Dating-forsker: Disse faktorer påvirker, om du finder den eneste ene
Hvad fortæller videnskaben os om tiltrækning? Hvad er det, der skal til for, at vi danner par? Her gennemgår en britisk forsker de fire vigtigste parametre for, om vi finder nogen tiltrækkende.

Hvis du forstår videnskaben bag tiltrækning, kan det måske lede dig på sporet af et parforhold, der er til gensidig gavn og glæde. (Foto: Shutterstock)

Hvis du forstår videnskaben bag tiltrækning, kan det måske lede dig på sporet af et parforhold, der er til gensidig gavn og glæde. (Foto: Shutterstock)
Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Det er ikke længe siden, at jeg igen blev single, og besluttede mig for at kaste mig ud i datingverden. Det slog mig meget tidligt, at alle lader til at have en mening om, hvad det er, der 'virker', når man dater.

Forskellige menneskers forskellige meninger og opfattelser er ofte baseret på anekdoter, antagelser og formodninger om den menneskelige adfærd, som, jeg ved, er forkerte og i visse tilfælde endda kvindehadske.

Jeg er psykolog, og jeg har studeret fysisk og romantisk tiltrækning.

Jeg var sikker på, at videnskaben ville være i stand til at levere en bedre forståelse af tiltrækningens væsen end alle verdens selvhjælpseksperter, scorekarle og brevkasseredaktører.

Derfor begyndte jeg at studere videnskaben bag den måde, vi etablerer parforhold.

Der findes ingen sikker opskrift på tiltrækning

Jeg lærte meget hurtigt, at der ikke findes et regelsæt for tiltrækning. Der er intet, der kan garantere, at du får succes med at date, og ingen idiotsikre metoder eller strategier, der kan få nogen til at indvillige i at date dig.

Menneskets psykologi er alt for kompleks, til at man kan reducere den til et regelsæt eller lov for romantisk og fysisk tiltrækning. Men det er ikke det samme som at sige, at der ikke er noget at opnå ved en forståelse af nogle af de bagvedliggende processer.

Selvom du forstår videnskaben bag tiltrækning, er du ikke garanteret en date i aften. Men det kan måske lede dig på sporet af et parforhold, der er til gensidig gavn og glæde.

Så hvad fortæller videnskaben os om tiltrækning?

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

1. Lokation - hellere tæt på end langt væk

Den fysiske afstand er en af de stærkeste indikatorer for, om to mennesker finder sammen. Cirka halvdelen af alle romantiske relationer opstår mellem mennesker, der bor relativt tæt på hinanden, og jo større den geografiske afstand er mellem to mennesker, desto mindre sandsynligt er det, at de vil danne par.

Online dating og dating-apps har selvfølgelig ændret, hvor vi møder vores fremtidige partnere.

Mens de fleste af det 20. århundredes pardannelser enten fandt sted på arbejdspladsen, uddannelsesinstitutionerne eller gennem venner og familier, er online dating sites og dating-apps hurtigt ved at blive den mest almindelige måde at møde en fremtidig partner på.

Den fysiske afstand er en af de stærkeste indikatorer for, om to mennesker finder sammen. Jo mindre geografisk afstand mellem to mennesker, desto mere sandsynligt er det, at de vil danne par. (Foto: Shutterstock)

I USA tegner de sig for omkring 20 procent af alle heteroseksuelle pardannelser og mere end to tredjedele af alle pardannelser mellem personer af samme køn.

Men selv i forvindelse med online dating har geografien stadig stor indflydelse. I sidste ende er meningen med online dating jo at møde nogen offline - og det koster både tid og penge at møde nogen, der bor langt væk.

En kortere afstand er vigtig, fordi det øger chancerne for, at vi kommer til at interagere og føle os som en del af den samme 'sociale enhed'.

LÆS OGSÅ: Kan videnskaben forudsige kærlighed?

2. Udseende og fremtoning - men kærlighed gør stadig blind

Personer, der bliver anset for at være fysisk attraktive, bliver oftere inviteret på date og modtager flere beskeder på online dating sites. De har endda sex oftere og har tilsyneladende også flere orgasmer, mens de er i gang.

Men fysisk tiltrækning har størst betydning ved fraværelsen af social interaktion. Når sociale interaktioner finder sted, kommer andre egenskaber til deres ret.

Det viser sig, at både kvinder og mænd værdsætter egenskaber som venlighed, elskværdighed, følelsesmæssig varme, empati og en god humoristisk sans i en potentiel partner - med andre ord, vi foretrækker mennesker, vi opfatter som søde og rare.

At være sød, kan endda få en person til at forekomme mere fysisk attraktiv.

Engang fandt størstedelen af pardannelserne sted på arbejdspladsen, uddannelsesinstitutionerne eller gennem venner og familier, men i dag er online dating sites og dating-apps hurtigt ved at blive den mest almindelige måde at møde en fremtidig partner på. (Foto: Shutterstock)

Den sociale kontekst har naturligvis også en betydning. Eksempelvis kan indtagelse af alkohol få andre til at forekomme mere fysisk attraktive, end de egentlig er.

Og min egen forskning har vist, at kærlighed til tider virkelig gør blind.

Når vi er en del af et romantisk forhold - og særligt når, det er helt nyt - opfatter vi ofte vores partnere som mere attraktive, end de (objektivt set) er. Det har jeg navngivet ‘kærlighed-gør-blind-subjektiviteten’.

LÆS OGSÅ: Speed-datere vælger forkerte partnere

3. Gensidighed er uhyre vigtig

Gensidighed spiller ind: Vi kan lide dem, der kan lide os. Det lyder måske meget indlysende og ligetil, men gensidighed har uhyre vigtige konsekvenser for alle forhold.

Scorereplikkerne kan måske være svære at tage alvorligt, men alle romantiske relationer er bygget på gensidige afsløringer om os selv - en gensidig udveksling af intime informationer.

Hvordan og hvornår, vi afslører intime og personlige ting og aspekter om os selv overfor en ny partner, er en vigtig del af alle romatiske relationer.

Det kan betyde forskellen mellem et ærligt og sundt forhold og et lukket og forkvaklet forhold.

Og det virker næsten aldrig, hvis vi spiller kostbare. Det fyrer nemlig sjældent op under tiltrækningen, hvis vi giver et indtryk af modvilje og afsky fra os, netop fordi det går imod gensidighedsaspektet.

LÆS OGSÅ: Styrer du selv, hvem du forelsker dig i?

At være sød, kan få en person til at forekomme mere fysisk attraktiv. Og når vi er en del af et romantisk forhold - særligt når, det er helt nyt - opfatter vi ofte vores partnere som mere attraktive, end de måske (objektivt set) er. (Foto: Shutterstock)

4. Vi kan bedst lide det, vi kender

Sidst, men ikke mindst; modsat hvad de fleste tror, så tiltrækker modsætninger sjældent hinanden.

Faktisk har flere årtiers forskning vist, at det er mest sandsynligt, at vi finder hinanden tiltrækkende, hvis vi opfatter hinanden som meget ens.

Men helt hvor ens?

Det kan være en sociodemografisk lighed; de fleste forhold er mellem  to mennesker med lignende alder, social klasse, erhversmæssig baggrund og så videre.

Men det, der er endnu vigtigere end de sociodemografiske variable, er et lignende værdisæt - alt lige fra musiksmag til politisk overbevisning. Vi mener alle, at lige vores verdenssyn er det rigtige, og vi føler os ikke godt tilpas i selskab med andre, som ikke er enige med os.

Hvis en person derimod er enig med os, bekræfter og underbygger det vores verdensopfattelse, og det resulterer i, at vi har lyst til at holde kontakten med dem ved lige.

LÆS OGSÅ: Vi gifter os med dem, der ligner os selv

Til trods for ordsproget tiltrækker modsætninger sjældent hinanden. Faktisk har flere årtiers forskning vist, at det er mest sandsynligt, at vi finder hinanden tiltrækkende, hvis vi opfatter hinanden som meget ens. (Foto: Shutterstock)

Forhold er meget komplekse – og derfor fascinerende

Selvom vi ved alt dette, er det så muligt at forudsige nogenlunde præcist, om to personer vil indgå i et fast forhold? Nej, egentlig ikke.

En af vanskelighederne ved at foretage forudsigelser, er, at forhold er meget komplekse og ofte indviklede.

Forhold er stressende, og stress kan til tider få os til at opføre os mærkværdigt. Vi bærer alle en masse bagage med os ind i et nyt forhold; om det så er forudindtagede forestillinger om, hvordan et forhold bør være eller vores tidligere oplevelser med tidligere partnere.

Det er altsammen med til at gøre det svært at vide på forhånd, hvordan et forhold kommer til at udfolde sig. Men det samtidigt også det, der gør det så fascinerende at studere.

Viren Swami hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

LÆS OGSÅ: Kan man lave en kur mod ulykkelig kærlighed?

LÆS OGSÅ: Nej, modsætninger tiltrækker ikke hinanden

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk