst til at have sex med damer.

»De kvinder, som tænder på at se kvinder have sex, er ikke nødvendigvis lesbiske. Slet ikke. Selvom man bekender sig til at være tiltrukket af mænd, kan man godt blive seksuelt opstemt af at se to piger have sex uden nødvendigvis at have lyst til at være med eller prøve det,« siger lektor ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet Birgitte Schantz Laursen.

Når kvinder bliver seksuelt opstemt handler det nemlig ikke nødvendigvis om det køn, den anden har, fortæller lektoren.

»Det, kvinder tænder på, er mere nærheden, intimiteten og berøringen, end det er, om det er en mand og en kvinde, der har sex, eller en kvinde og en kvinde, der har sex,« siger Birgitte Schantz Laursen, som har læst det nye studie, men som ikke har været med til at lave det.

Hun bakkes op af Annamaria Giraldi.

»Ens krop og det, man tænder på, passer ikke nødvendigvis sammen med det, man er tiltrukket af. Det kan der være mange grunde til. Det kan være, at kvinders seksualitet ændrer sig hele tiden, men det kan også være, at kvinder mest tænder på, at det er seksuelt, og at det ikke har så meget med kønnet at gøre. Det kan være, det i højere grad har noget med intimiteten at gøre,« siger Annamaria Giraldi.

Omvendt betyder kønnet måske mere for mændene, og det er muligvis derfor, at heteroseksuelle mænd ikke tænder på mænd. Forskerne kan imidlertid ikke svare på, hvorfor de homoseksuelle kvinder omvendt ikke også tænder på mænd.  

Seksualitet er en raskhedsfaktor

Annamaria Giraldi og Birgitte Schantz Laursen er begge enige om, at det er vigtigt at forske i seksualitet.

»Det betyder rigtig meget for de fleste menneskers liv, om de har en god seksualitet eller en, der ikke fungerer. De her studier er blevet brugt meget til at sige, at der er rigtig mange kvinder, der ikke har en fornemmelse af, hvad der foregår i deres krop. Kvinderne siger, at de ikke tænder på kvinder, men man kan se, at deres krop reagerer. Derfor har man snakket om, at nogle kvinder skal lære mere om, hvad der foregår i deres krop, når de bliver seksuelt ophidsede,« siger Annnamaria Giraldi.

Ifølge Birgitte Schantz Laursen burde sundhedsvæsenet fokusere mere på folks seksualitet.

»Seksualitet i sig selv er en raskhedsfaktor. Hvis man har et velfungerende sexliv og en velfungerende seksualitet, har man større livskvalitet. Vores seksualitet er rigtig vigtig, og der er alt for lidt fokus på den i det offentlige sundhedsvæsen,« siger Birgitte Schantz Laursen og tilføjer:

»Jeg mener, at lige såvel, som man spørger til folks afføringsmønstre i sundhedssektoren, skal man også spørge til deres seksualitet. Seksualitet er meget tabuiseret samfundsmæssigt, men også i sundhedssektoren på trods af, at vi ser sex og seksualitet over det hele. Lige så snart, det kommer til os selv, føler vi os ilde berørte, og det, tror jeg, er en af grundene til, at der ikke bliver spurgt så meget til det i sundhedssektoren. Det er en forlegenhed - både fra patientens og behandlerens side.«

Studiet er publiceret i PLOS ONE.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud