Fjernsynet forstyrrer både børn og forældre
Står tv’et tændt og kører fra tidlig eftermiddag til aften, mens ungerne leger? Så er det på tide at slukke.

Et tv, der støjer i baggrunden, kan skade forholdet mellem børn og forældre, viser ny forskning. (Illustrationsfoto: Colourbox)

Et tv, der støjer i baggrunden, kan skade forholdet mellem børn og forældre, viser ny forskning. (Illustrationsfoto: Colourbox)

Et tv-apparat som til stadighed står tændt i baggrunden har negative effekter på samspillet mellem forældre og børn, viser en ny undersøgelse, som er publiceret i 'Child Development'.

At barnet ikke følger med i det, som sker på skærmen, og bare leger rundt omkring i boligen, tæller ikke i formildende retning.

Kvaliteten af samspillet falder

Ingen kigger med, men heller ingen slukker. Det virker både velkendt og som et paradoks.

Et ud af tre børn under tre år oplever, at forældrene har tv'et stående tændt næsten hele tiden, eller altid. Det er situationen i USA.

Forældre bliver mindre aktive i samspillet, når der er et tændt tv. De er heller ikke lige så opmærksomme og giver sjældnere respons til barnet. Så falder kvaliteten også i samspillet, viser undersøgelsen.

Der var desuden en tydelig tendens at forældre og børn talte mindre sammen. Forældrene talte 20 procent mindre med børnene mens tv'et kørte i baggrunden, fremgår det af en pressemeddelelse fra 'Society for Research in Child Development'.

Dårligt samspil en klar risikofaktor

»Resultaterne fra den nye undersøgelse siger at tv i baggrunden kan virke ødelæggende for samspillet. Tv er ikke mit specialområde, men det som de amerikanske forskere peger på, hænger godt sammen med tidligere teorier om samspillet mellem børn og voksne og adfærdsvanskeligheder,« siger forskeren John Kjøbli fra 'Atferdssenteret' i Norge i en kommentar til undersøgelsen.

Et dårligt forældre-barn-samspil er en klar risikofaktor for adfærdsvanskeligheder hos barnet.

»Derfor bør forældre reducere eller fjerne forstyrrende faktorer, som kan øge risikoen. Det kan netop være et tv i baggrunden, eller stress hos de voksne, eller problemer i parforholdet,« fortsætter Kjøbli, som forsker i samspillet mellem voksne og børn.

Fakta

GODE RÅD OM TV

- Begræns brugen.

- Hav kun fjernsynet tændt, når man virkelig skal se noget.

- Vær til stede.

Kilde: Psykolog John Kjøbli

»Det er også et interessant resultat, at et tv i baggrunden ødelægger både mængden og kvaliteten af samspillet. At det så tydeligt virker ødelæggende, kan på sigt bidrage til forøgede adfærdsvanskeligheder hos børn,« siger Kjøbli.

Adfærdsvanskeligheder kan for eksempel vise sig som vrede og anden aggressiv opførsel.

Den norske psykolog vil dog ikke male fanden på væggen:

»Jeg tror vi også skal huske på, at tv ikke behøver være et onde. Hvis man sidder sammen og ser programmer beregnet til børn i kortere tidsrum, og bruger TV-et som et middel til indlæring, så kan TV-programmer blive basis for et godt samspil,« siger John Kjøbli.

»Temaer fra børne-tv kan for eksempel bruges til diskussioner og snak med barnet efterfølgende. Begræns brugen, hav kun fjernsynet tændt når man virkelig skal se på noget, og vær til stede,« opfordrer John Kjøbli.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Om undersøgelsen 

Forskere bag undersøgelsen kommer fra University of Massachusetts. De har set nærmere på hvordan 50 et-, to- og treårige og deres forældre kommunikerer med hinanden både når fjernsynet står tændt i baggrunden, og når det er slukket.

De gennemførte et eksperiment, hvor en forælder og sønnen/datteren skulle lege frit i én time i et lokale. Halvdelen af tiden var fjernsynet slukket, mens det i den anden halvdel stod tændt med et program beregnet for voksne, som for eksempel 'Jeopardy' eller 'Friends'.

Så observerede forskerne,

  • hvor meget den voksne og barnet snakkede sammen, 
     
  • hvor aktiv forælderen var i barnets leg, og
     
  • i hvilken grad de reagerede på hinandens spørgsmål og forslag.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk